Zvezdin put ka Evropi - Ključna su prva dva kola!

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 26.05.2019.
12:40
Izvor: Sportske.net

Period od 10. do 31. jula mogao bi da bude ključan za evropske aspiracije šampiona Srbije.

Epa/Srđan Suki
Epa/Srđan Suki

Povezane vesti

Sve što su fudbaleri Crvene zvezde uradili u prethodnoj sezoni može da bude stavljeno po strani, jer je nakon finala Kupa Srbije vreme počelo da se meri na drugi način.

Do prošlog četvrtka govorilo se o pohodu na "duplu krunu", a od petka je počelo odbrojavanje do žreba u Nionu zakazanog za 18. jun i početka još jednog pohoda na Ligu šampiona.

Da bi drugu sezonu zaredom nastupila u grupnoj fazi Lige šampiona Crvena zvezda će morati da preskoči četiri prepreke, a pozitivna okolnost je ta što će na žrebu za prvo i drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona imati status povlašćenog tima.

To bi u teoriji trebalo da olakša crveno-belima put ka eliti ili bar grupnoj fazi evropskog takmičenja, ali u praksi stvari izgledaju dosta komplikovanije.

Čak i sa statusom povlašćenog tima crveno-beli moraju da se uzdaju u makar malo sreće na žrebu za prvo i drugo kolo kako bi izbegli okršaje sa šampionima Rumunije, Poljske ili Mađarske već na startu kvalifikacija.

Crvena zvezda zreb
Potencijalni rivali Crvene zvezde na žrebu za prvo i drugo kolo kvalifijacija za Ligu šampiona

Ukoliko uspešno prebrodi prve dve prepreke u kvalifikacijama za Ligu šampiona, šampion Srbije već može da razmišlja o plasmanu u grupnu fazu evropskog takmičenja treću sezonu zaredom.

Sam plasman u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona Crvenu zvezdu bi doveo u predvorje grupne faze jednog od dva evropska takmičenja. Uspeh u trećem kolu garantuje nastavak pohoda ka Ligi šampiona i sigurno mesto u grupnoj fazi Lige šampiona, ali ni ispadanje u trećem kolu ne bi predstavljalo tragediju jer bi se Zvezda onda preselila u plej-of za Ligu Evrope.

Od prošle sezone postoji šampionska staza kvalifkacija za Ligu Evrope i ona podrazumeva da timovi eliminisani iz kvalifikacija za Ligu šampiona međusobno nastavljaju borbu za plasman u masovnije takmičenje pod okriljem UEFA.

Zbog toga će period od 10. do 31. jula imati poseban značaj za crveno-bele jer će se upravo u tom periodu igrati mečevi prvog i drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Da podsetimo da je žreb za prvo i drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona zakazan za 18. jun, dok će žreb za treće kolo biti obavljen pre revanš mečeva drugog kola kvalifikacija zakazanih za 30. i 31. jul.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

12 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
deki trbic
Sunday, 26.05.2019
16:51

nece se ponoviti sreca od prosle god kako su prosli AUSTRIJANCE i usli nezasluzeno u LS jer su bili losiji u oba meca...ali taj glupavi gol u gostima ih je odveo u LS koju tesko da ce videti sledece sezone...ne mogu tolko srece da imaju.

avatar
Milos Gulic
Sunday, 26.05.2019
19:29

bili losiji u oba meca ? pa u prvom mecu salzburg jedva sacuvao mrezu a da nije imao nijednu sansu plus je bila prazna marakana a u drugom nas jesu nadigrali ali mi smo zvezda

avatar
deki trbic
Monday, 27.05.2019
14:15

U oba meca su vas unistili, ali opet ne pobedjuje i prolazi uvek bolja ekipa, vec ona koja ima vise srece

avatar
No.1 Gargamel
Sunday, 26.05.2019
19:32

mogu da imaju srece jos vise, u ostalom i treba da imaju, sreca prati Sampione.

avatar
Pixi GOOL iz kornera
Sunday, 26.05.2019
14:17

Zvezdu voli srpska nacija, Zvezda je emocija.

avatar
Doktor Trax
Sunday, 26.05.2019
13:44

Mislim da su kljucna prva 4 kola.

avatar
Stefan Lazović
Sunday, 26.05.2019
13:33

Rosenborg je u k...u

avatar
KING OF JUNGLE♦⭐♦⭐♦⭐
Sunday, 26.05.2019
13:22

zvezda već ima ogromnu sreću jer za protivnika ne može da dobije šampiona Srbije i osvajača kupa.

avatar
ZubA
Sunday, 26.05.2019
13:03

Ako cemo zadrzati Savica, prodati Milunovica jer je decko los realmo. Babic je mnogo agilniji od njega i ima m**a da iznese loptu kao recimo Degenek. Moje misljenje naravno. A mogli bi mnogo vise da se forsiraju Jirka, Jevtovic i Ebisilio cak, mislim da moze itekako dobar da bude u rotaciji. Naravno sve zavisi dal ce jos neko otici sa tih pozicija. A prva dva kola valjda ne bi nikako smeli da nam budu problem, ali nikako.