Zvezdin put ka Evropi - Ključna su prva dva kola!

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 26. maj 2019.

  • 12:40

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Period od 10. do 31. jula mogao bi da bude ključan za evropske aspiracije šampiona Srbije.

Zvezdin put ka Evropi - Ključna su prva dva kola!
Foto: Epa/Srđan Suki
Sve što su fudbaleri Crvene zvezde uradili u prethodnoj sezoni može da bude stavljeno po strani, jer je nakon finala Kupa Srbije vreme počelo da se meri na drugi način.

Do prošlog četvrtka govorilo se o pohodu na "duplu krunu", a od petka je počelo odbrojavanje do žreba u Nionu zakazanog za 18. jun i početka još jednog pohoda na Ligu šampiona.

Da bi drugu sezonu zaredom nastupila u grupnoj fazi Lige šampiona Crvena zvezda će morati da preskoči četiri prepreke, a pozitivna okolnost je ta što će na žrebu za prvo i drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona imati status povlašćenog tima.

To bi u teoriji trebalo da olakša crveno-belima put ka eliti ili bar grupnoj fazi evropskog takmičenja, ali u praksi stvari izgledaju dosta komplikovanije.

Čak i sa statusom povlašćenog tima crveno-beli moraju da se uzdaju u makar malo sreće na žrebu za prvo i drugo kolo kako bi izbegli okršaje sa šampionima Rumunije, Poljske ili Mađarske već na startu kvalifikacija.

Crvena zvezda zreb
Potencijalni rivali Crvene zvezde na žrebu za prvo i drugo kolo kvalifijacija za Ligu šampiona

Ukoliko uspešno prebrodi prve dve prepreke u kvalifikacijama za Ligu šampiona, šampion Srbije već može da razmišlja o plasmanu u grupnu fazu evropskog takmičenja treću sezonu zaredom.

Sam plasman u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona Crvenu zvezdu bi doveo u predvorje grupne faze jednog od dva evropska takmičenja. Uspeh u trećem kolu garantuje nastavak pohoda ka Ligi šampiona i sigurno mesto u grupnoj fazi Lige šampiona, ali ni ispadanje u trećem kolu ne bi predstavljalo tragediju jer bi se Zvezda onda preselila u plej-of za Ligu Evrope.

Od prošle sezone postoji šampionska staza kvalifkacija za Ligu Evrope i ona podrazumeva da timovi eliminisani iz kvalifikacija za Ligu šampiona međusobno nastavljaju borbu za plasman u masovnije takmičenje pod okriljem UEFA.

Zbog toga će period od 10. do 31. jula imati poseban značaj za crveno-bele jer će se upravo u tom periodu igrati mečevi prvog i drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Da podsetimo da je žreb za prvo i drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona zakazan za 18. jun, dok će žreb za treće kolo biti obavljen pre revanš mečeva drugog kola kvalifikacija zakazanih za 30. i 31. jul.
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari