Zvezda upisala i titulu iz '46, a onda je usledila Vuletićeva ''kontra''...

Autor: Darko Mitrović
nedelja 20.05.2018.
11:14
Izvor: Sportske.net, FK Partizan

Jučerašnji potez Crvene zvezde nije prošao bez reakcije jednog od čelnika Partizana.

Beta/BranislavBožić/Mo
Beta/BranislavBožić/Mo

Povezane vesti

Kako smo objavili pred utakmicu između Crvene zvezde i Voždovca sinoć na ''Marakani'', klub iz Ljutice Bogdana podelio je navijačima pamflete u kojima je objašnjeno zbog čega je Zvezda uračunala i osvojenu titulu iz 1946. godine, iako još uvek za to nije dobila potvrdu iz FSS.

Ali, ako iz Saveza nije bilo reakcija, jeste još jednom iz Partizana, a ovog puta se ''ličnim zapažanjem'' dostavljenom medijima oglasio potpredsednik Partizana profesor Vladimir Vuletić.

On je na osnovu pravno-istorijske analize došao do sledećih zaključaka:

"1. FK Crvena zvezda, osnovana marta 1945 godine, pre nego što su završene ratne operacije u Drugom svetskom ratu, pre oslobađanja Jasenovca, u jeku borbi NOVJ na Sremskom frontu i sa prvom zvaničnom utakmicom u Enver Hodžinoj Albaniji, učestvuje u jednom projektu čiji su organizatori bili Fiskulturni savez Jugoslavije (FISAJ) i Fiskulturni sportski odbor Srbije (FISOS);

2. Prema odluci FISAJ, PRVI šampionat FNRJ planiran je da započne 11. avgusta 1946, pa bi, do 15. juna 1946. svi okruzi morali dati svog prvaka u tu, prvi put organizovanu, fudbalsku ligu posleratne Jugoslavije. FISOS je, u tu svrhu, uredio OKRUŽNA prvenstva kao kvalifikaciona za ovaj budući šampionat;

3. FK Crvena zvezda je u takmičenju za okrug tzv. uže Srbije trijumfovala ispred ekipe FK Željezničar iz Niša i FK Metalac (kasniji OFK Beograd) dok je u okrugu Vojvodine pobedila ekipa FK Spartaka iz Subotice isped FK Vojvodina iz Novog Sada. Kurioziteta radi, FK Metalac je, godinu ranije, u okviru istog ranga, bio prvak ispred FK Crvena zvezda;

4. Ustav FNRJ iz 1946. u čl. 2. navodi da Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju, između ostalih, čini i Narodna Republika Srbija koja IMA U SVOM SASTAVU i Autonomnu pokrajinu Vojvodinu i Autonomnu kosovsko-metohijsku oblast. Sledstveno ovome, jasno je da je NR Srbija  nedeljiva teritorija sa dve autonomne pokrajine;

5. OBA KLUBA, FK Crvena zvezda i FK Spartak Subotica, kao pobednici dvaju okružnih kvalifikacionih takmičenja, kvalifikovali su se za prvo fudbalsko prvenstvo posleratne Jugoslavije. NIKADA nije odigrana utakmica između ova dva kluba koja bi utvrdila “prvaka NR Srbije”, budući da se čitav kvalifikacioni ciklus u organizaciji FISAJ i FISOS odigravao po sportskim okruzima a ne prema ustavom zajemčenim i zaokruženim republičkim teritorijama.

6. Onoliko koliko FK Crvena zvezda danas polaže pravo na ovu “titulu” to pravo polaže podjednako i FK Spartak Subotica, izuzev ukoliko FK Crvena zvezda odriče tadašnju (a i sadašnju) ustavnu nedeljivost Republike Srbije i ne smatra da je AP Vojvodina integralni deo naše države. Isto takvo pravo, u takvom slučaju, polaže i tadašnji FK Metalac (sadašnji OFK Beograd) i to za trijumf istog ranga takmičenja i to nad FK Crvena zvezda 1945. godine.

7. FK Partizan je osnovan tek nakon svih ratnih dejstava u Drugom svetskom ratu, 4. oktobra 1945. godine, i, kao takav, nije učestvovao u ovom okružnom kvalifikacionom ciklusu za prvo posleratno prvenstvo Jugoslavije ali je u njemu učestvovao i u njemu osvojio svoju prvu šampionsku titulu kao predstavnik Jugoslovenske narodne armije. Srbija je, dakle, u prvom šampionatu Jugoslavije imala tri predstavnika: pobednika okruga centralne Srbije, pobednika okruga Vojvodine i predstavnika Jugoslovenske narodne armije".

U svom nelegalnom i nelegitimnom činu, FK Crvena zvezda je, izgleda, pronašla uzor u odluci hrvatskog nacionalnog fudbalskog saveza koji je HNK Hajduku iz Splita priznao titulu osvojenu u hrvatskim kvalifikacijama iz 1946. kao državnu. Međutim, ne upuštajući se u ocenu uzora Crvene zvezde, naš savez takvu odluku do sada nije doneo. Samovlasno prisvajanje bilo kog potraživanja, još od rimskog prava i decretum Divi Marci, dovodi do apsolutnog oduzimanja toga prava".

Na kraju je Vuletić citirao i Njegoša:

"Niko srećan a niko dovoljan, niko miran a niko spokojan. Sve se čovjek bruka za čovjekom, gleda majmun sebe u zrcalo".

Foto: FK Partizan
vuletic
-
vuleticev odgovor titula iz 1946

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

49 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
SRECNO NA PRIPREMAMA
Monday, 21.05.2018
15:31

Replika za Brekbaha ceka vec 17 sati, stvarno ne razumem gde je zapelo.nKako koju:-D Sigurno nije osvojio obe, narocito ne onu 2005. god. Vi ste cak i Parmu ostetili 1997, Inter mozda ne 1998, ali, zato 2002. o cemu se ni ne zna dovoljno. Milan 2012, a pored toga i Inter jos jednom (sezdeset i neke), i po jednom Torinu (ili Milanu, pitanje je sta bi tu bilo, ali, hajde da kazemo da bi Torino bio prvi), Fiorentini i Romi.

avatar
Man united
Sunday, 20.05.2018
20:15

Ал је смешан овај Вулетић. Упорно помиње неко првенство уже Србије. А врло добро зна да се то звало првенство Србије. Није наш проблем што су комунисти издвојили тада Војводину. Ено и Хрвати су урачунали титулу само Хајдуку. А не нпр. Ријеци која је била шампион посебне територије.

avatar
Consigliere 1927
Sunday, 20.05.2018
15:36

Koliko sam skapirao samo se Partizan buni, pitam zasto? Bune se oni koji su dve titule osvojili pomocu Ustavnog suda, pomocu pretnji raznoraznih generala i sad oni traze pravdu, pitam se zasto? Koliko ja zna Zvezda je pre par godina poslala zahtev FSS i mislim da nikada nisu dobili odgovor, ali zato od Partizana jesmo, pitam se zasto? Da je Partizan ovlasce da daje saopatenja umesto FSS? Izgleda da je FSS samo jos jedna frakcija Partizana po svemu sudeci. I za razliku od vas trazimo ono sto je nase i sto je osvojeno na terenu. Hvala i dovidjenja.

avatar
jfvr
Sunday, 20.05.2018
14:22

Пусти их дебели,видиш да кубуре са аутобусима

avatar
Aleksandar Jovancevic
Sunday, 20.05.2018
13:53

Argumenti su na strani partizana,sve je lepo objasnjeno,ne bi treba dizati pompu oko ovoga.Problem sa blizancima je sto to liko mrze jedni druge da to prelazi granicu svake normalnosti i ne biraju sredstva kako da to prikazu.Ovo sa titulom je kao i Juventus sto hoće da pripiše sebi titule pa pišu po autobusu jel jedino tu mogu.

avatar
SRECNO NA PRIPREMAMA
Sunday, 20.05.2018
14:41

Dajem ti plus zbog juventusa, ali, mi njih ne mrzimo, mi ih iskreno sazaljevamo.

avatar
Crveno boja ljubavi
Sunday, 20.05.2018
14:52

Vi sto ne razlikujete upotrebu jel/jer ne trebate puno da se pitate

avatar
ludak
Sunday, 20.05.2018
13:27
avatar
zdenkomen
Sunday, 20.05.2018
12:48

Mislim da Srbima ni bog ne može pomoći. Toliko bolesne sujete u onima koji imaju akademsko zvanje, toliko međusobne netrpeljivosti i mržnje, da se pitam, ima li smisla više ćutati? Treba da kao narod ustanemo i kažemo: Dosta je više, napolje iz države koju uništavate zarad lične koristi.

avatar
SRECNO NA PRIPREMAMA
Sunday, 20.05.2018
12:46

Trazite titulu iz 2014!

avatar
SERBON
Sunday, 20.05.2018
12:39

Na ovo mu neće moći smisleno odgovoriti.

avatar
dejanera2
Sunday, 20.05.2018
16:19

Smisleno ti je odmah ispod pa procitaj! Dakle Srbiju su predstavljali sledeci klubovi: Crvena Zvezda (Beograd), Spartak (Subotica), 14. oktobar (Nis), i Metalac (Beograd)! Znaci 4 kluba a ne 3 kako kaze vas zaludni profesor a i od ta 3 koja je on nabrojao promasio je jednog jer Partizan NIJE predstavnik Srbije nego Jugoslovenske Armije pa je tako predstavnik i hrvatske vojske (koliko i makedonske, slovenacke ili srpske) a na kraju krajeva samo sportsko drustvo se i dan danas zove Jugoslovensko sportsko drustvo Partizan, a fudbalski klub je samo jedna od sekcija tog drustva, sto ce reci da pomenuti klub ni dan danas ne predstavlja Srbiju nego propalu drzavu koja vise ne postoji.

avatar
pfc
Sunday, 20.05.2018
21:54

Tako je. Treba nam oduzeti sve titule od kada je Srbija samostalna i dodeliti ih zvezdi. Valjda bi tada bili srecni. Samo mi nije jasno kako ste se svi odjednom setili 46. godine. Pa do pre par meseci niko nikad nije spominjao tu nekakvu titulu a sad se odjednom svi pokondirili. Sto se mene tice neka vam je samo da budete srecni. Kad mogu hrvati mozete i vi. I tako ste zajedno sa tim istim hajdukom pevali i plakali zagrljeni za titom.

avatar
dejanera2
Sunday, 20.05.2018
12:17

Prvo prvenstvo posle rata organizovano je 1945 i igrano je po kup sistemu gde su sve republike (tada zvanicno NARODNE) imale po jednog predstavnika a predstavnika je imala i Vojvodina i Jugoslovenska armija. Dakle 8 ucesnika! Finale je igrala Srbija protiv JA i dobila 1-0! Za sledecu sezonu je odluceno da se oformi liga koju ce ciniti 14 klubova a koji ce doci kroz kvalifikacije. Sastav te lige je ovaj:n1. Црвена звезда, Београд (победник првенства Србије)n2. Хајдук, Сплит (победник првенства НР Хрватске )n3. Нафта, Доња Лендава (победник првенства НР Словеније)n4. Жељезничар, Сарајево (победник првенства НР Босне и Херцеговине)n5. Победа, Скопље (победник првенства НР Македоније)n6. Будућност, Титоград (победник првенства НР Црне Горе)n7. Спартак, Суботица (победник првенства Војводине)n8. 14. октобар, Ниш (финалиста првенства Србије)n9. Динамо, Загреб (финалста првенства Хрватске)n10. Кварнер, Ријека (првак дела Хрватске ослобођеног од италијанске окупације)n11. Металац, Београд (победник додатних квалификација)n12. НК Локомотива Загреб, Загреб (финалиста додатних квалификација)n13. Партизан, Београд (представник Југословенске армије)n14. Понцијана, Трст (представник Слободне територије Трста)

avatar
SRECNO NA PRIPREMAMA
Sunday, 20.05.2018
14:41

Oduvek si bio poseban.

avatar
Vidicnemanja
Sunday, 20.05.2018
14:46

Nece moci da je zvezda bila prvak Srbije,valjda si nesto naucio iz izlaganja Vuletica.Srbiju su cinile i Vojvodina i AP Kosovo i Metohija,pa kako je Spartak bio prvak AP Vojvodina,jasno je da je zvezda bila prvak DELA Srbije a ne cele Srbije

avatar
Mino Raiola
Sunday, 20.05.2018
11:35

FK Partizan je osnovan u Zagrebu, 4. oktobra 1945. Osnovan je kao mali vojni klub. Klub je tek kasnije dekretom JNA premesten u Beograd. Godinama su predsednici FK Partizana mogli da budu samo generali JNA. Fudbaleri (NOGOMETAŠI) su pre svega dolazili sa prostora danasnje Hrvatske, dovođeni su najbolji fudbaleri iz Hrvatske da igraju za Partizan. Rezultat takve politike bio je da su se među prvim vedetama Partizana našli Bobek, Zebec, Valok... Ubrzo je krenuo da izlazi i klupski magazin pod zanimljivim nazivom ''Partizanov vijesnik'' uprkos činjenici da se u Beogradu oduvek pričalo ekavicom! Jedna od prvih navijačkih grupa FK Partizan dolazila je iz Zagreba, naziv te grupe bio je "Zagrepćani". Kao takav, Partizan je vrlo brzo zadobio simpatije državnih struktura, oficira, generala pre svega kosovskih albanaca i sandžačkih muslimana koji su u Partizanu videli tada jedini pravi jugoslovenski klub. Što je i Fadilj Vokri, igračka legenda FK Partizana i prvi predsednik Fudbalskog saveza samoproglasenog nezavisnog Kosova, naveo kao razlog tako jasne opredeljenosti šiptara prema FK Partizanu. Zaboravljaju i da je predsednik JSD Partizan bio i bivsi predsednik Hrvatske Franjo Tuđman. Za vreme njegovog predsednikovanja JSD Partizan je zvanične boje crveno-plave promenilo u crno-bele, što je jos odavno potvrdio i igračka legenda Partizana Stjepan Bobek.

avatar
Bianconeri Belgrado
Sunday, 20.05.2018
11:35

I treba,uplasili se da ih ne stignemo po broju titula pa dodaju jos sta oce,ali nece im ni to pomoci,kao sto nije kod onih 6 vezanih,a trebalo je da bude 7,ali eto ukrali su i to.

avatar
NemanjaVidiiiiicNo.1
Sunday, 20.05.2018
22:31

vas se uplasili ahahahah

avatar
Mino Raiola
Sunday, 20.05.2018
11:31

Prva Partizanova adresa je u Zagrebu, gde je i osnovan. Tek da se i to zna.

avatar
Alexander Stonsky
Sunday, 20.05.2018
11:26

Profesor nastavlja tamo gde je stao ! Uvek fenomenalan !

avatar
Crveno boja ljubavi
Sunday, 20.05.2018
11:22

Kada ce se vise pokrenuti pitanje oduzimanja stadiona ovoj grupi? Neka igraju na nekoj livadi,ionako im vise navijaca nikada ni ne dodje.

avatar
Crveno boja ljubavi
Sunday, 20.05.2018
11:20

Koja paranoja 😂😂😂😂 pa eto neka daju i Spartaku titulu,podelicemo 😂😂😂 opet vama nista. Nego sta cemo sa 500 miliona neprijavljenih Kineza i sa prisvojenim stadionom u glavnom gradu na vrhunskoj lokaciji?

avatar
RG VILI
Sunday, 20.05.2018
12:41

Bolje vidi sta ces sa tvojim prisvojenim stadionom?! Koji se gradio tako sto je Krcun otimao narodu u šumadiji

avatar
Crveno boja ljubavi
Sunday, 20.05.2018
21:26

Mi smo nas stadion dobili,a po rezultatima po Evropi i s'obzirom da za nas navija 80% drzave smo i zasluzili.

avatar
SRECNO NA PRIPREMAMA
Sunday, 20.05.2018
12:46

Dodji da ga uzmes.