Zvezda - Šta ako reaguje FIFA?

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 16.01.2015.
18:55
Izvor: Sportske.net

Nagomilani finansijski problemi i nerezonsko poslovanje doveli su bivšeg prvaka Evrope do suspenzije iz svih evropskih takmičenja na godinu dana. Zvezdinu finansijsku nedisciplinu uskoro bi mogla da počne da rešava FIFA a evo šta u tom slučaju čeka crveno

sportske.net
sportske.net

Povezane vesti

Kada je pre dve godine došlo do promene upravljačke strukture u FK Crvena zvezda javnosti je predočen podatak da bivši šampion Evrope duguje preko 50 miliona evra a nedavno je cifra zaokružena na 52 miliona.

Generalni direktor crveno-belih Zvezdan Terzić najavio je da Zvzeda do 31. marta mora da isplati blizu 12 miliona evra na ime potraživanja bivših trenera i igrača i klubova od kojih je kupovala ukoliko želi licencu za takmičenje u Evropi.

Dešavanja od početka godine govore da čelnike bivšeg šampiona Evrope zapravo čeka mnogo veći posao jer ponovni izostanak iz kvalifikacija za LŠ ili LE u datom trenutku ne deluje kao najgora solucija.

Tužbe koje su Robert Prosinečki i Slaviša Stojanović pokrenuli protiv crveno-belih kao i ona koja se tiče transfera Natanijela Asamoe, prete da Crvenu zvezdu odvedu u još veće probleme.

Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) mogla bi da zada najjači udarac Crvenoj zvezdi pošto pomenute tužbe postaju pravosnažne nakon što ih potvrdi "svetska kuća fudbala".

Po kom principu kažnjava FIFA?

Nakon što tužbe koje podnose oštećeni igrači, treneri i klubovi postanu pravosnažne sledi blaga finansijska kazna za klub koji ne izmiruje svoje obaveze. "Sića" od 5.000 švajcarskih franaka i upozorenje predstavljaju opomenu pred drakonske kazne.

Aktuelni šampion Srbije lako bi mogao da prođe kao OFI sa Krita ukoliko do sredine februara ne isplati dugovanja bivšem klubu Natanijela Asamoe. OFI je ostao bez 6 bodova zbog dugovanja prema srpskom internacionalcu Aleksandru Pešiću ali ni tih 6 bodova nisu najgori epilog.

FIFA putem nacionalnih saveza kažnjava klubove po članu 64. svog disciplinkog pravilnika koji govori da je moguće da broj oduzetih bodova bude srazmeran dugovanjima.

Ne bi to značilo da klub koji duguje milione ostaje bez milion bodova ali imamo primer švajcarskog Siona kome je najpre izrečena zabrana transfera u dva prelazna roka a nakon žalbi oduzeto 36 bodova!

Kao krajnja istanca usledilo bi izbacivanje u niži rang takmičenja. I tu postoje mistifikacije oko primene pravilnika jer neki spekulišu o izbacivanju u poslednji rang takmičenja što ne odgovara istini.

Bude li Crvena zvezda sebi dozvolila tu bruku klub bi završio u Prvoj ligi Srbije ali navijačima ostaje da veruju da do najcrnjeg scenarija neće doći.

Zabrinjavajuće je, međutim, to što čelnici FK Crvena zvezda nastavljaju sa starom praksom dovođenja novih igrača a da stari dugovi nisu rešeni zbog čega bi UEFA i FIFA mogle da izgube strpljenje i eventualno posegnu za kaznom zabrane transfera klubu iz Ljutice Bogdana.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

14 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Ali samo vi sektasi
Friday, 16.01.2015
20:02

Je l' sad jasno zasto vec slavim titulu? Opametite se i uradite ono sto nasa uprava prica da hoce da uradi sa nama, a to je maksimalna redukcija troskova, igrajte sa omladincima ako treba, ali oporavite se da svetinje zvane Veciti Derbiji ponovo lice na nesto kao sto su licila poslednja dva. Za Evropu nam vec treba privatnik i vama i nama, to je na dugackom stapu Prvozvani

avatar
Ali samo vi sektasi
Friday, 16.01.2015
20:20

P.S. Naravno, ovo je samo jedan od mnogo razloga u nizu zbog kojih mislim da smo vec prvaci, daleko od toga da je jedini...

avatar
Bogi with the trojka
Friday, 16.01.2015
20:27

kAKVI BRE OMLADINCI,PA NISU ONI ZA DZABE OTKUPILI ONAJ TIM IZ 2-3 LIGE,KAD SE UGASE UZECE NJIHOVO IME,A PRODACE I grb,I ZVACE SE CRVENA ZVEZDA GAZPROM,A LJUDI CE I DALJE PRICATI DA JE TO JEDNA JEDINA ZE+VEZDA,SAMO POLAKO OCEKUJEM TAKAV ISHOD,A DUG OD 50 MILIONA CE OTICI U ZABORAV