Zvezda preduhitrila Pravnu komisiju FSS, treća zvezdica već upisana!?

Autor: Darko Mitrović
nedelja 05.05.2019.
10:36
Izvor: Sportske.net

Koliko će Crvena zvezda zvanično imati titula ukoliko danas osigura prvo mesto?

Beta/Branislav Božić/Ds
Beta/Branislav Božić/Ds

Povezane vesti

Na stadionu ''Rajko Mitić'' večeras se sprema veliko šampionsko slavlje, a uslov da ono odmah počne jeste pobeda Zvezde nad lučanskom Mladosti, ili ako ona izostane, eventualni kiks Radničkog protiv Vojvodine.

Sve utakmice 35. kola igraju se večeras od 18 časova, pa ćemo dva sata kasnije znati da li smo i zvanično dobili novog-starog šampiona.

Zvezda je ove sezone pokazala da ima najbolji tim, a da nije bilo podele bodova pred plej-of, titulu bi još ranije obezbedila.

Ali, tu se postavlja pitanje koja će po redu biti Zvezdina nova titula, da li 29. ili 30?

Znate već da je prošlog meseca počeo rad Pravne komisije FSS povodom Zvezdinog zahteva za priznavanje titule iz 1946. godine i njihova zvanična odluka bi tek trebalo da se donese. Naredno zasedanje bilo je najavljeno za 10. maj.

Međutim, Zvezda je juče već organizovala druženje sa navijačima na beogradskom Trgu Slavija, gde su trojica prvotimaca - Dušan Jovančić, Dejan Joveljić i Miloš Vulić delili autograme i fotografisali se sa prisutnim pristalicama crveno-belih,koji su, kako se navodi na Zvezdinom sajtu, ''pokazali umeće i na 10 štafelaja crtali su Zvezdin grb sa trećom zvezdicom, u susret osvajanju 30. titule državog prvaka''.

Očigledno, Zvezda je preduhitrila Pravnu komisiju FSS i već sada uračunala titulu iz 1946, bez obzira na njihovu konačnu odluku.

''Crvena zvezda je zasluženo osvojila svoju prvu titulu prvaka NR Srbije od svog postojanja, i ta titula joj je omogućila i kvalifikaciju i učešće u prvom državnom prvenstvu FNRJ u fudbalu. Crvena zvezda je imala i najboljeg strelca finalnog takmičenja - u pitanju je bio Jezerkić, koji je postigao sedam golova'', navodi se, između ostalog, na Zvezdinom sajtu u odeljku posvećenom šampionatu iz 1946.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

21 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Sunday, 05.05.2019
23:23
avatar
Pixi GOOL iz kornera
Sunday, 05.05.2019
15:33

Tu titulu nam niko oteti nece Zvezda ce proslaviti dve titule na prolece.

avatar
BenkovackiManitas31*
Sunday, 05.05.2019
14:44

Dragi FSS,

Zamolio bih vas da 10/5 bude dan kad cete pokrenuti postupak protiv doticnih osoba koje su 10 godina harale nasim fudbalom i svele ga na najnize grane i ujedno ucestvovale u namestanju 6 uzastopnih titula jednom omanjem klubu iz Beograda.

Hvala

avatar
Silent
Sunday, 05.05.2019
13:38

Trebaju nam vratiti i onih 7 titula sto je tole ukrao i dao partizanu

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Sunday, 05.05.2019
13:32

"Sredinom osamdesetih godina prošlog veka, veliku buru u jugoslovenskom fudbalu izazvao je slučaj „Miralem Zjajo“. Darovitog igrača iz Bugojna pokušavali su da dovedu u svoje redove najuticajniji timovi jugoslovenskog fudbala, ali njihovi pokušaji su propadali zbog odlučnog stava rukovodstva Iskre da se ne dozvoli prelazak ovog igrača u bilo koji klub.

Kada su pokušaji transfera Zjaja u Dinamo, pa zatim i u Partizan, propali, Crvena zvezda je rešila da demonstrira silu i dovede, protivno svim propisima, Miralema u svoje redove. Iskra je uložila žalbu na registraciju Zjaja za Beograđane, tvrdeći da je on još uvek pod ugovornom obavezom i da nije dobio ispisnicu iz kluba.

I pored te žalbe, rukovodstvo Beograđana rešilo je da uvrsti Miralema Zjaja u startnu postavu tima koji je odigrao meč protiv Vojvodine, 26. avgusta 1985. godine. Vojvodina je pred početak utakmice upozorila da će se žaliti u slučaju ako Zjajo istrči na teren stadiona „Karađorđe“ (tada Stadion „Vojvodine“). Meč se završio pobedom gostiju od 3:1.

Kao što je i najavljeno, rukovodstvo Vojvodine je u protokolu utakmice uložililo žalbu na igranje Zjaje. Novosađani su rešili da maksimalno iskoriste pravo za redovan i vanredan pravni lek. Rukovodstvo Vojvodine se u ovom slučaju zalagalo za principijelno i dosledno primenjivanje fudbalskih propisa i realno je očekivala da će Predsedništvo FSJ prihvatiti žalbu.

Pravila su bila jasna, Iskra je već uložila žalbu, registracija igrača definitivno je bila sporna, zbog čega je Vojvodina predložila Takmičarskoj komisiji da se, na osnovu člana 79. stav 1. tačke 4. „Pravilnika o takmičenju“, utakmica registruje rezultatom 3:0 za Novosađane. Na opšte „iznenađenje“, Takmičarska komisija zauzela je stav da je registracija pravilno urađena.

Zašto? U to vreme slučaj „Zjajo“ se „internacionalizovao“ jer je isti igrač nastupio u meču protiv švajcarskog Arau u takmičenju Kupa pobednika kupova. Švajcarci su najavili žalbu, a UEFA je zahtevala objašnjenje od FSJ čiji je u stvari Zjajo igrač.

Zbog pritiska UEFA, Predsedništvo FSJ je moralo da sedne za sto i konačno razreši status ovog fudbalera. Zbog žalbe Vojvodine na nepravilan nastup Zjaje, Crvena zvezda je mogla da bude izbačena iz Kupa pobednika kupova. Od odluke FSJ zavisila je reakcija Evropske fudbalske unije (UEFA).

Predsedništvo FSJ je odlučilo da je Miralem Zjajo igrač Iskre, a ne Crvene zvezde za koju je odigrao nekoliko prvenstvenih i međunarodnih utakmica. Dušan Maravić, predsednik komisije Fudbalskog saveza Jugoslavije za međunarodne odnose, obavestio je javnost da je UEFA upućen teleks u kojem se kaže da je Miralem Zjajo igrač Iskre, ali da Crvenoj zvezdi ostaju bodovi u domaćem prvenstvu, kao i da se Beograđanima ne osporavaju rezultati u tekućem Kupu pobednika kupova Evrope.

Zjajo je ponovo postao Iskrin igrač (ovce, odnosno propisi su bili na broju), ali i da takva odluka stupa na snagu od dana donošenja (vuk, odnosno Crvena zvezda, sit). Ova pravna zavrzlama u stvari je značila da je registracija proglašena ništavnom od dana kada je FSJ doneo ovu kontroverznu odluku, a da je do njenog donošenja Zjajo regularno nastupao za Beograđane.

Opravdani zahtev Vojvodine, zbog eventualnih posledica po Crvenu zvezdu u evropskom Kupu pobednika kupova, je odbijen. Crvena zvezda je ovom radnjom samo na sebe navukla gnev mnogih ljubitelja fudbala i navijača Vojvodine. Uporno je branila neubedljivim argumentima svoj propust, ne želeći da se suoči sa neoborivim dokazima da je Zjajo Iskrin igrač. Odluka FSJ je bila presedan u jugoslovenskom sportu. U istoriji jugoslovenskog, ali i evropskog fudbala nije se deslio da se registracija jednog igrača poništi, a da se ta utakmica ne registruje u korist drugog tima.

Vojvodinin brod nastavio je da tone te 1985. godine. Ipak, stekao se utisak da su u pojedinim mečevima Novosađani mogli da osvoje bod ili možda čak i dva, da su imali pravičnije suđenje. Navijači Vojvodine bili su jedinstveni u oceni da je u pitanju kazna, izrečena od strane fubalskih moćnika, jer se Vojvodina drznula da zatraži pravdu i zaštitu svojih interesa pred silnikom iz Beograda.

Novim Sadom se u proleće 1986. godine pronela kuloarska priča da je Vojvodini ponuđena ruka pomirenja iz Beograda (za ovu priču nemamo pismenih izjava učesnika tih dešavanja niti dokumenata). Poziv na pomirenje sa sobom je nosio i obećanje o obezbeđivanju sigurnog prvoligaškog statusa. Prema toj priči, Uprava je tu ponudu odbila i klub je ispao u niži rang takmičenja.

Nije dugo vremena prošlo, a ista ta Crvena zvezda je 19. aprila 1989. godine morala da klekne i preda titulu našoj Vojvodini. Kako? Upravo taj pad iz 1986. godine, okretanje ka sebi i svojoj omladinskoj školi, omogućio je Novosađanima snagu za novi uzlet i osvajanje druge šampionske titule.

Vojvodina je od svog osnivanja težila ka izgradnji sportskih prijateljstava na bazi ravnopravnosti i poštovanju fudbalskih propisa. Odustajanje od tih principa, vodilo je Vojvodinu uvek ka propasti. Odnos između „crveno-belih“ iz Novog Sada i „crveno belih“ iz Beograda dosledno vešedecenijski prikazuje nameru kluba iz prestonice da sportske uspehe, elan i pregnuća Novosađana podredi svojim sebičnim interesima. Ko je tu kome onda prijatelj, i ko tu kome ima šta da zameri ili možda čestita? Prosudite sami."

avatar
Gogi-11
Sunday, 05.05.2019
12:37

Nije trebalo ni traziti titulu, treba traziti da se oduzmu one dve od udruzenog rada.... a imali su oni i vise iz udruzenog rada sto sa politicarima sto sa fss....

avatar
NOVAKOVIC ZORAN
Sunday, 05.05.2019
12:29

Pisem kao veliki ZVEZDAS..Pilicarski potez mog kluba sto uopste traze tu titulu..Samo da bi smo odmakli Partizanu..to nije nas nivo.Oni se ne stide za 2 titule,dodeljene od "suda udruzenog rada"..Ne budimo kao oni..mi smo CRVENA ZVEZDA..

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Sunday, 05.05.2019
12:50

A ne, nisu one dodeljene u smislu da su nam poklonjene nego su samo vracene, a osvojene su na terenu potpuno posteno. Sve i da hocete, ne mozete da budete kao mi.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Sunday, 05.05.2019
22:45

Nista me ne zanima sta je rekao fsj, on vas je prethodno te sezone vec pustio da prodjete nekaznjene zbog one afere (procitaj gore) i to mi je dovoljan pokazatelj.

avatar
NOVAKOVIC ZORAN
Sunday, 05.05.2019
20:03

Daa..po postenju ste nadaleko poznati..;-) Zasluzili ste te titule pritiscima na Sud Udruzenog Rada..To je vas stil..Naopako da zelimo biti kao vi..puj-puj..

avatar
dejanera2
Sunday, 05.05.2019
17:56

Kako su osvojene posteno kad je dokazano da je bilo namestanja u poslednjem kolu 1985/86? 20.06.1986. Predsednistvo FSJ je donelo odluku o:
-Ponistenju poslednjeg kola iz sezone 1985/86 i ponovnom odigravanju svih 9 utakmica.
-Oduzimanju 6(sest) bodova za 12 klubova ukljucujuci Partizan, Zvedu, Dinamo Z.... zbog namestanja utakmica u poslednjem kolu a to je znacilo da 10 ekipa sledecu sezonu pocinje sa tih minus 6!
Dakle jedini organ koji ima pravo da odlucuje o fudbalu u SFRJ (Fudbalski savez Jugoslavije) doneo je odluku koju je imao pravo da donese.
Sezona 1986/87 je pocela, i zavrsila se, a sve vreme je bila u opticaju samo tabela u kojoj su 10 ekipa imali startni minus od 6 bodova. Dakle niko nije imao nikakve primedbe a cak i da jeste zasto je pristao da pocne, i zavrsi sezonu ,uz saznanje da ce imati -6?!
Tek nekoliko godina kasnije Sud Udruzenog rada Srbije je ponistio odluku o ponavljanju poslednjeg kola iz sezone 1985/86 navodno zbog nedostatka dokaza o namestanju a onda je otisao i korak dalje pa svima kojima su oduzeti bodovi retroaktivno ih vratio pa je Vardaru oduzeta titula koju je posteno zaradio i opet dodeljena Partizanu kao i ona iz sezone 1985/86!
Po tadasnjim pravilima FSJ je bio zaduzen za sve u vezi fudbala pa i za organizaciju takmicenja, kaznjavanje, proglasavanje rezultata takmicenja..... Sud Udruzenog rada Srbije nije imao nikakvu nadleznost da sudi po tuzbi Partizana i morao se proglasiti nenadleznim!

avatar
Pixi GOOL iz kornera
Sunday, 05.05.2019
15:32

Predsednik suda udruzenog rada je bio clan uzeg rukovodstva partizana. Oni cega treba da se stide ponose se time.

avatar
Grb partizana 1997?
Sunday, 05.05.2019
15:26

Sacuvaj Boze da neko pozeli da bude kao vi. Ja mislim da to nijednom navijacu Zvezde nije ni na kraj pameti.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Sunday, 05.05.2019
11:46

Cemu ta cenzura? Zelim da se zna da mislim da su najmanji klub na svetu.

avatar
Zika.Slika
Sunday, 05.05.2019
11:26

sto niste trazili tu titulu za vreme SFRJ ?

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Sunday, 05.05.2019
11:46

Zato sto nisu smeli.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Sunday, 05.05.2019
22:46

Niste smeli zato sto ste kukavice, a imate dva pehara jer se SE Kup ili Mitropa kup ne vodi kao zvanicno takmicenje UEFA. To je veoma malo vise mada mogu da priznam da nije u redu sto niste odigrali revans Superkupa Evrope u Beogradu jer biste ga mozda i osvojili.

avatar
babaroga
Sunday, 05.05.2019
13:15

Najzad malo istine. Nismo smeli. Za razliku od vas koji su ih dobijali i na namestenim sudjenjima. To sto ti mislis je tvoja stvar i samo pokazuje koliko daleko idu dusevne boli. Usput, da opet pitam: kad je bese ono klub za koji navijas ostvario zadnju pobedu u zvanicnom UEFA takmicenju? Posto smo mi najmanji klub na svetu. Sa 4 osvojena pehara na zvanicnim UEFA i FIFA takmicenjima.Skoro kolko i vi ih imate, samo malo vise.

avatar
KING OF JUNGLE♦⭐♦⭐♦⭐
Sunday, 05.05.2019
11:25

0 titula. Da je FSS normalan savez kaznio bi ih.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Sunday, 05.05.2019
11:03

Cak mozda ni 10. maja nece biti odluceno. Zar treba dva prvaka da imamo?!