Zvezda, Čuka i Voša - Šta čeka naše u 1. kolu LE?

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 27.05.2015.
14:51
Izvor: Sportske.net

Manje od mesec dana ostalo je do žreba za prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope a Sportske.net vam ukratko predstavljaju šta čeka srpske klubove na startu takmičenja i ko su poželjni i manje poželjni protivnici.

uefa.com
uefa.com

Povezane vesti

Za razliku od prethodnih godina kada je barem jedan predstavnik srpskog fudbala kretao u kvalifikacije za Ligu Evrope od drugog ili trećeg kola u sezoni 2015/2016 svi naši predstavnici kreću "od nule".

Katastrofalan učinak srpskih klubova u Evropi doveo je do toga da Crvena zvezda, Čukarički i Vojvodina u kvalifikacije za Ligu Evrope uđu već od prvog kola što znači da ih od plasmana u grupnu fazu pomenutog takmičenja deli čak osam kvalifikacionih utakmica.

Imajući u vidu kakvo je stanje u srpskom fudbalu, a uvidom u kvalitet naša tri predstavnika, za početak je realno govoriti isključivo o tome kakve su šanse Zvezde, Čuke i Voše u prvom kolu kvalifikacija.

Pođimo od toga da će žreb parova za prvo kolo kvalifikacija biti održan 22. juna a utakmice su zakazane za 2. i 9. jul. Ukupno 104 kluba naći će se na žrebu za prvo kolo kvalifikacija a jedan deo učesnika žreba još uvek nije poznat.

Kao delimično olakšavajuću okolnost za srpske klubove možemo posmatrati to što će dve od tri ekipe biti u povlašćenom delu žreba što u teoriji garantuje nešto lakšeg rivala na startu kvalifikacija. U praksi to nije uvek tako što ćemo vam na nekom od primera ukazati nešto kasnije.

Zreb Liga Evrope
Foto: uefa.com

Posmatrajući projektovani spisak ekipa koje će na žrebu imati povlašćeni status Crvenu zvezdu pronalazimo na 14. poziciji sa koeficijentom 7,775. Vojvodina se nalazi na 18. mestu sa koeficijentom 6,275, dok je Čukarički 44. sa koeficijentom 3,275.

Da pomenuti koeficijenti i odnos povlašćen-nepovlašćen u praksi nisu toliko bitni pokazuje primer Čukaričkog koji po kvalitetu prednjači u odnosu na srpske klubove ali i na mnoge druge koji se po koeficijentima trenutno nalaze ispred njega.

Među potencijalnim protivnicima srpskih klubova u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope nalaze se ekipe različitog kvaliteta među kojima ima onih koje bi trebalo zaobići u širokom luku.

Crvena zvezda i Vojvodina trebalo bi da budu zadovoljni ukoliko im na žrebu bude dodeljen neko od klubova sa koeficijentom manjim od 2,000. U tu grupu spadaju predstavnici Republike Irske (Kork Siti, UCD), Velsa (Bala Taun, Njutaun), Litvanije (Atlantas, Kruoja), Finske (Lahti, SJK), Letonije (Lipaja, Jelgava), Andore (Lusitanos, Sant Hulija), San Marina (La Florita), Malte (Balzan)...

Ako u prvom kolu treba govoriti o "minama", za srpske klubove to bi bile ekipe sa istoka Evrope poput kazahstanskog Kairata i Ordabašija, odnosno jermenskog Širaka. Zbog odnosa u regionu najbolje bi bilo izbeći duele sa Škendijom, Partizanima iz Tirane ili Mladosti iz Podgorice, a nepoželjan rival svakako je i mađarski MTK.

Recimo još i to da će spisak povlašćenih ekipa biti proširen zbog čega će Čukarički sasvim izvesno pasti u grupu nepovlašćenih timova koji bi za rivale mogli da imaju jedan Vest Hem, Šerif, Rozenborg, Hajduk iz Splita... To praktično znači da će "Brđani" morati da gledaju u nebo i da se nadaju da već u prvom kolu neće naleteti na neku od navedenih ekipa.

Posle svega, ostaje nam da sačekamo žreb koji je zakazan za 22. jun i da se nadamo da će sva tri srpska predstavnika, bez obzira na to koga dobiju za rivale, obezbediti mesto u drugom kolu kvalifikacija.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

18 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Zlata Ristic
Wednesday, 27.05.2015
19:49

Na sta je spao srpski fudbal,da se u sezoni kupanja bojimo opstanka u igri za plasman u ligi Evrope.Tuzno i jadno.Privatizacija je ovde neminovna,u prilog tome ide i ovaj tekst.

avatar
Аполо
Wednesday, 27.05.2015
18:36

Ove sezone se uzdam samo u Cukaricki i mozda Vojvodinu da ce nesto uraditi u kvalifikacijama. Puno srece!

avatar
Samo CZV
Wednesday, 27.05.2015
16:19

U prvom kolu se nadam da će mo izbeći timove iz Kazakstana,Islanda i ostalih država do kojih treba mnogo da se putuje.Što se tiče kvaliteta potencijalnih protivnika svi su smešni do jednog i očekujem lagan prolaz ko god da bude.Napred Zvezdo!

avatar
Pera Zambula opet
Wednesday, 27.05.2015
16:45

Svi su smesni do jednog? :) Ala ces se ti gorko razocarati kad vidis kako igraju ti smesni klubovi. :)

avatar
bobar84c
Thursday, 28.05.2015
10:35

I ja pomislih na samrok i tikvu

avatar
Samo CZV
Wednesday, 27.05.2015
21:27

Misliš na Šamrok?

avatar
Bata
Wednesday, 27.05.2015
17:08

Andora za lagan prolaz,sa svima ostalim biće povuci-potegni

avatar
rademan
Wednesday, 27.05.2015
15:56

E nasta smo mi spali da se plasimo finskih, azarbejdzanskih i slicnih timova.

avatar
Toni Kroos
Wednesday, 27.05.2015
15:46

Dokle je dosao nas fudbal da se mi bojimo prvog kola i ekipa iz Kazahstana i Jermenije..

avatar
Tomić: Lažna legenda
Wednesday, 27.05.2015
19:23

I to sa pravmo ih se bojimo, pa našu reprezentaciju su pomenute države odučile od fudbala, a kamoli klubovi koji su 10x lošiji, ipak se nadam da ćemo u 2. kolu imati 4/4 kluba (računam i Partizan)

avatar
Skaut1
Wednesday, 27.05.2015
15:19

Ove kuglice, kao da su ambalaža od dopinga...