Zvanično, treće evropsko takmičenje, Srbija u opasnosti, drugoplasirani ostaje bez kvalifikacija za EL? Šta moramo da uradimo?

Autor: Vladimir Stojanović
ponedeljak 03.12.2018.
11:00
Izvor: Sportske.net

Skočili smo šest mesta, ali i dalje smo relativno daleko od top 15, bili smo u velikom zaostatku. Kako će sve izgledati?

EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC
EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Povezane vesti

Sada je i zvanično, Evropa dobija treće takmičenje od 2021. godine.

U pitanje je "EL 2", biće igrana četvrkom, kao i sadašnja Liga Evrope.

Ono što je osnovno, šampioni svih zemalja članica UEFA idu direktno ili u kvalifikacije za evropsku elitu, ali samo klubovi iz 15 top rangiranih zemalja idu u kvalifikacije ili grupnu fazu LE.

Dakle, timovi iz slabijih šampionata neće moći u EL, već će igrati u trećem takmičenju koje će imati isti format kao Liga šampiona, posle kvalifikacija, osam grupa po četiri tima, pobednik na kraju sledeće sezone ide u EL.

Povećava se broj zemalja koji će imati tim u grupnoj fazi, od 26 na 34, jasno, povećava se i sa tri takmičenja broj klubova koji će igrati u Evropi.

U "EL 2" bi išli i sedmi klubovi iz vodeće četiri lige, , šesti iz Francuske, četvrti i peti iz Portugala.

Inače, UEFA ostavlja mogućnost federacijama da recimo pobednik kupa ide u novo takmičenje, a kriterijumi po pitanju nagrada će biti uspostavljeni sledeće godine. Videćemo šta će sve doneti 2021. novo takmičenje ima 141 utakmicu, ovim je odloženo stvaranje Superlige, makar do 2024.

Inače, sadašnja EL biće smanjena na 32 kluba, a na kraju grupne faze, biće plej of između trećeplasiranih timova u EL i drugoplasiranih u EL 2, kako bi se dobio žreb za "EL 2" za proleće.

I u EL samo prvoplasirani iz grupne faze ide dalje, drugoplasirani mora u baraž sa timovima koji ispadnu iz Lige šampiona.

Deluje komplikovano ali nije, ono što je opasnost, Srbija je bila tek 25, skočili smo za šest mesta ove sezone, trenutno su 15. Švajcarci. Kada je u pitanju sadašnji renkinga drugoplasirani tim iz naše lige, ne bi mogao u kvalifikacije za EL. To može da se promeni, ako nastavimo da osvajamo bodove u Evropi, i ako naši timovi budu poboljšali koeficijent...

Ispred nas su recimo Kiprani, Česi, Hrvati, Švajcarci, Grci, Danci, Holanđani, Austrijanci, Turci, Ukrajinci, Belgijanci, Portugalci, Rusi i naravno lige petice...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

12 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Red Wolf
Tuesday, 04.12.2018
00:00

Нешто није ок овде, до сад су 2,3,4 изнаше лиге ишли у кв. за ЛЕ и кад смо лошије стајали на листи а после неће моћи ни 2. пласирани. Значи првак иде у кв за ЛШ а остали у кв за ЛЕ2. Нема логике мало.

avatar
nemam pojma
Monday, 03.12.2018
15:16

Ovo takmičenje će povećati broj klubova učesnika iz zemalja Evrope, tako da se možemo nadati broju od 5-6 klubova. To bi još više išlo u prilog mojoj ideji za ligu od 12 klubova (6 plejof, 6 plejaut). Tih prvih 6 bi se borilo za tri različite lige po kvalitetu i novcu. Samim tim bilo bi više novca za klubove prve šestorice, ne bi se tek tako prepuštali bodovi. Bilo bi kvalitetnije i rewgularnije.

avatar
Man united
Monday, 03.12.2018
19:13

Више новца мало сутра. Видиш да ће наши сви осим шампиона у ЕЛ2, која сигурно неће бити профитабилна ни близу као ЕЛ. Видиш да сваком новом променом раслојавају тимове на богате и сиромашне.

avatar
Man united
Tuesday, 04.12.2018
21:39

Ми ако будемо шампиони, играмо ЛШ квалификације како год да окренеш. Ја овде баш причам о осталим клубовима, који су ускраћени чак и за ЕЛ. То треће такмичење ће да буде горе од некадашњег интертото купа.

avatar
nemam pojma
Tuesday, 04.12.2018
18:20

Jasno mi je da vi gledate isključivo kroz prizmu da ćete igrati LŠ kvalifikacije. A ja mislim i na klubove van Bgd, koji bi počeli da dobijaju novac UEFA, i počeli da igraju jesen u Evropi, prvo u 3. takmičenju a onda možda i u 2. Ja mislim da nam je u dugoročnom interesu da imamo 5-6 klubova u evropskim takmičenjima kroz celu jesen, barem i da svih 6 klubova jačaju iz godine u godinu.

avatar
Bojan Samardzic
Monday, 03.12.2018
12:59

Ne znam... mislim da je to uglavnom losa vijest. To daje prednost koeficijentu lige u odnosu na klupski koeficijent. Trebalo bi manje da se desava da ostanemo bez Evrope, ali EL ce nam biti prakticno nedostizna, kao naravno i LS., osim u izuzetnim slucajevima kao sto je ovogodisnji.

avatar
Doktor Trax
Monday, 03.12.2018
12:52

Odlicna je ovo stvar jer ce klub koji bude prvi u nasoj ligi sasvim sigurno igrati neko evropsko takmicenje,sto i nije bilo slucaj u dosta prethodnuh godina

avatar
Algebrons
Monday, 03.12.2018
12:03

Koliko će klubova imati obična LE, ako u LE 2 idu klubovi iz zemalja van ''top 15'', te četvrti i peti iz Portugala, šesti iz Francuske...? LE će igrati pobednici kupova i petoplasirane ekipe liga petice, plus (ukupno) 4-5 ekipe iz Rusije, Ukrajine, Turske...?

avatar
nenadnenad1234
Monday, 03.12.2018
15:35

Sve tri lige (LS, LE, LE2) ce imati po 32 kluba, znaci 96 kluba ukupno bi na jesen igralo Evropu.

avatar
MALI PLAVI
Monday, 03.12.2018
20:49

Mislim da je ranije pisalo da će sva 3 takmičenja imati po 32 tima. LŠ, LE i LE2.