Zvanično - Ovo je Liga nacija, Srbija tek sad treba da žali!

  • Autor: Vladimir Stojanović

  • 21. septembar 2017.

  • 08:22

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Situacija pokazuje gde smo mi skliznuli i kada pogledate sastav liga novog takmičenja, ostaje da se zapitate da li je ovo naša stvarna vrednost?

Zvanično - Ovo je Liga nacija, Srbija tek sad treba da žali!
Foto: Epa/Aidan Crawley
Takmičenje počinje kao što verovatno znate sledećeg septembra, nije nebitno, od rezultata će zavisiti i za sve naredne kvalifikacije za prvenstva Evrope gde Srbija baš dugo čeka učešće.

Igraće se jasno po sistemu promocije, odnosno ispadanja iz lige, a nakon oktobarskih mečeva biće jasan sastav svakog takmičenja. Ovde ne važi FIFA lista, već renking evropskih reprezentacija.

Da se recimo lige formiraju danas, Srbija je 28 od 55 zemalja članica, videćemo šta će se desiti ako dobijemo oba oktobarska meča, uz slavlje protiv Austrije i Gruzije, uz plasman na Mondijal kome se toliko nadamo, možda bismo mogli da napravimo veliki skok i na ovoj listi.

To će doduše biti teško, prema sadašnjem koeficijentu, Srbija je u trećoj ligi, naši protivnici na jesen biće neki od sledećih timova, ako ostanemo u ovom rangu: Slovenija, Albanija, Crna Gora, Češka, Rumunija, Grčka, Bugarska, Izrael, Norveška, Kipar, Finska, Estonija, Azerbejdžan.

Jasno, nećemo igrati sa svim ovim reprezentacija, već će biti formirane jedna grupa od tri tima, i četiri grupe od četiri.

Elitna liga ima 12 timova, to su Nemačka, Portugal, Belgija, Švajcarska, Engleska, Italija, Poljska, Hrvatska, Island i Vels.

U drugoj grupi i tu se vidi koliko su nas koštali ti loši rezultati do dolaska Muslina su Rusija, Severna Irska, Slovačka, Švedska, Holandija, Ukrajina, BiH, Austrija, Turska, Mađarska, Republika Irska, Danska. One će biti podeljene u četiri grupe od tri ekipe, videćemo da li Srbija može ipak da se popne dovoljno da sa 28. skoči na 24. mesto i uđe u tu grupu, ali kada pogledate sastav "druge lige", od većine u ovom trenutku imamo bolji tim.

U svakom slučaju, ovo takmičenje neće zameniti kvalifikacije, ali neće više biti ni prijateljskih mečeva, pa je svakako bitno kao polazna osnova za uzlet srpskog reprezentativnog fudbala. Termini su septembar, oktobar i novembar sledeće godine, dok će u leto 2019. biti održan završni turnir, u kome uz plej of lige "A", učestvuju i pobednici druge i treće grupe, dok iz četvrte šampion ide takođe u baraž.

Biće vremena za detaljna pravila, ali generalno, ovo je za nas šansa da igramo i sa vodećim fudbalskim nacijama i da popravimo reputaciju u evropskom fudbalu.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari