Život u slikama legendarnog "Gospodina košarke" predstavljen na Sajmu knjiga

Autor: Pavle Knežević
subota 28.10.2017.
18:03
Izvor: Sportske.net

Jedno od najvećih imena jugoslovenske i svetske košarke podsetio se danas začetaka tog sporta u ovim krajevima. Danilović priznao protežiranje.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Život i neki od ključnih trenutaka jednog od najvećih imena jugoslovenske i svetske košarke, Borislava Bore Stankovića ovekovečeni su u monografiji ""Borislav Stanković – Gospodin košarka", koja je danas predstavljena na Sajmu knjiga u Beogradu.

Ovu fotomonografiju objavio je Službeni glasnik uz podršku Košarkaškog saveza Srbije, čiji je Stanković počasni predsednik. Ovo je druga knjiga o "Čika Bori", posle autobiografije autora Aleksandra Miletića, novinara Politike.

"Prvi put sam se sreo sa gospodinom Stankovićem na aerodromu posle jednog velikog takmičenja. Znao sam tada, ako budem blizu Bore Stankovića, biću blizu dobrih ideja i znanja, ali ću imati i šansu za lepu karijeru, kao i da ću nešto naučiti, imajući u vidu šta sve on predstavlja za svetsku košarku. To je od prvog dana bila moja misija. Ovo je velika privilegija, ali još veća je to što mi je dopustio da budem njegov prijatelj", rekao je Miletić.

Nekadašnji trofejni reprezentativac a sada predsednik KSS Predrag Danilović priznao je da su ostale nacije tokom devedesetih s pravom bile ljubomorne na njih.

"Nisu nas nešto mnogo voleli, jer su mislili da nas čika Bora protežira, što je tačno. Bila su teška vremena tih devedesetih godina. Da nisu bile izmišljene kvalifikacije u Bugarskoj, ne bismo bili prisutni u Grčkoj i uzeli to zlato. To je samo jedna od stvari, a ima ih mnogo koje su direktno vezane za pomoć prvo jugoslovenskoj, a posle i srpskoj košarci.

Koristim ovu priliku da se još jednom javno zahvalim Čika Bori. Mi se nismo uvek u svemu slagali, ali s moje strane nije moglo da postoji ništa drugo nego veliko, veliko poštovanje", rekao je Danilović.

Generalni sekretar KSS Dejan Tomašević posebno se zahvalio Službenom glasniku, rekavši da je saradnja uspostavljena "posle samo jednog telefonskog poziva".

"Oni koji se ne sećaju i ne razmišljaju o prošlosti nemaju sadašnjost, a pogotovo nemaju budućnost. Velika je čast biti u društvu jedne ovakve velike košarkaške legende i nadam se da ćemo još dugo godina biti u prilici da se družimo", rekao je Tomašević.

Stankovic i Miletic

Sam Bora Stanković je ocenio da je ovo "možda najznačajnija i najsveobuhvatnija" knjiga o njegovom životu. Jedan od otaca jugoslovenske košarke sada ima 92 godine, a iskoristio je ovu priliku da se podseti početaka ovog sporta u Jugoslaviji.

"Kada sam počinjao, nisam ni sanjao da bi košarka mogla da postane ono što je danas. Košarka je počela da se igra na našim prostorima tamo negde pred rat. Igrala se u sokolskim društvima i po školama i možemo reći da je bila nepoznanica za svet. U to vreme košarka nije bila ni svetski sport jer se igrala uglavnom u SAD i u Južnoj i Srednjoj Americi", rekao je on.

Legendarni funkcioner je kazao da je završetak drugog svetskog rata doprineo popularizaciji košarke u Evropi.

"Prodor američkih trupa koje su Evropi pomogle da se oslobodi nacističkog jarma, bio je impuls za za proboj košarke. Američki vojnici i marinci su igrali za primer i ugled. To je u svojoj biti igra koja oduševljava naizmeničnim rezultatima, neizvesnim ishodima, koja menja sliku čitave jedne utakmice u roku od pet sekundi i kao takva je morala da privuče ljude. Posebno omladinu.

Košarka je svojom prirodom na neki način sama sebi otvorila put. Posle su došli naslednici koji su gurali tu novu igru, taj novi sport, koji je naišao na fantastičan prijem. Danas je košarka svetski sport od koga je jedino fudbal popularniji u svetu
", rekao je Stanković.

Nekadašnji igrač, trener i funkcioner igrao je i za Partizan i za Crvenu zvezdu, zbog čega je usledilo pitanje da li sada konačno može javno da kaže za koga navija.

"Mogu da kažem, naravno. Ne navijam ni za Zvezdu ni za Partizan, ja sam ortodoksni ofkovac", rekao je Stanković.

Direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan uručila je Stankoviću poseban poklon - košarkašku loptu na koju su se potpisali savremeni srpski pisci, kao znak zahvalnosti za sve što je učinio.

"Poštovani gospodine Stankoviću, čika Boro, mi potičemo iz malog naroda sa mnogo legendi, a zajednički greh svih nas je da im retko kada kažemo 'hvala' za života i na vreme. Imali smo mnogo legendi, ali nisam sigurna da smo imali toliko gospode kao što ste vi. Svi naši živi pisci vam poručuju da su vam zahvalni za sve što ste uradili za života", rekla je Jelena Trivan.

Brojni prisutni predstavnici medija, košarkaški radnici i posetioci sajma pozdravili su Stankovića gromoglasnim i dugotrajnim aplauzom.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke