Željko Petrović: "Velika je čast pomagati Advokatu"

 • Autor: Beta

 • 02. septembar 2014.

 • 14:35

 • Izvor: Beta

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Advokatov učenik, Željko Petrović nije ostvario san da predvodi Srbiju, ali oseća čast što će ipak sedeti na klupi Orlova.

Željko Petrović:
Pomoćni trener reprezentacije Srbije željko Petrović rekao je danas da mu je oduvek bio san da bude selektor fudbalskog nacionalog tima, ali i da je srećan što kao asistent ima šansu da pomogne u plasmanu na Evropsko prvenstvo.

"San mi je bio da budem selektor Srbije, taj san se nije ostvario, možda i neće, ali veoma mi je drago i da sam pomoćnik, karika negde gde mogu da pomognem tako da bi Srbija otišla na Evropsko prvenstvo", rekao je Petrović u razgovoru sa novinarima u Staroj Pazovi.

Njega je Dik Advokat trenirao tokom igračke karijere, a Petrović će holandskom stručnjaku od sada biti pomoćnik na klupi srpskog nacionalnog tima.

"On mi je bio trener, nikad nisam sa njim radio. Trebalo je da radimo u jednom velikom klubu, nije prošlo zbog nekih finansijskih stvari i veoma sam ponosan što sam u reprezentaciji Srbije sa jednim velikim trenerom kao što je on, velika mi je čast", kazao je Petrović.

Petrović, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, kazao je da je ponosan što je u Srbiji.

"Možda ću reći nešto što nije pametno i što nije dobro za mene. U Crnoj Gori sam Srbin, u Srbiji sam Crnogorac, ili kažu Hrvat, igrao je u Dinamu. U Holandiji sam iz bivše Jugoslavije, tako da meni treba neki veoma čudan pasoš. Ponosan sam što sam ovde, a ako me neko pljuje neka me pljuje", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da napravi sistem, koji se neće menjati odlaskom nekog selektora, već bi njegov put samo trebalo da se nastavi.

"Ovde ima dosta legendi koje bi trebalo da nastave. Da li će to biti ovaj ili onaj, najvažnije je napraviti temelj i strukturu tako da neko drugi ko dodje samo nadogradi i nastavi put, jer svako menjanje nije dobro ni za koga", naveo je Petrović.

On je dodao da nije potrebno da selektor bude dobar čovek, već da je profesionalac i da ima znanje.

"Ljudi treba da shvate da nije bitno ako je neko dobar, treba kvalitet da se gleda. U Evropi mnogi treneri dođu da budu selektori, a ne vole ga, ali ga poštuju zbog profesionalizma i znanja. To je veoma važno, jer ovde se ne traži neko ko ti je drug, nego neko ko zna i s kim treba da napravi rezultat", kazao je Petrović.

Kako je rekao, Srbija mora da se ugleda na velike fudbalske sile ako želi da napreduje.

"Previše smo ponosan narod, ne volimo da učimo, mislimo da sve znamo, a niko ne zna sve, ni u Holandiji, Nemačkoj, Francuskoj... Ko je pametan, zatražiće neki savet, da vidi kako se drugde radi jer su sve te zemlje učile od nekoga", rekao je Petrović.

Srbija je poslednji put na velikom takmičenju nastupila 2010. na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, dok je na kontinentalnim šampionatima igrala 2000. u Belgiji i Holandiji.

"To je tragično za razvoj, pre svega omladinskog fudbala, za stimulisanje mladih igrača. Da ne pričamo o ciframa... čitava fudbalska Srbija napreduje kada se ide na evropska i svetska prvenstva", istakao je Zeljko Petrović.

Srbija će u oktobru početi kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine, a protivnici u grupi su Jermenija, Albanija, Portugal i Danska.

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari