Završnica trke za Evropu - Šta kažu propozicije, može li i četvrtoplasirani na evropsku scenu?

Autor: Darko Mitrović
petak 06.04.2018.
09:46
Izvor: Sportske.net

Posle jučerašnjeg, 30. kola Superlige, podeljeni su i bodovi, ali su i klubovi podeljeni u dve grupe - plej-of i plej-aut grupu od po osam ekipa.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Prvih osam ekipa na tabeli Superlige boriće se u narednih sedam kola za titulu, odnosno za plasman na evropsku scenu, dok preostalih osam ide u borbu za opstanak u eliti, a dve poslednjeplasirane ekipe ispadaju u niži rang takmičenja - Prvu ligu Srbije.

Ono što će biti posebno zanimljivo, osim borbe Partizana i Crvene zvezde za osvajanje šampionske titule, jeste i trka preostalih ekipa iz plej-of grupe za plasman na evropsku scenu.

Prema Propozicijama takmičenja u Superligi za sezonu 2017/18 (član 29.), predviđeno je da ukupno četiri kluba iz Srbije može na leto da izbori plasman na evropsku scenu.

Šampion će u kvalifikacije za Ligu šampiona, a još tri kluba će u kvalifikacije za Ligu Evrope. Najzanimljivije pitanje je i koja tri kluba.

Evo šta piše u pomenutom članu Propozicija takmičenja.

''Klub koji osvoji prvo mesto u takmičenju Super lige osvaja titulu  prvaka  Srbije,  zlatne  medalje  (35)  i  reprezentuje  Srbiju  takmičenju UEFA Liga šampiona.

Klub koji osvoji drugo mesto u takmičenju Super lige reprezentuje Srbiju u takmičenjima UEFA Liga Evrope.

Klub koji osvoji treće mesto u takmičenju Super lige reprezentuje Srbiju takmičenjima UEFA Liga Evrope.

Klub koji osvoji četvrto mesto u takmičenju Super lige reprezentuje Srbiju u takmičenjima UEFA Liga Evrope u situaciji, kada je prvoplasirani, drugoplasirani ili trećeplasirani klub Super lige istovremeni i osvajač Kupa Srbije''
.

Šta to praktično znači u trenutnoj situaciji? Podsetićemo da su plasman u polufinale Kupa Srbije izborile dve ekipe iz plej-ofa (Partizan i Čukarički) i dve iz plej-aut grupe (Mačva i Mladost).

Upravo njihove međusobne duele gledaćemo u borbi za finale, pa iz napred izrečenog je jasno da postoji mogućnost da i jedna ekipa iz plej-auta ode na evropsku scenu, odnosno ako Mačva ili Mladost osvoje Kup.

Ako osvajač bude Partizan, ili Čukarički, a ove dve ekipe budu među tri prvoplasirane na tabeli Superlioge na kraju sezone, što je i trenutno slučaj, onda će i četvrtoplasirani moći da se nada evropskoj sceni. U ovom trenutku, posle pobede bodova, tom četvrtom mestu mogu da se nadaju sve ekipe od 4-8. mesta.

Dakle, biće veoma zanimljivo do kraja sezone, svi će imati veliki motiv da pobeđuju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
prike
Saturday, 07.04.2018
09:44

Onaj na trecem se ne nada?

avatar
R BRANI (A.) MADRID
Saturday, 07.04.2018
14:56

Kako treci na tabeli da se nada cetvrtom mestu? :-D

avatar
Saturday, 07.04.2018
00:04

Znaci Mačva Šabac osvaja kup i eto Evrope za Šabac....ha ha

avatar
Zeljko Trisic
Friday, 06.04.2018
11:47

Finalista Kupa bi trebalo da ide bez obzira dali osvoji ili ne

avatar
McMilan
Friday, 06.04.2018
15:14

to pravilo je UEFA ukinula jos od sezone 2014/2015, samo pobednik kupa igra UEFA ligu, porazeni nista, ako je ekipa pobednik kupa izborila UEFA takmicenje kroz ligu, onda sledeci ispod crte na tabeli ide u Evropu, a ne porazeni iz finala kupa. UEFA PRAVILO nista se ne pita FSS.

avatar
Milan Capkunovic
Friday, 06.04.2018
16:13

Eee dobro je sto su to uveli, nisam znao za to, inace bi ovako ili Mladost ili Macva gotovo sigurno nastupili u kvalifikacijama za ligu Evrope kao finalisti kupa, sreca pa verovatno nece. Ne ide nam u prilog da u Evropi ucestvuju klubovi koji ce verovatno ispasti u prvom kolu.