Zašto Đukić ne treba da ode? Navijači brzo zaboravljaju!

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 26. oktobar 2017.

  • 11:38

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Konstantno nezadovoljstvo dela navijača Partizana zahteva analizu, pa se tako postavlja pitanje šta se sve zamera treneru Miroslavu Đukiću i zašto bi to konkretno trebalo "da ode".

Zašto Đukić ne treba da ode? Navijači brzo zaboravljaju!
Foto: Beta/Branislav Božić/Mo
Oduševljenje i euforija među navijačima Partizana nakon što je saopšteno da će Marka Nikolića na klupi zameniti Miroslav Đukić brzo su prerasli u nezadovoljstvo i rezignaciju. Dobar deo pristalica aktuelnog šampiona Srbije sada bi volelo da vidi leđa šefu stručnog štaba, a malo je onih koji stvari sagledavaju na objektivan način uzimajući u obzir sve relevantne činjenice.

Partizan je u sredu vezao treću uzastopnu pobedu u šampionatu, ali se, baš kao i u duelu sa Bačkom dogodilo da deo navijača uzvikuje sa trbina "Đukiću odlazi!". Osim toga, mogli su se čuti povici "Nikolić Marko", što bi valjda trebalo da predstavlja poziv da se trener koji je prethodnog leta podneo ostavku zbog unosnije ponude iz Mađarske vrati na klupu Partizana.

Da se razumemo, Marko Nikolić zaslužuje da mu "Grobari" skandiraju i da ga doživljavaju kao klupsku legendu jer je u prethodnoj sezoni crno-belima doneo "duplu krunu" i postao jedan od retkih kojima je to pošlo za rukom, posebno u uslovima u kojima se odvijalo domaće prvenstvo.

Problematično je, međutim, to što se Miroslav Đukić već neko vreme nalazi pod rafalnom paljbom dela navijača čiji su razlozi za negodovanje blago rečeno problematični.

Šta se konkretno zamera Miroslavu Đukiću i zašto bi bivši trener Valensije u datom trenutku trebalo da napusti Humsku?

Partizan
Foto: Beta/Branislav Božić/Mo

Da li su to rezultati na domaćoj i evropskoj sceni, način na koji Partizan kao tim igra ili je u pitanju nešto treće.

Pođimo od ostvarenih rezultata koje je ekipa predvođena Ivanom Tomićem i Markom Nikolićem sa jedne i Miroslava Đukića sa druge strane, beležila u isto vreme prethodne i tekuće godine.

Nakon 14 odigranih kola u Super ligi Srbije Partizan zauzima drugo mesto na tabeli sa 33 osvojenih bodova (10-3-1), što je četiri manje u odnosu na Crvenu zvezdu koja se nalazi na čelu superligaškog karavana.

U isto vreme prošle sezone crveno-beli su imali dva boda manje, ali je Partizan tada zaostajao šest bodova jer je na 14 utakmica ostvario 9 pobeda, 2 remija i 3 poraza!

Miroslav Đukić po tim parametrima ima bolje prolazno vreme od Ivana Tomića (vodio dve prvenstvene utakmice) i Marka Nikolića, premda se mora priznati da je Đukić odradio kompletne pripreme sa ekipom, dok je Nikolić seo u "vruću stolicu" posle eliminacije iz Evrope i dve utakmice bez pobede u Super ligi.

Poređenja na evropskom koloseku nisu moguća iz prostog razloga što Partizan prošle sezone nije igrao grupnu fazu Lige Evrope kao što je to slučaj sada.

U tome jeste velika razlika u odnosu na prethodnu i tekuću sezonu jer u situaciji kada nemate obaveze u Evropi imate dovoljno vremena da pripremate ekipu za prvenstvene utakmice. Čak i fudbalski laici znaju da igranje u ritmu nedelja - četvrtak - nedelja pravi ozbiljan problem jer se ne radi samo o tome da morate da imate sveže igrače spremne za nešto žešći ritam.

Treba li podsećati na primer Čelsija koji je u prethodnoj sezoni profitirao zbog toga što ekipa nije imala obaveze u Evropi.

Ovakav zgusnut kalendar podrazumeva gubljenje vremena na putovanja, oporavak od prethodne utakmice i pripremu za narednu, a uistinu ima malo vremena da se radi na korigovanju elemenata u igri koji ne funkcionišu ili nisu na željenom nivou.

Ne treba zanemariti povrede koje su i ove jeseni pravile problem stručnom štabu baš kao što je to bio slučaj 2015. godine koje bi kritičari Partizanove igre trebalo da se prisete.

Ljubinko Drulovic

Crno-beli su tada bili na korak od evropskog proleća ali su zato u prvenstvu imali dvocifren zaostatak za "večitim" rivalom. U toj sezoni (15/16) promenjena su trojica trenera (Zoran Milinković, Ljubinko Drulović, Ivan Tomić) ali se vrlo brzo pokazalo da najmanji problem predstavlja to ko vodi ekipu.

O zamerkama pojedinaca kojima se ne sviđa kako Đukić zvuči na konferencijama za medije ili dok vodi utakmicu ne treba trošiti reči...

Da li Partizan može da igra bolje? Svakako, daleko od toga da je trenutna igra na zadovoljavajućem nivou ali rezultati su ti koji govore da su priče o tome kako Đukić treba da ode preuranjene i zlonamerne.

Umesto konstantne tenzije i negativne kritike pojedinci bi trebalo da podrže voljeni klub u situaciji kada slede utakmice koje bi mogle da odrede dalji tok sezone.
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari