Zarada "večitih" - Partizan može bolje, Zvezda će teško do OVE cifre!

Autor: Mihajlo Vidojević
ponedeljak 27.05.2019.
20:59
Izvor: Sportske.net

Nova sezona sa sobom nosi šansu da srpski klubovi dobro zarade od uspeha na evropskoj sceni.

Beta/Branislav Božić/Ev
Beta/Branislav Božić/Ev

Povezane vesti

Manje od mesec dana ostalo je do žreba za prvo i drugo kolo kvalifikacija u Ligi šampiona i Ligi Evrope, kada će sva četiri srpska predstavnika saznati ko ih čeka na početku pohoda ka eliti i masovnijem evropskom takmičenju.

Samo Partizan preskače prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, a ostali srpski predstavnici kreću od prvog kola.

Evropske kvalifikacije imaju ogroman takmičarski značaj, ali i finansijski značaj za sve srpske predstavnike jer UEFA dobre rezultate nagrađuje adekvatnim bonusima.

Crvena zvezda će kao šampion Srbije drugu sezonu zaredom igrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona i samim tim moći da računa na mnogo veće bonuse u odnosu na timove koji igraju kvalifikacije za Ligu Evrope.

Crveno-beli u startu mogu da računaju na 260.000 evra koje će UEFA isplatiti svakom klubu koji ulazi u kvalifikacije za Ligu šampiona. Bonusi se isplaćuju za učešće u prvom kolu, plasman u drugo kolo i tako dalje.

Crvena zvezda će kao učesnik prve runde kvalifikacija zaraditi dodatnih 280.000 evra i to znači da bez obzira na rezultat na startu takmičenja može da računa na zaradu od 540.000 evra!

Poređenja radi, Partizan je prošle sezone inkasirao 1.080.000 evra iako je igrao plej-of kvalifkacija za Ligu Evrope i to je najbolji pokazatelj koliko se više novca izdvaja za klubove u Ligi šampiona.

Crvena zvezda stadion

Vratimo se na Crvenu zvezdu. Ukoliko šampion Srbije uspešno prebrodi prva tri kvalifikaciona kola na konto će mu biti isplaćena suma od 1.140.000 evra, dok trijumf u plej-of u i plasman u Ligu šampiona donosi višemilionsku zaradu.

Prošlosezonsko iskustvo Crvene zvezde kaže da je samo na ime bonusa za ostvarene rezultate u kvalifikacijama i grupnoj fazi Lige šampiona klub iz Ljutice Bogdana zaradio 21.726.000 evra i sa takvom zaradom nalazi se na tridesetom mestu u Evropi!

Ne treba zaboraviti da je Zvezdina zarada još veća jer ovde nisu uračunate stavke kao što je prodaja ulaznica, TV prava i tako dalje. Jasno je da bi svaki navijač Crvene zvezde potpisao da i ove sezone zarada bude identična, ali treba biti realan pa reći da samo plasman u Ligu šampiona daje mogućnost da se ponovo dogura do zarade od 20.000.000 evra.

Da se osvrnemo i na potencijalnu zaradu Partizana, Radničkog iz Niša i Čukaričkog.

Liga Evrope zreb

Crno-beli su sa nešto više od 1.000.000 evra na ime bonusa od UEFA zauzeli 97. mesto na listi klubova koji su prošle sezone igrali evropska takmičenja. Radnički iz Niša je zaradio 500.000 evra i nalazi se na 162. mestu pomenute liste.

UEFA je prošle sezone plaćala 240.000 evra klubovima koji su igrali u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, a 20.000 evra više plaćalo se za igranje u drugom kolu pa je tako Radnički iz Niša dogurao do pomenutih pola miliona evra.

Za igranje u trećem kolu kvalifikacija za LE plaća se dodatnih 280.000 evra, a za učešće u plej-ofu još 300.000 evra.

Partizan je prošlog leta sakupio sve bonuse u kvalifikacijama i na kraju zaradio nešto više od milion evra, pa nema dileme da će se u novoj sezoni "pucati" na zaradu koja je obezbeđena za učesnike grupne faze masovnijeg evropskog takmičenja.

Svakom klubu koji se plasira u grupnu fazu Lige Evrope sleduje 2.920.000 evra, a svaka pobeda se plaća sa 570.000 evra. Remi takođe donosi zaradu i to od 190.000 evra.

Crvena zvezda će ime prvog rivala u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali i potencijalnih u drugom kolu, saznati 18. juna, a dan kasnije žrebaće se parovi prvog i drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Srpski klubovi startovaće u evropskim kvalifikacijama sredinom druge nedelje jula, dok će Partizan svoj prvi evropski meč u novoj sezoni odigrati 25. jula.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke