"Večiti" dobili odgovor iz Fudbalskog saveza Srbije!

Autor: Beta Beta
subota 10.03.2018.
21:06
Izvor: Beta

Fudbalski savez Srbije (FSS) saopštio je danas da je njegova Disciplinska komisija nezavisna i samostalna i da ne može da utiče na njene odluke, kao i da je "suvišno govoriti" o povredi ustavnih prava Partizana i Crvene zvezde prilikom njihovog kažnjavanj

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

FSS se oglasio povodom stava fudbalskih klubova Partizan i Crvena zvezda da je pravilnik Disciplinske komisije protivustavan jer sadrži kažnjavanje za klevete i verbalne delikte.

Disciplinska komisija kaznila je Partizan i Zvezdu oduzimanjem po dva boda zbog klevete i optužbi u međusobnim saopštenjima, a suspendovani su i pojedini čelnci dva kluba.

FSS je u saopštenju, koje je potpisao direktor sektora pravnih poslova Dejan Santrač, naveo da je Disciplinska komisija nezavisan i samostalan organ, zbog čega rukovodstvo FSS ne može da utiče na sadržinu odluka koje ona donosi.

"Postupak disciplinske odgovornosti članova FSS uređen je tako da obezbeđuje pravo na žalbu, što je u skladu sa Ustavom i Zakonom o sportu. Nakon toga postoji i treći stepen odlučivanja, odnosno mogućnost da se klubovi obrate Izvršnom odboru FSS, tako da je suvišno govoriti o povredi ustavnih prava", piše u saopštenju.

FSS je naveo da je ukazivanje na uvođenje verbalnog delikta potpuno neosnovano.

"Klubovima bi morale biti poznate odredbe Disciplinskog pravilnika UEFA, član 11, stav 2, tačka b i d, kojima je propisano da disciplinski prekršaj predstavlja svako kršenje opštih načela ponašanja koje dovodi fudbalski sport i fudbalsku organizaciju na loš glas, kao i svako uvredljivo ponašanje koje povređuje osnovna pravila pristojnosti, a koje se kažnjava od strane discipliskog organa UEFA", navodi se.

Kako je saopšteno, disciplinski pravilnici nacionalnih fudbalskih saveza propisuju kažnjavanje za iznošenje uvreda i kleveta. U disciplinskom pravilniku FSS takav prekršaj postoji i kako se navodi, niko ga nikada nije osporio.

FSS je ukazao da je poslednjoj verziji pravilnika koji je usvojen 15. juna 2017. godine prethodila javna rasprava i da Partizan i Crvena zvezda, za razliku od drugih klubova i ostalih članova FSS, "nisu imalu nijednu primedbu na odredbe Disciplinskog pravilnika, već su ga u potpunosti podržali".

Partizan i Crvena zvezda su naveli da će se žaliti Upravnom sudu i da će podneti inicijativu za ocenu ustavnosti Discipinskog pravilnika FSS. Savez je saopštio da je njegov statut usklađen sa statutom Fife i Uefe, prema kome se sporovi ne rešavaju pred civilnim sudovima.

"Što se tiče pozivanja na nadležnost redovnih sudova u sporovima na nacionalnom nivou, odredbama Statuta FIFA (član 59) i Statuta UEFA (član 60), propisana je obaveza da se takvi sporovi rešavaju pred nepristarasnim arbitražnim sudom nacionalnog saveza, a ne pred bilo kojim od civilnih (redovnih) sudova", piše u saopštenju.

U vezi javno iznetih optužbi o nameštenim utakmicama i drugim neregularnostima čelnika klubova, FSS je naveo da su prema članu Etičkog kodeksa svi članovi Saveza dužni da saznanja o neregularnostima dostave Komisiji za etiku. Takođe, svako ko ne prijavi kršenje kodeksa krši integritet takmičenja.

FSS je pozvao sve svoje članove da poštuju propise i ponašaju se u skladu sa regulativom Fifa, Uefa i FSS i da se obrate nadležnim organima Saveza ako poseduju bilo kakva saznanja o neregularnostima, kako bi dali puni doprinos očuvanju integriteta takmičenja.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

11 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Bata
Sunday, 11.03.2018
09:52

Začetnik i vinovnik svega nije kažnjen.Toliko o nezavisnosti D.K.

avatar
Piksi G0L iz kornera
Sunday, 11.03.2018
07:45

Oduzimaj bodove svaki put kad otvore usta i sve tako dok ih jednom ne zacepe.

avatar
Saturday, 10.03.2018
23:15

FSS se poziva na odredbe Disciplinskog pravilnika UEFA, član 11, stav 2, tačka b i d, kojima je propisano da disciplinski prekršaj predstavlja SVAKO kršenje opštih načela ponašanja koje dovodi fudbalski sport i fudbalsku organizaciju na loš glas, kao i svako uvredljivo ponašanje koje povređuje osnovna pravila pristojnosti, a koje se kažnjava od strane discipliskog organa UEFA, a zašto onda niste kaznili SVAKO zvezdino saopštenje pre jedinog odgovora iz Partizana za koji ste kaznili Partizan. Zašto takođe niste kaznili i ostale klubove koji se javljaju posle tog saopštenja. Odredbre i članove na koje se pozivate je prekršila ta Disciplinska komisija na štetu Partizana, a u korist zvezde.

avatar
chaki
Sunday, 11.03.2018
11:15

Xaxa nisi pristrasan uopšte,posle svake utakmice cvilite, prosle sezone isto, tek kad ste preuzeli prvo mesto sve je bilo regularno

avatar
Sunday, 11.03.2018
23:31

Isto kao i prošle sezone Partizan zaslužuje prvo mesto i slavićemo titulu bez obzira na vaše krađe, a to ste vi pričali o regularnosti tek kad ste izgubili od Voždovca, bruke jedne.

avatar
Ivancz
Saturday, 10.03.2018
22:56

I jednima i drugima oduzeti još bodova ako se budu žalili, dok ne nauče da se ponašaju. Isto važi i za Lalatovića, Kosanovića, Stolicu...

avatar
12 NEDELJA DO ISTINE
Saturday, 10.03.2018
22:29

Kako moze i dalje da postoji kleveta kad ista vise ne postoji u krivicnom zakonodavstvu? To morate da uskladite i izbacite pod hitno, a saznanja o namestanju su vam predocena vec i od strane UEFA, verovatno posle i od nase uprave. Sigurno se niko nije ni udubljivao u taj vas -renomirani- akt i njegovu sadrzinu jer vas niko ne ferma ni pet posto, toliko o vasem velikom autoritetu i reputaciji.

avatar
DekiStankovic5
Sunday, 11.03.2018
01:16

'Verovatno i od nase uprave' ,kakve su ovo nebuloze,jel jeste ili nije,ja znam da nije,samo taj pokusaj predstavljanja vas cistim je izuzetno smesan,vasa proslost je 'jaka' takodje,niko ovde nije cist i to svako zna.

avatar
СрбијаНС
Saturday, 10.03.2018
22:25

Касно Марко на Косово стиже... Интегритет такмичења је разбијен у парампарчад одавно. Сада вам остаје или да укинете фудбал у Србији или да избаците на пар година оне клубове због којих је фудбал овде на самрти.

avatar
DekiStankovic5
Sunday, 11.03.2018
01:19

Da se ukine fudbal,ajde ne lupetaj vise zivota ti,ako ti smeta nas fudbal kakav god da je, toliko da ne mozes da gledas,ti nemoj,ne citaj vesti ne gledaj,a ne da prosipas ovde gluposti kad sam znas da to nije moguce,ti ces nekom da ukidas fudbal!

avatar
СрбијаНС
Sunday, 11.03.2018
22:38

Да, смета ми јер ово није фудбал. А теби ако прија да гледаш намештање и овај циркус само изволи, уживај. Ти ћеш неком да говориш да не лупета а везе са животом немаш.