VAR - za ili protiv, evo šta kažu proslavljene srpske sudije!

Autor: Ivan Cvetković
petak 22.02.2019.
19:34
Izvor: Sportske.net, informer

Vlada podeljeno mišljenje.

Epa/Simone Venezia
Epa/Simone Venezia

Povezane vesti

VAR sistem bi uskoro trebalo da zaživi i u Srbiji.

Nakon što je širom sveta implementiran ovaj sistem o kojem vlada prilično podeljeno mišljenje, na inicijativu Partizana ove nedelje Zajednica Superlige i Prve lige Srbije najavila je mogućnost da uvođenje VAR i na srpskim terenima.

Proslavljene sudije Raka Đurović i Dejan Delević su u izjavi za Informer istakli da nisu za ovaj vid pomoći sudije.

"Problem je što mnogi ne shvataju da VAR treba da bude korektor, da ispravlja izuzetno složene i teške situacije, koje sudija ne može da vidi, s obzirom na to da se fudbal danas igra mnogo brže. Što više asistencija, to više minusa za arbitre, jer tu se ogleda njihov kvalitet", smatra Đurović.

Sa njim se složio i Delević.

"Nisam pristalica video-tehnologije. Greške su sastavni deo igre, kako igrača, tako i sudija, i to jeste draž fudbala. Nema smisla da se za svaku situaciju gleda snimak. Igra mora da napreduje, teži se tome da bude što brža, efikasnija, jača i jednostavnija da bi se privukla publika. Ovako se kopira NFL, gde meč traje tri sata, a navijači dođu da jedu i piju. Gubimo duh i smisao fudbala. Stalno se secka utakmica, prekida, a to vreme sigurno ne može adekvatno da se nadoknadi. Korišćenjem VAR-a jesu donete poštene odluke, ali previše je bilo praznog hoda", kazao je on.

Drugačije mišljenje ima nekadašnji selektor Srbije Radovan Ćurčić.

"Utakmica Atletiko - Juventus je pokazala da je video-tehnologija dobro iskorišćena. Rezultat je pošten, jer da nije bilo VAR-a, sudijske odluke bi odvele meč u potpuno drugi smer, a onda bi se oko toga polemisalo danima. S druge strane, postoji ta opasnost da se usporava igra, da se često prekida i analizira. Ne sme VAR da se koristi za svaku situaciju, ali kod nekih teških je od velike koristi. Svaka promena je teška i treba vremena da se igrači i treneri naviknu na nove stvari", smatra srpski stručnjak.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

10 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
prike
Saturday, 23.02.2019
11:30

S jedne strane sudijama to nece odgovarati jer im skracuje maneVARski prostor, mesetarenja i namestanja, sto svakako ima smisla, ali malo me smorilo ono u LS da svaki gol u stvari moze da se ponisti i da se nadje zamerka, makar nekoliko dodavanja unazad.

avatar
Аполо
Saturday, 23.02.2019
11:13

Sve bi to bilo super kada bi kriterijumi procene na osnovu VAR-a bili isti za sve. To sto se usporava igra me ne brine jer se fudbaleri i za najmanju sitnicu valjaju po terenu, i posle par sekundi im nije nista. S druge strane u domacoj ligi nece vecini odgovarati jer su sudije amaterske i automatski se uklanja prostor za manipulaciju. Jedino sto ce Partizan u derbiju za svaku situaciju traziti VAR i kukati cak i nakon sto odluka ne ode njima u prilog.

avatar
pogled sa avale
Saturday, 23.02.2019
10:19

Curcic je sve lepo objasnio i zbog toga postoji VAR a ovi zvezdini gosti VIP loze, bivse sudije, normalno misle kao Zvezda.........Raka i crnogorski obraz, ajde ???

avatar
Stefan Lazović
Friday, 22.02.2019
22:32

Bogami odvela bi mec u istom smeru ali sa vecom razlikom sto bi bilo postenije. Onaj prvi gol koji je ponisten Morati je presmesno, po tom kriterijumu bi morao da ponisti i drugi ali bi to bilo zaista sramno. Ovako, Juve je izuzetno dobro prosao na kraju. Sto se tice VAR-a, bio sam za uvodjenje misleci da ce se resiti neke stvari, ali sada shvatam da je to samo VARka. Uopste se ne primenjuje dosledno i idalje imamo povlascene. A da ne pricamo o tome koliko sece igru i ubija fudbal.

avatar
Čeki
Saturday, 23.02.2019
05:08

Zato pola sata po poluvremenu efektivne igre. Znaci utakmica da traje efektivno 60 min. a svaki prekid, aut itd. zaustavis vreme.

avatar
Čeki
Wednesday, 27.02.2019
16:20

Bolje bi bilo jer ne bi video izlezavanja i nadoknadu vremena. Ako je mogla kosarka i drugi sportovi moze i ovo. Plus utakmice bi trajale u proseku isto koliko i bez ovog pravila o efektivnoj igri.

avatar
Stefan Lazović
Wednesday, 27.02.2019
11:30
avatar
Pixi GOOL iz kornera
Friday, 22.02.2019
21:38

Samo nam jos treba VAR tehnologija da cirkus bude veci. VAR traze neki sto nemaju natkrivene tribine ni grejace na stadionu, ali VAR im je odjednom vazniji od svega.

avatar
????JULEN 8 GUERRERO????
Saturday, 23.02.2019
02:20

VAR je tu da neki ne bi davali golove sa tribina, da neki Boćkoi ne bi za skakanje u bazen dobijali penale....