VAR u Superligi - Koliko ćemo još da čekamo?

Autor: Darko Mitrović
utorak 25.12.2018.
10:11
Izvor: Sportske.net, ALO.RS

Hrvati uvode novu tehnologiju u svoj šampionat, kada ćemo u Srbiji videti nešto slično.

Epa/Friedemann Vogel
Epa/Friedemann Vogel

Povezane vesti

O uvođenju VAR-a u Srbiji već mesecima se polemiše. Iz Partizana stižu najglasniji pozivi da se ova tehnologija uvede u našu Superligu, a ova tema je ponovo postala aktuelna i tokom zimske pauze, posle informacije da će VAR uskoro biti uveden u Hrvatskoj.

Tim povodom, predsednik Sudijske komisije FSS Zoran Petrović oglasio se u izjavi za list ''Alo'', gde nije imao optimističke vesti u vezi sa uvođenjem VAR-a.

''Ne postoje tehnički uslovi da se to sprovede kod nas. Da bi se VAR koristio, svaka utakmica mora da bude pokrivena velikim brojem kamera, a ne vidim ko to može da plati.

Klubovi sigurno ne mogu, a ni Savez nije u takvoj situaciji. Kada će doći kod nas? Možda za dve, možda i za 10 godina'', istakao je Petrović.

Njegov stav ne menja ni informacija da je Hrvatska aplicirala za program ''FIFA Forward'' koji pokriva 80 odsto od ukupnih troškova od milion i po dolara.

''To nije karta na koju Srbija može da igra. FIFA ne omogućuje prenos utakmice sa 26 kamera, ne obezbeđuje dva reportažna vozila. To je u ovom trenutku, sa aktuelnom infrastrukturom i interesovanjem za TV prenose, daleko od nas'', objašnjava Petrović.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
magister
Wednesday, 26.12.2018
13:21

Ne objavite ni posle 12h, pa i ako objavite - nema više smisla, jer samo ja pročitam. Pitanje VAR-a je odličan primer kako funkcionišemo kao društvo. Neko kaže - skupo, nemamo pare i - sve staje. Ali se zato izdvoji za nešto drugo 100 puta besmislenije, gomilaju se partijski kadrovi u svim institucijama na državnim jaslama, a za to ima para. VAR ima smisla i sa jednom i sa 3 kamere. Dovoljno je da postoji obaveza sudije da pogleda na ponovljenom snimku situaciju. Sa 25 kamera će moći da gleda iz svih uglova, ali najčešće može da vidi situaciju i sa manjim brojem kamera. U pitanju je postojanje volje, a ne para. Šta sprečava državu da se obračuna sa barabama koji se izdaju za navijače, a bave se kriminalom i batinanjem. Nedostatak laserskih mačeva?

avatar
magister
Wednesday, 26.12.2018
00:39

Kamere koje bi se mogle koristiti za VAR ne koštaju tako mnogo. Iskreno, ne znam šta je FIFA FORWARD, ali verovatno nešto korisno, a još daju 80% od ukupnih 1,5 miliona (dolara?evra?), što znači da bi FSS, da bi bio u korak sa HNS (pa stalno pričamo da smo vodeći u regionu, a jedan čovek govori o izgradnji čak desetak novih stadiona) izdvojio svega 300h evra ($?). Postoji Arena, koja ima pravo na prenose, a ako neće tu je SK, koji bi verovatno uleteo (kad bi ga pustili), a kroz prodaju prava na prenose bi moglo da se uslovi - da se sve utakmice prenose, i to bi već bilo nešto (za početak bi se kalendar usaglasio sa takvim opredeljenjem - igranje u petak, subotu, nedelju - čak i ponedeljak, kao PL). Dodatne, slabije, ali upotrebljive za VAR kamere, naročito za ofsajde, ne koštaju tako puno. Tako da - mogli bismo i od proleća da imamo VAR, kad bi postojala volja. Ali šta bismo sve mogli, kad bi postojala volja. Kakvo bismo društvo mogli da budemo...

avatar
RealanNis
Tuesday, 25.12.2018
11:53

26 kamera, dva reportazna vozila za VAR? Ovaj covek ili voli da pravi ljude budalama ili ne zna sta prica(pre ce biti ovo prvo). Ali svakako je on najveci protivnik VAR-a jer on i sudije tu najvise gube i ne mogu vise da rade sve sto su radili i rade i sada.

avatar
bagra
Tuesday, 25.12.2018
11:50

Za 2 najvise 3 godine

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Tuesday, 25.12.2018
14:54

To sam prvo hteo da napisem, zivota mi:-D

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Tuesday, 25.12.2018
11:13

Za deset godina? Kako je i ovaj covek prs'o, da covek ne poveruje.

avatar
Dario Bubic
Tuesday, 25.12.2018
13:17

hrvati to mogu da urade jer im je infrastruktura jedno 10god ispred nas. tereni zategnuti a kod nas samo zvezda partizan i sad subotixca imaju dobre terene. imaju sponzra prve lige i to Tcom. daleko vise ulazu u mladje kategorije infrastrukturu. svaki stadsion ima minimum 10k sjedecih mjesta sa reflektorima mozda dva da nemaju taj broj al daleko su od nasih kaljuga. liga daleko kvalitetnija. svaka utakmixca se radi sa najmanje 10 kamera. to kod nas nema i zat oni mogu a mi bar jos minimum 5god necemo moci da imamo

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Tuesday, 25.12.2018
14:54

Znas kako me briga za sve to, ne mogu da ti opisem...