UEFA rang lista - Evo šta za "večite" znače dobri rezultati!

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 03.11.2017.
21:41
Izvor: Sportske.net

Beogradski "večiti" došli su u poziciju da sami odlučuju o plasmanu u eliminacionu fazu Lige Evrope, a uspesi koje su do sada ostvarili pozitivno će se odraziti i na njihov koeficijent.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Svima su dobro poznate priče o značaju famoznog klupskog koeficijenta na osnovu kojeg UEFA rangira klubove i koji odlučuje o tome sa kakvim šansama ekipe iz manjih zemalja ulaze u borbu za evropska takmičenja.

Godinama unazad Partizan je jedini mogao da se pohvali uspesima u Evropi i samim tim potpuno zasluženo odskače u odnosu na ostale srpske klubove, ali u tekućoj sezoni se konačno i Crvena zvezda uključila u "zidanje" koeficijenta.

Beogradski "večiti" dočekali su prethodne evropske kvalifikacije kao 121. i 195. klubovi na UEFA rang listi i to dovoljno govori u kakvom nam je položaju bio klupski fudbal.

Nakon plasmana u grupnu fazu Lige Evrope za koje su Partizan i Crvena zvezda nagrađeni sa po dva boda, obe ekipe uspele su da ostvare po pobedu i dva remija što znači da su nastavile da nadograđuju koeficijent.

Promene su drastične u slučaju oba kluba, s tom razlikom što Zvezda mora još mnogo da radi kako bi dostigla nivo Partizana koji je pobedom nad Skenderbegom napravio poroboj u TOP 100.

Crno-beli trenutno zauzimaju 89. mesto na UEFA rang listi sa 14.000 bodova što je najbolji plasman Partizana od 2009. godine. Podsećanja radi, Partizan je pre 12 godina ostvario svoj evropski maksimum plasmanom na 76. mesto UEFA rang liste.

Ukoliko ekipa Miroslava Đukića 23. novembra upiše još jednu pobedu u Ligi Evrope ne samo da će obezbediti plasman u eliminacionu fazu masovnijeg evropskog takmičenja, nego će dodatno napredovati na UEFA rang listi i doći u ravan sa jednim Interom iz Milana!

Zvezdin koeficijent srozavan je godinama unazad i zbog toga trenutna pozicija na UEFA rang listi mora da se posmatra kao dobara osnova za oporavak. Crveno-beli su napredovali do 151. pozicije sa 6.750 bodova, a do kraja grupne faze imaju priliku da sakupe još koji bod.

Koliko je važno sa kakvim će koeficijentom "večiti" dočekati sledeće evropske kvalifikacije najbolje pokazuje primer Partizana koji će u slučaju pobede nad Jang Bojsom osigurati povlašćen status u sva četiri kola kvalifikacija za Ligu Evrope!

Budu li crno-beli odbranili titulu garantovan im je povlašćen status u prva dva kola, a vrlo verovatno i u trećem, dok bi u četvrtom mogli među povlašćene ukoliko se poklope još neke kockice.

Posle svega rečenog valja podvući crtu i reći da u sledeće dve evropske utakmice "večiti" ne igraju samo za plasman u eliminacionu fazu Lige Evrope već i za dodatno popravljanje statusa na UEFA rang listi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

33 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Povratak kralja 59
Saturday, 04.11.2017
09:05

Partizan bi već ostvario taj cilj da nismo pokradeni protiv Dinama, a za više od toga smo sami krivi zbog 3 propuštene šanse u Elbasanu. T(akv)i detalji (sudijske greške+promašaji) nas više od decenije dele od iskoraka u Evropi.

avatar
Aca008
Saturday, 04.11.2017
02:42

Ove godine finale lige evrope zvezda i partizan,lep san ha ha,ali nije to bas nemoguce.

avatar
MARCO NICO
Saturday, 04.11.2017
16:56

Ti to ozbiljno? :-D

avatar
Saturday, 04.11.2017
00:08

i onda dodje neko pa mi prica o tome gde je ko ... pa onda opet dodju i kukaju na protivnike a pre toga kazu da koeficijenti nisu bitni i da je najbolje ispasti u prvom kolu ili cak ne igrati uopste nego ispasti u grupnoj fazi ... sve sami strucnjaci na vestima , a zapravo voline koje trebaju da ostanu u svom oboru i nikad ne izadju

avatar
Saturday, 04.11.2017
02:45

Partizan je zadnjih deset godina uz pomoc saveza i vlasti osvajao titule i tako na laksi nacin dolazio do grpnih takmicenja u evropi i zbog toga ima veci koficijent od Zvede ali ti dani su na srecu vecinske Srbije iza nas.

avatar
BenkovackiManitas31*
Saturday, 04.11.2017
03:11

koeficijent ‘91 za vek vekova.. nema oporavka

avatar
Friday, 03.11.2017
23:30

Звезда и наредне 2-3 године мора да избацује тимове попут Спарте и Краснодара не би ли коначно могла да дође до статуса повлашћеног бар у плејофу за ЛЕ. Партизану је увек лакше јер има какав такав континуитет. А собзиром на реформе ЛШ од следеће године мислим да наши тимови неће више никада играти ЛШ, тако да је довољно да скупе бодова да буду повлашћени у плејофу за ЛЕ као Партизан што је био против Видеотона.

avatar
Friday, 03.11.2017
23:53

Kada imaš solidan ili dobar tim kao zvezda ove godine, sve ti je jedno koga izvučeš, kada nemaš tim džabe koeficijent i sve ostalo. Dobar koeficijent i dobar tim to je već ozbiljna osnova.

avatar
Saturday, 04.11.2017
01:04

Па Звезди је требло 10 година да убоде такав тим, нема шансе да убада 2-3 године заредом.., мислик да ће догодине све по старом...

avatar
Crveno boja ljubavi
Friday, 03.11.2017
23:59

Zbog cega mislis da ce reforme nesto puno uticati na naseklubove za LS? Pa isto ce prvak nase drzave ici ajde da kazemo u najgorem slucaju na prvaka Svajcarske,pa nije da ce ici na Real.