Udar na kasu i koeficijent - Ovo su posledice kraha u Lubinu!

 • Autor: Mihajlo Vidojević

 • 22. jul 2016.

 • 09:55

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Sezona bez Evrope predstavljaće ozbiljan udar za fudbalski klub Partizan koji je godinama unazad plasmane u grupne faze takmičenja pod okriljem UEFA koristio da popuni kasu. Ne treba smetnuti sa uma ni udar na klupski koeficijent.

Udar na kasu i koeficijent - Ovo su posledice kraha u Lubinu!
Foto: partizan.rs/MiroslavTodorović
Fudbaleri Partizana odigrali su na startu nove sezone 210 minuta takmičarskog fudbala bez postignutog gola pa su se posle penal serije u Lubinu oprostili od igranja u Evropi bar do narednog leta.

Eliminacija u "sezoni kupanja", kako se to u Srbiji popularno naziva, predstavljaće ozbiljan udarac za klupsku kasu Partizana ali i za status kluba u evropskim okvirima.

Pođimo najpre od finansijskog aspekta jer su dobri rezultati u Evropi Partizanu u poslednjih 15 godina donosili ozbiljnu zaradu zbog koje su crno-beli mogli da računaju na dominaciju u domaćim okvirima.

Za razliku od prethodne sezone kada se eliminacijom u plej-of fazi kvalifikacija za Ligu šampiona i dobrim rezultatima u grupnoj fazi Lige Evrope u klupsku kasu slilo više miliona evra.

Da budemo precizniji, kako bi navijači Partizana shvatili koliko je klub zaradio u prethodnoj sezoni i šta na finansijskom planu znači sinoćnja eliminacija od Zaglebja.

Partizan je u prethodnoj sezoni eliminisan u plej-of fazi kvalifikacija za Ligu šampiona pa je tako obezbedio plasman u grupnu fazu Lige Evrope. Takav učinak u kvalifikacijama doneo je klubu iz Humske zaradu od 5.400.000 evra!

Ivan Tomic
Foto: partizan.rs/Miroslav Todorović

Na tu sumu dodajte premije koje je Partizan dobio za pobede u  grupnoj fazi Lige Evrope (360.000 evra za pobedu) i doći ćete do cifre 6.480.000 evra!


Ove godine crno-beli nisu išli u kvalifikacije za Ligu šampiona ali su i pored toga mogli da zarade lepe pare pošto bi eventualnim prolaskom kroz tri kola kvalifikacija i ulaskom u grupnu fazu masovnijeg takmičenja pod okriljem UEFA inkasirali najmanje 3.060.000 evra!

Za eliminaciju u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope Partizan će dobiti "tričavih" 210.000 evra a sleduje mu i neka manja cifra koju UEFA dodeljuje klubovima koji bidu eliminisani već na startu evropskih kvalifikacija.

Toliko o finansijskom aspektu, da pređemo na koeficijente koji život znače!

Partizan je ovoga leta zahvaljujući solidnom koeficijentu i činjenici da je u prethodnoj sezoni sakupio 6.000 bodova mogao da računa na povlašćen status na žrebu sve do kraja kvalifikacija za Ligu Evrope.

Jučeranji neuspeh skupo će koštati crno-bele jer se za eliminaciju u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope osvaja 0.5 poena pa će u zavisnosti od uspeha Crvene zvezde i Vojvodine klub iz Humske namaći nešto preko pola poena za sezonu 2016/2017.

Lako je zaključiti kako će se takav učinak odraziti na klupski koeficijent ako uzmete u obzir da se pred početak kvalifikacija računaju ostvarenja iz prethodnih pet sezona pa je Partizan ovog leta krenuo u borbu za grupnu fazu Lige Evrope sa koeficijentom 16,925!

Naredne evropske kvalifikacije crno-beli će dočekati sa značajno oslabljenim koeficijentom jer će se računati učinak iz tekuće sezone a on će biti mizeran. Ako je za utehu, prethodna sezona je bila toliko dobra da Partizan neće odmah doživeti drastičan pad ukupnog koeficijenta ali će se neuspeh iz tekuće sezone računati u narednih pet što predstavlja problem.

Verujemo da su u Humskoj i više nego svesni svega o čemu je ovde bilo reči i da će posle ovosezonskog evropskog neuspeha poraditi na tome da u narednim sezonama budu "povađene fleke".
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari