Tumbaković "sitnu knjigu piše", o reprezentaciji na 150 strana!

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 26.11.2020.
10:57
Izvor: Sportske.net, Sportski Žurnal

Za očekivati je da i šira javnost uskoro dobije neke do sada nepoznate detalje.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Povezane vesti

Sednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije zakazana je za danas kada se očekuju prve odluke vezane za budućnost nacionalnog tima.

Sportski direktor Vladimir Matijašević i selektor seniorske reprezentacije Ljubiša Tumbaković podneće izveštaje o radu tokom aktuelne kalendarske godine.

Kako prenosi Sportski žurnal, Tumbakovićev izveštaj o radu ima 150 stranica od čega je na 44 stručna analiza a na ostalim su prilozi - treninzi, skauting i ostalo.

Selektor je detaljno i stručno objasnio sve što je zajedno sa svojim stručnim štabom radio od trenutka preuzimanja reprezentacije.

Apostrofirao je učinak reprezentativaca prilikom šest okupljanja, objasnio sve treninge, kao i taktiku na utakmicama, pa se očekuje da i šira javnost uskoro dobije neke do sada nepoznate detalje budući da je funkcija selektora fudbalskog tima javna.

Baner

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
magister
Thursday, 26.11.2020
19:39

Mnogi se javljaju, analiziraju, komentarišu. Ne mi, ljubitelji fudbala, nego ljudi iz fudbala, igrači sa fantastičnim karijerama. Stavljaju se na jednu ili na drugu stranu. I činjenica je, u zavisnosti od ugla iz kog se cela stvar posmatra, mogu se doneti ovi ili oni zaključci. Kad se radi o konkretnom povodu za sva ta pisanja. Tu su, prilično sam siguran u to, oni koji smiruju loptu, koji govore da se ne radi ni o kakvoj tragediji, već o izgubljenoj utakmici - u pravu. Ali...

Nije li problem našeg fudbala u nečem složenijem od jednog ili dva poraza? Analiza jedne utakmice se može zaista svesti i na iznuđene rokade u poslednjem trenutku, pomeranje iskusnog Gudelja, da igra nešto što - može, pokazuje to i u klubu i gubitak iskusnog igrača u sredini, gde se kuva igra. Može se takođe zaključiti da su Škoti taktički odigrali savršeno, igrajući visok presing, otežavajući nam da se čak približimo nekakvoj zoni akcije i šuta, makar sa punom kontrolom lopte u nogama. Dvojica oko Mitrovića, agresivnost na Tadića... Ali, zar ne može slično da se analizira i katastrofa protiv Ukrajine, koja nas je, usput, mnogo manje koštala? Samo je prethodno atmosfera za smenu Krstajića bila tako vešto pripremljena, da se samo čekao povod.

Meni se čini da je problem u ukupnom načinu na koji funkcioniše naš fudbal. Na činjenici da jedna od najboljih fudbalskih škola na svetu, ona Partizanova, već duže vreme nije usmerena na stvaranju budućih šampionskih timova, već na proizvodnji repromaterijala za izvoz. Da. Prodajemo - poluproizvod. Tako smo se pozicionirali. Kad je naš poslednji igrač velikog talenta ostao u našem klubu do postizanja pune igračke zrelosti, na primer do 24. ili čak 25. godine? Kad je pomogao da se postigne rezultat? Uglavnom - odu do 21, i vrate se kad se od njih više ništa ne očekuje, a naš klupski fudbal treba da sa takvim, ili neiskusnim ili isluženim igračima - ostvari nekakav rezultat. Ili da od siće do koje dođe prodajom osamnaestogodišnjaka, kupi strance koji će da naprave čudo? Nije li u tome problem, što predsednici i uprave - nemaju ambiciju za postizanje nekog međunarodnog sportskog uspeha i idu ka njemu kreirajući prvo nekakav dugoročni i kratkoročni plan, a zatim ga sprovodeći. Umesto toga, imamo uprave, predsednike (i saveza i klubova), koji su u *poslu* u koji su uključeni i menadžeri i samo se gleda kako da se što lakše dođe do što više novca. A velike priče su samo za naivne. One obuhvataju i izgradnju novih stadiona i potrošnju gomile para koje pripadaju građanima ove zemlje, a da nikom nije ni blizu jasno, a šta će nam. Za deset puta manji novac mogao bi se uspostaviti mnogo bolji sistem i napraviti fudbal koji i postiže rezultate i donosi finansijsku dobit. Ali, ne sa ovim Čovekom, koji postavlja ove danas, koji ovako razmišljaju, kako razmišljaju. Treneri i igrači su - najmanje krivi. Oni su uglavnom žrtve. A da treba da nauče da igraju pobednički, da od malena uče da igraju bolje, to da.

avatar
Dorotej
Thursday, 26.11.2020
15:22

Zanima me stranica u knjigi gde piše šta ta radimo ako nas Škoti napadnu, Ili će to pisati u nastavku pomenute knjige.

avatar
Gogi-11
Thursday, 26.11.2020
13:24

Ma,sta kazete detaljno i strucno??? Otkud to pa gde,je ta strucnost bika protiv skotske