Tumbaković objasnio promene na spisku Srbije, ko bi uskoro mogao da dobije poziv?

Autor: Ivan Cvetković
ponedeljak 02.11.2020.
13:31
Izvor: Sportske.net, Beta

Fudbaleri Srbije 12. novembra dočekuju Škotsku u baražu za plasman na Evropsko prvenstvo.

BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS

Povezane vesti

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Ljubiša Tumbaković rekao je danas da motiva pred predstojeću utakmicu protiv Škotske ne nedostaje i istakao da je spisak igrača na koje računa formiran na osnovu forme i kriterijuma koji mogu da zadovolje cilj - plasman na Evropsko prvenstvo.

"Same igre za reprezentaciju su dovoljan motiv da čak ni mi treneri ne treba da ih motivišemo. Detalj da nam pobeda donosi plasman na Evropsko prvenstvo je sasvim dovoljan motiv. Motivi nam ne nedostaju, nedostajaće nam verovatno neki mir i ambijent koji eventualno treba da rezultira kroz tu neku mirnoću",
rekao je Tumbaković na onlajn konferenciji za novinare.

Fudbaleri Srbije 12. novembra dočekuju Škotsku u baražu za plasman na Evropsko prvenstvo.

Selektor Tumbaković je ranije danas objavio spisak igrača na koje računa za tu utakmicu, a reprezentativci će se okupiti narednog ponedeljka.

UEFA je kaznila Tumbakovića sa jednom utakmicom zabrane vodjenja nacionalnog tima, ali kako je potvrdio, biće na klupi protiv Škotske.

Meč protiv Škotske igraće se pred praznim tribinama, pa je novinare zanimalo da li će to olakšati nacionalnom timu, odnosno da li će smanjiti pritisak.

"Nikad nije lakše kad se igra pred praznim stadionom, posebno ako igraš na svom terenu. Bez obzira što smo domaći mi smo hendikepirani. Daleko bi bilo bolje i motivacija bi bila na višem nivou da igramo pred svojom publikom", rekao je on.

Upitan da li je motiv Škota možda veći jer će, ako se plasiraju na EURO, utakmice grupne faze igrati kod kuće, Tumbaković je istakao da će teren pokazati ko ima veći motiv.

"Igraju finalisti baraža, taj detalj da smo finalisti dovoljno govori u prilog kvalitetu i jedne i druge ekipe. Srbija kao samostalna država nikad nije bila na prvenstvu Evrope, Škoti nisu bili učesnici još od 1992. godine. I ako je nama uslovno rečeno opterećenje što igramo kao domaćini, Škotima je možda opterećenje upravo to da su oni domaćini prvenstva Evrope na kojem možda neće učestvovati. A ko više želi i čiji je motiv veći pokazaće se na terenu"
, rekao je Tumbaković.

baner 16

Govoreći o Škotskoj, Tumbaković je naveo da dimenzija koju imamo o škotskom fudbalu nije realna.

"Imaju posebnu tradiciju i imaju nešto što je nivo kulture življenja u Škotskoj, imaju derbi koji je ima posebnu dimenziju, kad igraju Rendžers i Seltik mislim da sve staje u Škotskoj", rekao je Tumbaković.

"Imaju kvalitet, imaju vanserijske igrače koji igraju u Mančesteru, Liverpulu... Imaju par igrača koji su u ozbiljnim klubovima Premijer lige. Na kraju krajeva, došli su do kraja baraža kroz rezultat u kome su u poslednjih osam utakmica šest dobili, a dve igrali nerešeno", dodao je Tumbaković.

On je dodao da Škotska teško prima golove, da igra čvrsto i disciplinovano.

"Robertson je možda i najbolji krilni bek u Evropi i svetu. Imaju igrače u ozbiljnim klubovima Premijer lige. U poslednjih osam mečeva su šest dobili, dve igrali nerešeno. Teško primaju golove, čvrsto, disciplinovano. Sigurno da Škotska nema kvalitet pojedinačni kao Haland ili Odegard... Međutim, imaju kompaktnost, disciplinu i čvrstinu, škotski karakter, uporni su...", rekao je Tumbaković.

Selektor je naveo da je stručni štab reprezentacije "potpuno apsolvirao njihov način igre".

"Mi ne možemo da pobegnemo puno od nekog našeg načina igre. Više puta sam rekao da moramo da napravimo model igre koji je prepoznatljiv i da oblikujemo reprezentativce koji se uklapaju u taj model igre. Odstupanja su minimalna i ona su prilagodjena kvalitetu protivnika i to ćemo napraviti i ovog puta. Hoćemo da nama bude ugodno protiv jednog takvog protivnika", rekao je Tumbaković.

Na spisku Tumbakovića za Škotsku, ali i naredne dve utakmice u Ligi nacija, nalaze se 32 igrača, pa je novinare zanimalo zašto je ponovo toliko broj kada je najavio da će skratiti spisak.

"Zbog korone smo proširili spisak. Veliki broj igrača igra u nedelju i ovo su neke objektivne okolnosti gde nam je potreban veći broj igrača kako bi ih u nekim normalnim uslovima vratili svojim klubovima. Zato je veći broj igrača jer će samo u reprezentaciji za šest dana odigrati tri utakmice",
rekao je selektor.

Adem Ljajić i Nikola Maksimović nisu na spisku za predstojeće utakmice.

baner 17

"Ceo spisak definiše naš cilj, a naš cilj je da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. I to je prioritet ovog momenta. Spisak je formiran na osnovu forme i kriterijuma koji eventualno mogu da zadovolje ovaj cilj"
, rekao je Tumbaković.

Kako je rekao, ako nisu sada na spisku, ne znači da neće biti na sledećem okupljanju nacionalnog tima.

"Njihova trenutna forma, pojedinih igrača, ne samo Ljajića i Maksimovića, nije dobra. Po mojoj proceni, ovo je grupa igrača koja može da odgovori zahtevima rezultata. Pokušaćemo da napravimo pobedničku atmosferu, da ostvarimo ono što želimo, a kasnije, kad se sve završi, bavićemo se analizom šta dalje, koji igrači...", rekao je Tumbaković.

On je istakao i da se nada da će svi igrači sa spiska biti na okupljanju 9. novembra.

"Ristić i Kostić dugo nisu igrali, oni su u završnoj fazi oporavka i očekijem da za ovaj vikend imaju odredjenu minutažu u svojim klubovima. Što se tiče Đuričića, informacija koju ja imam je da je bio pozitivan na korona virus. Danas ide na testiranje, verujem da će to da se sanira i da će on u ponedeljak biti sa nama", rekao je Tumbaković.

Selektor je istakao da je zadovoljan formom Sergeja Milinkovića Savića koji igra dobro i u Laciju gde je proteklog vikenda postigao gol iz slobodnog udarca.

"Milinković Savić je profil igrača koji lagano ulazi u formu, podigao je to upravo kroz Norvešku, obezbedio je ovo finale i posle toga se nivo stalno podizao. I jučerašnja utakmica je pokazala da je u sve boljoj formi", kazao je on, a potom odgovorio i na pitanja novinara koja su se ticala potencijalnog pozivanja Milana Gajića, Andrije Živkovića i Đorđa Despotovića na nekim narednim okupljanjima.

"Veću grupu pratimo iz naše lige, Gajić je potencijal koji je iskazan kroz mladu reprezentaciju, svetski je prvak bio. Kad se ustali i nivo forme bude takav, sam će sebe ubaciti u reprezentaciju. Đorđe Despotović se sam nametnuo golovima prošle godine još. Momak je koji mora da čeka šansu, ima jaku konkurenciju, ali šansu će dobiti. Da li u tandemu, da li sam... On je tu. Andriju Živkovića znam iz najranijih dana primarne selekcije, on je talentovan i imao je karijeru koja je išla uzlaznom linijom, ali je stalo i vratilo ga korak nazad. Došao je u PAOK da se reafirmiše, radi to na najbolji način. Da nije ovoliko igrača, bio bi deo priče. Samo je pitanje kada će se vratiti u reprezentaciju", smatra Tumbaković.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
magister
Monday, 02.11.2020
17:12

Ljajić je tip igrača koji nam uvek treba, on bi bio jedini na spisku kao prava alternativa za Tadića, koji je poslednje utakmice u reprezentaciji odigrao slabije od ranijih. Pritom - uz Tadića i Đuričića - jedini pravi kreativac, uz to još spreman i za odbrambene zadatke, koji Tadiću i nisu jača strana. SMS jeste i kreativac na svoj način, on je tipična polutka, ulazi u špic čim može. Osim njih u tu bih grupu svrstao i L. Markovića (ne sad), ukoliko poveže desetak utakmica bez povrede.
Što se tiče stopera (opet ne sad, sadašnji izbor je za sad dobar), ako nastavi kako je počeo - Svetozar Marković je apsolutno zreo za jednog od 3, pa i jednog od 2 stopera (ako se vratimo na taj sistem). Kao Partizanovac, ali pre svega kao strastveni navijač reprezentacije, preporučio bih i Ivana Obradovića, ako nastavi ovako da igra. On apsolutno ima reprezentativni kvalitet, sa njim - igra teče.
Što se tiče Zdjelara, tu prednost dajem igračima poput Nemanje Maksimovića i Lukića, koji mnogo više igraju prema napred. S druge strane, Zdjelar je zaista konstantno kvalitetan i možda bi u drugačijem sistemu igre i sam bljesnuo na drugi način.

Dodaću, da osim njih, Partizan ima još i Stevanovića, koji bi svakako morao biti uz mladu reprezentaciju, zajedno sa npr. Nikolićem i Gavrićem iz Zvezde, možda i D. Stojkovićem i L. Pavlovićem iz Partizana, ali i npr. Kočićem iz Napretka, V. Živojinovićem iz Proletera, Nikolićem iz Javora - što se tiče sredine i napada, ali i naročito - Erakovićem iz Zvezde, izuzetno talentovanim štoperom. Verovatno ima i igrača Vojvodine i još nekih koji zaslužuju šanse, ovde pišem samo o onima koje sam gledao.

avatar
Südkurve München
Monday, 02.11.2020
15:06

Strahinja Pavlovic je u formi?

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Monday, 02.11.2020
15:05

''Da nije ovoliko igrača, bio bi deo priče.'' Molim?