Svečarska atmosfera na "Marakani", obeleženo 40 godina od prvog evropskog finala

Autor: Mihajlo Vidojević
ponedeljak 27.05.2019.
17:24
Izvor: Sportske.net, crvenazvezdafk.com

Fudbalski klub Crvena zvezda organizovao je danas prigodnu svečanost povodom 40 godina od prvog evropskog finala.

Screenshot: You Tube
Screenshot: You Tube

Povezane vesti

Prošlog četvrtka navršilo se četrdeset godina od revanš utakmice finala UEFA Kupa koju su Borusija iz Menhengladbaha i Crvena zvezda odigrali u Dizeldorfu.

Bilo je to prvo evropsko finale u istoriji FK Crvena zvezda. Tim povodom danas je u prostorijama Medija centra na stadionu "Rajko Mitić" upriličena prigodna svečanost.

Članovima generacije koju je pedvodio trener Branko Stanković uručene su plakete, a pre te ceremonije održan je minut ćutanja onima koji više nisu među živima.

Prisutnima se obratio počasni predsednik Dragan Džajić koji je u sezoni 1978/79 obavljao funkciju sportskog direktora.

"Drago mi je da sam u društvu igrača koji su prema mom mišljenju ostvarili ogroman uspeh, koji do danas možda nije obeležen kao što su zaslužili. Videli ste protiv koga su i kako sve igrali, a onda su usledile dve fenomenalne utakmice u finalu. Prema opštem mišljenju, zaslužili smo da osvojimo Kup UEFA, rezultat je bio neadekvatan u odnosu na prikazanu igru", rekao je Džajić.

Tada su u finalu UEFA Kupa igrane dve utakmice. U Beogradu je bilo 1:1, a Borusija je u revanšu slavila golom Alana Simonsena iz penala i tako stigla do trofeja.

"Revanš znate kakav je bio, dosuđen im je i penal, a bili smo bolji. Bio sam deo osvajanja Kupa šampiona u Bariju i svetske titule u Tokiju, ali mi je srce puno jer su ovi momci zaslužili ogromno priznanje i dobro što su se ljudi iz kluba setili da se obeležili i njihov uspeh", dodao je Džajić.

Na putu ka prvom evropskom finalu Crvena zvezda je eliminisala Dinamo iz Berlina, Sporting iz Hihona, Arsenal, Vest Bromvič Albion i Hertu.

Jedan od najzaslužnijih za istorijski uspeh bio je Dule Savić koji je postigao gol na četiri meča.

"Presrećan sam što smo gotovo svi na okupu. Ponosan sam što sam deo generacije koja je uspela da eliminiše tada gotovo najveće klubove Evrope na putu do finala. Ponosan sam i što nas je na putu do finala vodio sjajan čovek i trener Branko Stanković", kazao je Savić.

Povodom obeležavanja 40 godina od prvog evropskog finala u kojem je Crvena zvezda uzela učešće, danas je prikazan film autora Milana Stojiljkovića "1:0. Prvo Zvezdino evropsko finale".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Pixi GOOL iz kornera
Tuesday, 28.05.2019
17:43

Bilo je ipozantno gledati u drugoj utakmici u Nemackoj kad ceo stadion skandira Rotern Stern, Rotern Stern jer bili su odusevljeni igrom Zvezde. Retko koji klub na svetu je doziveo da pridobije domacu publiku zbog blistave igre. Zvezda je jedna, Zvezda je emocija.

avatar
KING OF JUNGLE♦⭐♦⭐♦⭐
Monday, 27.05.2019
19:25

zvečarska atmosfera

avatar
DRUG OSTOJA
Monday, 27.05.2019
19:00

Eliminisali 2 nemacka, 2 engleska i jedan španski klub! Bili smo mnogo dobri. Možda i najbolji Zvezdin tim svih vremena!

avatar
Pixi GOOL iz kornera
Monday, 27.05.2019
17:36

Kad se samo setim kako smo osteceni u tom finalu, ali sve to nam se vratilo 1991. godine. Ima Boga, imapravde.