Sudijski ekspert o spornim odlukama, poraz Partizana je čist, a nije oštećen ni Radnički!

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 06.08.2020.
19:38
Izvor: Sportske.net

Evo mišljenja uvaženog sudijskog eksperta Igora Radojčića.

Irfan Licina/Starsportphoto ©
Irfan Licina/Starsportphoto ©

Povezane vesti

Dva sporna slučaja koja su mnoge zaintrigirala nakon drugog kola Super lige Srbije.

Prvi u Novom Pazaru, mnogi su pomislili da je u pitanju ofsajd pre penala iz kog je domaćin stigao do prednosti.

"Bitno je reći da napadač ispred sebe nema dva protivnička igrača, nego samo golmana, tako da se gleda položaj lopte. Tačnije, bitno je da se igrač nalazi iza lopte, što smo videli na ovom snimku, tako da ofsajda nema. Da ne ulazimo sad… Čak i da ga ima, postoji određeno tumačenje da li utiče na protivnika, ali bitno je da nema ofsajda",
kaže Radojčić u pregledu kola na TV Arenasport.

"Što se tiče prekršaja, mislim da je evidentan, potpuno nepotrebno, Zdjelar podiže noge, pokušava da spreči igrača Pazara da se vrati po loptu. Kažem, besportebno zato što igrač kreće u nazad, gol mu ostaje iza leđa, ali to je neka druga priča. Evidentno je da je prekršaj, tako da je ispravna odluka", rekao je Radojčić.

Dakle, Partizan nije oštećen, doduše, niko se nije ni bunio iz tabora crno-belih.

Da li je oštećen Radnički iz Niša, evidentno je da je Radovan Pankov igrao rukom u svom kaznenom prostoru?

"Nije penal iz prostog razloga: igrač je pogodio sam sebe u ruku. Pritom je ovde ruka u prirodnom položaju, a čak i da nije, da je visoko iznad glave, a on spuca sam sebe u ruku, nije penal", rekao je Radojčić.

Ovaj ekspert za suđenje je istakao i da je suđenje u ovom kolu bilo odlično.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
magister
Friday, 07.08.2020
12:55

1. U momentu dodavanja se čini da nije ofsajd. Mada, s obzirom na položaj tela igača kome je upućena lopta, nisam siguran. Moguće je da su njegova glava i ramena neki santimetar ispred, pa bi VAR možda i pokazao da je ofsajd.
2. Zdjelar pada i okreće se na zemlji, po inerciji, a igrač NP kreće nazad po loptu, koja je već u posedu Ostojića. Odnosno, Ostojiću treba korak, njemu oko tri ili četiri. Znači, očigledno je da ne može da stigne do lopte i da je napad - završen. Da li tada igrač NP izabere kao potencijalnije rešenje - da se saplete o Zdjelara koji je pao i okreće se prema njemu? Možda da možda ne. U svakom slučaju, taj kontakt - ne utiče na igru, što na svoj način, ne govoreći to direktno i jasno, kaže i Radojčić. Znači, da bi bio penal, mora da postoji NAMERA Zdjelara. Jer, da je taj kontakt uticao na igru, namera bi bila bitna samo radi procene da li Zdjelaru dati i karton, pa ako je faul nameran, onda ili žuti li crveni. Ovako, ukoliko nema namere, nego je u pitanju neka vrsta sudara, onda to - nije penal.

Voleo bih da novinari koji vode ovakve razgovore malo bolje proniknu u događaje koji se komentarišu i postavljaju prava pitanja. Radojčić je ovde na određen način presudio da je Zdjelar napravio nameran faul. Ja nisam gledao utakmicu, nisam siguran, ali mi se čini da nije napravio nameran faul, već sam gore opisao kako meni izgleda ta situacija: pad, inercija i spontana rotacija na zemlji, Novopazarac se okreće, vidi da ne može do lopte na vreme i - sapliće se o Zdjelarove spontano podignute noge. Da li je sudija dao neki karton Zdjelaru? Ako jeste, onda je procenio nameru, ako nije, onda je pogrešno dosudio penal.

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Sunday, 09.08.2020
12:14

Ne mora da postoji namera za faul, desavaju se i slucajni (nehoticni) kontakti, upravo je to jedan od kriterijuma za dodelu tj. pokazivanje kartona, a penal nije postojao, apsolutno ste u pravu, cak je i ofsajd pod velikim znakom pitanja. Za sve sto je mogao, ovaj klovn je i slagao u emisiji.

avatar
BenkovackiManitas31*
Friday, 07.08.2020
11:27

Ceka se roman od ovoj sudijskoj analizi

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Thursday, 06.08.2020
22:42

Bas je rekao ''spuca''? :-D Prvo, itekako je bitno da li taj igrac nije bio ispred lopte jer je njemu bila upucena, a posle je bio i fauliran sto je najgore u svemu, kakav crni uticaj na protivnika, kakvi bakraci. Drugo, bio je penal za nas, Nema. Trece, ako je pankov samog sebe napucao pa se tako lopta kretala, to nije bas isto kao kad protivnik sutne pa te lopta pogodi u nogu ili glavu i posle se odbije u ruku, ko ti je kriv sto si (kao sajla) smotan:-D

avatar
Dr fudbala Miloje
Thursday, 06.08.2020
22:40

Сад се вади после оне бламаже у Крушевцу.

avatar
magister
Thursday, 06.08.2020
22:33

Ofsajd izgleda zaista - nije postojao. Ali...

Hajde da dobro pogledamo nastavak akcije: Zdjelar preseca loptu i pada, igrač Novog Pazara, koji je protrčao napred i do koga nije došla lopta, vraća se prema lopti, kojoj je očigledno bliži igrač Partizana i - sapliće se o Zdjelara koji je na zemlji. Da li se to desilo? Da li bi neko od sudija mogao da posumnja da igrač Novog Pazara, kad vidi da je akcija - završena i da ne može do lopte, odluči da se sam saplete o igrača na zemlji, pa ako upali... I - posle Zvezdinog SAOPŠTENJA - upalilo. I upaliće sigurno još mnogo puta. Za moje viđenje fudbala - penal je makar upitan (ofsajd nije postojao), jer deluje da su kretnje igrača Partizana spontane, znači namere nema, ali što je još važnije to *saplitanje* nema stvarnog uticaja na igru, jer je lopta već kod igrača Partizana.

avatar
Delije Sever 021
Thursday, 06.08.2020
21:58

Hvala Bogu da je kod partizana nesto cisto, makar i poraz

avatar
Petar Petar
Thursday, 06.08.2020
19:48

Dobro je kad prekrsaj Zdjelara nije od onih koji bi se u nekoj drzavi svirali, a u nekoj ne. Slazem se poraz je cist sve i da tu nije bilo penala, ali ne znam koliko zdjelar uopste u trenutku kada pada zna gde se nalazi igrac Pazara. Ofsajda nije bilo sigurno, to se je odmah videlo. Ne znam sta je s laktom u facu Mileticu, koji je takodje kasnije zasluzio crveni itd, itd...