Šta čeka srpske predstavnike u Ligi Evrope?

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 07.05.2019.
16:09
Izvor: Sportske.net

Srbija će u kvalifikacijama za Ligu Evrope imati tri predstavnika, osvajača Kupa, drugoplasiranog i trećeplasiranog iz Super lige.

Epa/Salvatore Di Nolfi
Epa/Salvatore Di Nolfi

Povezane vesti

Gotovo pedeset evropskih klubova već je zauzelo svoje mesto u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, a među njima će svakako biti i tri srpska predstavnika.

Pristupna lista UEFA predviđa da Srbiju u Ligi Evrope predstavljaju osvajač Kupa, te drugoplasirani i trećeplasirani tim Super lige.

Ukoliko trofej u Kupu osvoji ekipa koja je kroz ligu već izborila plasman u Evropu, onda se mesto u kvalifikacijama za LE dodeljuje i četvrtoplasiranom timu.

Imajući u vidu trenutnu situaciju u Kupu Srbije i Super ligi, nije teško zaključiti da će našu zemlju u Ligi Evrope najverovatnije predstavljati Radnički iz Niša, Čukarički i Partizan.

Radnički je kao vicešampion već overio mesto u kvalifikacijama, dok Čukarički i Partizan tek treba da matematički osiguraju plasman u Evropu.

Sva tri srpska predstavnika kvalifikacije će početi od prvog kola i sva tri tima biće među povlašćenim ekipama na žrebu za prvo kolo koji će biti održan 19. juna.

Radnički i Čukarički ušli bi u kvalifikacije sa nacionalnim klupskim koeficijentom (4.450) pošto im je individualni slabiji, što se ne može reći za Partizan koji zauzima 80. mesto na UEFA rang listi sa koeficijentom 18.000.

Pošto je još uvek rano za bilo kakve projekcije, pobrojaćemo samo klubove koji su već sada smešteni u grupu nepovlašćenih na žrebu za prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope i koji kao takvi predstavljaju potencijalne rivale srpskim predstavnicima.

Među nepovlašćenim klubovima na žrebu za prvo kolo svakako će biti Dunajska Sreda (SVK), Čikura (GEO), Torpedo (GEO), Milsami (MOL), Flora (EST), Leipaja (LIT), KR Rejkjavik (ISL), Hibernijans (MLT), Šamrok (IRL), Široki Brijek (BIH), St. Patrik (IRL), Petrokub Hinčesti (MOL), KuPS (FIN), RoPs (FIN), Inter Turku (FIN), Breidablik (ISL), Štrumbras (LTU), Riga (LIT) i Gzira (MLT).

Biće tu još mnogo potencijalnih rivala kada se šampionati i kup takmičenja širom Evrope završe, a važno je znati da će čak 47 klubova biti nepovlašćeno na žrebu za prvo kolo.

Žreb za drugo kolo kvalifikacija biće obavljen istog dana kad i žreb za prvo kolo, pa će tako samo Partizan moći da računa na status povlašćenog tima, dok će Radnički i Čukarički sigurno sačekati teža putanja.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Doktor Trax
Tuesday, 07.05.2019
17:59

Lucani imaju podjednake sanse

avatar
Srki987
Tuesday, 07.05.2019
17:10

Evo šanse da se Partizan revanšira Šamroku ;)))

avatar
MihajloCZV
Tuesday, 07.05.2019
16:41

Partizanu je Šamrok noćna mora. Radnicki i Cukaricki ce da izbace svakog od ovih.

avatar
paok
Wednesday, 08.05.2019
06:20

Ajde da vidimo dokle ce dogurati.