Šta će biti sa ''Marakanom''? Terzić pojasnio izjavu o rušenju

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 17.09.2018.
11:35
Izvor: Sportske.net, tv prva

Posle brojnih reakcija na njegovu nedavnu izjavu o mogućem rušenju našeg najvećeg stadiona i izgradnji novog, Zvezdan Terzić danas pred TV kamerama dao objašnjenje ove svoje ideje.

Sportske.net/Pavle Knežević
Sportske.net/Pavle Knežević

Povezane vesti

Odavno je jasno da je naše stadione pregazilo vreme, da su neophodna velika ulagnja u fudbalsku infrastrukturu, a ova tema ponovo je dospela u prvi plan posle plasmana Crvene zvezde u Ligu šampiona.

Taj uspeh istovremeno iziskuje i dodatne radove na ''Marakani'' kako bi se ispunio minimum zahteva UEFA, ali svi su svesni da ni to neće biti rešenje na duže staze i da se iz godine u godinu mora popravljati ono što se popraviti može. Ili  - da se izgradi novi stadion, o čemu je već govorio Zvezdan Terzić.

Danas se u intervjuu za TV Prva nadovezao na tu svoju izjavu.

''Video sam da je izjava izazvala lavinu komentara... Stadion trenutno zadovoljava kriterijume UEFA za licencu i mi smo je dobili za nastup u Ligi šampiona, ali želimo da podignemo komfor stadiona.

Zato smo pkrenuli u rekonstrukciju, veliki radovi su u toku. Vlada Srbije i predsednik Vučić namenili su određena sredstva za rekonstrukciju. Onda smo došli u dilemu kako rekonstruisati stadion, posebno zapadnu tribinu, s obzirom da je stadion rađen 1963. godine, radnom akcijom'', objašnjava Terzić.

Kako bi sve bilo još jasnije, naveo je i jedan konkretan primer iz do sada izvršenih radova.

''Kada smo krenuli da radimo neke stvari shvatili smo da se izvedeno stanje se razlikuje od generalnog projekta. Krenemo da radimo cev na jednom mestu gde projekat pokazuje, a nađemo je 40 metara dalje... Stadion je naslonjen na četiri strane zemljišta, nema komercijalne sadržaje. UEFA ima mnogo primedbi, a zahtevi će rasti iz godine u godinu.

Najveći problem su svlačionice. Naše svlačionice se nalaze kod pomoćnih terena, 400 metara su udaljene. UEFA zahteva da svlačionice budu ispod zapadne tribine, a to je nemoguće, jer je to zemlja, veliki iskopi bi bili neophodni'', istakao je Terzić.

Ipak, veliko je pitanje da li će njegova želja i kada biti ispunjena. Toga je i sam svestan...

''Dakle, realno je da je lakše porušiti sve i graditi novo, nego rekonstruisati. Nisam rekao da ću srušiti Marakanu, nego da ćemo napraviti lepšu i bolju Marakanu. Za to je potrebno vreme i sredstva...

Ali, postoje formule širom Evrope kako se grade novi stadioni, iz kojih sredstava, iz kojih fondova i to treba primeniti. Ja ne kažem da ću realizovati tu ideju i da ću živ dočekati realizaciju te ideje, ali ko god prati evropske trendove, zna da je to neminovnost.

Kada će se to realizovati ja ne znam, ja se nadam, na sreću Zvezdinih navijača, što pre'', zaključio je Terzić.

-

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
RODJUS ZA 2 NEDELJE
Monday, 17.09.2018
13:59

Radnom akcijom? Mozda niste platili radnike, ali, materijal je platila drzava tj. platili su grad, republika i drzava:-D I sta si ono lajnuo za atletsku stazu?

avatar
svetski prvaci 1991
Monday, 17.09.2018
12:39

Porušiti ako mora,ali,napraviti opet prelepu novu i veliku za 100.000mesta.Ma da mi je jako žao ove.Mnogo nosi sa sobom uspomena.

avatar
RODJUS ZA 2 NEDELJE
Tuesday, 18.09.2018
08:43

Mada je jedna rec.

avatar
Pixi GOOL iz kornera
Monday, 17.09.2018
12:29

Cinjenica je da je Zvezdi i Srbiji potrebna jedna nova Marakana sa najmanje 100 hiljada sedista.

avatar
NikkiCFC
Monday, 17.09.2018
14:03

50,60k jedan stadion da igraju tu i Zvezda, Partizan i reprezentacija je najbolje resenje a ova dva srusiti.

avatar
RODJUS ZA 2 NEDELJE
Monday, 17.09.2018
16:55