Srbija u velikom stilu izborila opstanak, hvala i Mađarima!

Autor: Darko Mitrović
sreda 18.11.2020.
22:38
Izvor: Sportske.net

Kad smo se najmanje nadali, reprezentacija Srbije zablistala jače nego ikad od početka Lige nacija. Večerašnjoj pobedi radovaće se i u Realu...

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Povezane vesti

Reprezentacija Srbije ostvarila je prvu pobedu u ovom ciklusu Lige nacija, i to kakvu!

Rusi su potpuno potučeni na ''Marakani'', Srbija je slavila sa 5:0 i tako izborila opstanak u B Ligi nacija, jer je i Mađarska uspela da savlada Tursku na svom terenu (2:0).

Naš tim je u ovaj meč ušao značajno oslabljen, bez čak 12-13 igrača koji su se prošlog ponedeljka okupili pred novembarski ciklus mečeva.

Ipak, selektor Tumbaković je na teren poslao napadački orijentisanu postavu, sa Jovićem i Mitrovićem u špicu, uz veliku podršku Nemanje Radonjića.

I baš je Radonjić u desetom minutu pokrenuo srpsku kanonadu golova u ovom meču. Prihvatio je loptu uz desnu aut liniju, a onda krenuo u solo prodor u sredinu, pa sa nekih 17 metara snažnim udarcem savladao Giljermea. Lopta je pritom nekoga zakačila, dovoljno da ruski golman ne može ništa da učini - 1:0.

Rusi su deset minuta kasnije imali lepu priliku za izjednačenje preko Zabolotnog, ali je njegov udarac posle centaršuta Karavaeva sa desne strane završio pored gola.

Srbija je nastavila da igra svoju igru, a na novi gol čekali smo do 25. minuta, kada je posle lepe akcije u kojoj je učestvovao i kapiten Aleksandar Mitrović, na kraju Mladenović centrirao sa leve strane, a Luka Jović preciznim udarcem pogodio mrežu - 2:0.

Nažalost, Radonjić se požalio na povredu, pa ga je u 31. minutu zamenio Dušan Vlahović i Srbija je nastavila da napada. Samo deset minuta na terenu Vlahoviću je bilo dovoljno i za prvenac u nacionalnom dresu. Mitrović je sa desne strane povukao loptu u sredinu, na ivicu kaznenog prostora, odakle Jović šutira, golman Giljerme kratko odbija loptu, a Vlahović je bio na pravom mestu i sproveo je u nebranjenu mrežu - 3:0.

Ni tu se ''Orlovi'' nisu zaustavili, pa je u nadoknadi vremena prvog poluvremena, još jednom na delu viđen tandem Filip Mladenović - Luka Jović. Još jedan sjajan centaršut Mladenmovića sa leve strane i još jedna majstorska egzekucija napadača Real Madrida - 4:0 na poluvremenu.

Golovi iz prvog dela igre OVDE.

Pokušao je ruski selektor Čerčesov izmenama u poluvremenu nešto da promeni, ali mu to nije pomoglo, kao ni povreda Nemanje Maksimovića, koga je od početka drugog dela zamenio Mijat Gaćinović.

Čekali smo ''petardu'', a za nju se pobrinuo Filip Mladenović, koji je uz dve asistencije večeras postigao i gol, u saradnji sa Vlahovićem koji ga je proigrao na levoj strani. Ovoga puta videli smo precizan šut Mladenovića sa leve strane u suprotni ugao, za konačnih 5:0.

Srbija: Rajković - Milenković, S. Mitrović, Spajić - Radonjić (od 31. Vlahović), Maksimović (od 46. Gaćinović), Gudelj, Ristić, Mladenović - Jović, A. Mitrović. Selektor: Ljubiša Tumbaković.

Rusija: Giljerme (od 46. Džanaev) - Karavaev, Divejev (od 46. Evgenjev), Džikija, Žirkov - Kuzjaev, Ozdoev, Erokhin - Anton Mirančuk (od 46. Obljakov), Zabolotni, Aleksej Mirančuk (od 46. Mostovoj).

Za to vreme, osluškivali smo rezultat iz Budimpešte, gde nam je trebala pobeda Mađarske za opstanak u Ligi nacija. Mađari su u tome i uspeli, savladali su Tursku sa 2:0, golovima Sigera u 57. minutu i Varge u nadoknadi vremena, pa rasplet u Grupi 3 Lige B izgleda ovako:

Mađarska 11 bodova (ide u Ligu A), Rusija 8, Srbija 6, Turska 6 (ispada u Ligu C).

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

14 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Bato C.
Thursday, 19.11.2020
12:45

Fascinantno da Mitrović od 5 golova nije dao ni jedan!
Ali takodje fascinantno i direkno njegovo učešće u svih 5 komada!!!
Izgleda da je rešenje za našu reprezentaciju totalno fudbal sa 2-3 špica.

avatar
Dr fudbala Miloje
Thursday, 19.11.2020
08:23

Тешко нама ако овај остане на клупи Србије.

avatar
Amalainter
Thursday, 19.11.2020
08:11

O tome sam pricao pre dve sezone-Kolarov i banda napolje i dati sansu zlatnim orlicima..Zakasnilo se debelo sa time..

avatar
jv
Thursday, 19.11.2020
03:28

Kad selektor ne može da bira damo 5 komada.

avatar
magister
Thursday, 19.11.2020
03:01

Posle nekog vremena serija dobrih sportskih rezultata (Partizan i Zvezda dobili u košarci i sad ovih, u suštini istorijskih 5 : 0). Jedino onaj najbolji, plašim se - u problemu (previše svakodnevne priče i pritiska da bude najbolji svih vremena, pretpostavljam da mu je to u glavi i da je pod pritiskom kao nikad, a stigli mladi dobri igrači, Medvedev, Tim, Zverev, Cicipas, Rubljov...). Ali, današnji fudbalski rezultat je baš radost, bez obzira na suštinsku nebitnost te utakmice. Ali zvanična je i rekordni rezultat protiv tradicionalno nama nezgodnih Rusa.

Odmah - kreće neko nagađanje, hoće li se sad izvući ili će ga Onaj smeniti, pa još sa sve svojim kumom i napraviti ceo novi FSS? To ipak - samo od Njega zavisi, i biće tako u svim oblastima života, jer on sebe doživljava kao cara nad carevima.

Tumbaković možda može da bude selektor - na duže staze. Ali da je neki taktičar - nije. Videli smo protiv Škota. A, je li realno da mi ovakvi kakvi smo bilo koga prihvatimo kao dugoročno rešenje i istrpimo poraze? Mislim da ne. Kod nas svako i u klubu (primer - Savo Milošević) i u reprezentaciji (primer Sale Đorđević), bez obzira na to šta i kako radi, ako nema trenutni rezultat - nema šanse. Tumbaković je apsolutno fudbalski znalac i čovek koji - voli igru. Ja ga zato želim u Partizanu kao glavnog (najbolje bi bilo umesto Vučelića), pa da koordiniše trenere i stvaranje igrača u svim selekcijama i profiliše igru Partizana. To bi - moglo da se trpi, čak da neko vreme i nema rezultate. Pritom, malo je krut, nije neki šarmer (kao npr. Savo), ali deluje kao izuzetno poštena, moralna osoba, i zaista bih voleo da FK Partizan, sa mesta predsednika, vodi takav, pa makar i gubili.

Imali smo danas delimično i igru i puno sreće. Njima - ništa nije htelo da uđe, a Rajković je branio kao hobotnica sa 100 ruku i nogu, dok je nama skoro sve ulazilo. Naravno da tu ima i majstorluka. Mladenović i Rajković su po meni možda i za 10, a uz rame im je Jović (eto, nekad i da Zvezdina škola zablista), malo iza Milenković, odličan Gudelj, ali i Gaćinović, fenomenalan u sredini, dok je poslednje dve utakmice po boku bio ispodprosečan. Radonjić nekako ume da bljesne. Izgubi dosta lopti, verovatno u želji da pokaže sve što zna, ali dati na dve utakmice za redom gol, nije mala stvar. Mislim da treba da bude - džoker i da ulazi na po 20, 25 minuta pri kraju, da pogotovo protiv umornog protivnika često može donese rezultat. Spajić (neko je prošli put napisao - najbolji protiv Škotske - istina ušao i dobio desetak duela za kratko vreme) je sigurno igrač koji treba da bude tu, ali i S. Mitrović, spasao jedan čist gol, često iskakao u blok, presecao njihova dodavanja. Maksimović - poslovično borben, i kao i uvek, igra baš kako treba, prvi je i u odbrani i u presingu i kad on igra zadnjeg veznog uvek imaš šanse za kontru i polukontru, jer odigrava uglavnom iz prve i prema napred. Ristić danas slabiji, ispadao je. Mitrović, rekao bih kapitenski, i žao mi je što nije dao gol, aii se trudio, bodrio, učestvovao mnogo u građenju igre i u mnogome preuzeo Tadićevu ulogu, igrao iza Jovića, a istina je da nema to majstorstvo kao Tadić, ali ima i sjajan pregled i neverovatno tačan osećaj kad i kako dodati, jako me je podsetio na poslednja izdanja Kejna u Totenhemu. Vlahović je bio iznenađenje, imao je sreću da da i namesti gol, očigledno ima i talenat i brzinu i snagu, i školovan je igrač, disciplinovan je i pokrivao je svoju stranu skoro besprekorno.

Rajković 10 - Milenković 9, S. Mitrović 8, Spajić 8, Ristić 6 - Maksimović 7, Gudelj 8, Mladenović 10 - Radonjić 8 (Vlahović 8.5) Mitrović 8,5 - Jović 9.5

avatar
gorango
Thursday, 19.11.2020
00:41

Nazalost, sada ce selktor ostati.

avatar
Kolos
Thursday, 19.11.2020
00:01

Au, kakav scenario! Ne mogu da verujem... radujem se mnogo ali mi zvuči neverovatno. Fenomenalna partija naših! Svaka čast i Mađarima što su odradili Tursku, sve kockice su se poklopile.

avatar
Fan Celsija
Thursday, 19.11.2020
00:00

Zašto ovako nije moglo protiv Škotske? Mislim da treba polako ubacivati mlađe igrače, početi se zahvaljivati pojedinim gračima. Mislim da Tadić, Kolarov i još par njih nisu više za reprezentacije, Tadić bljesne svaku desetu utakmicu, ista stvar sa Kolarovom, s tim što ovaj drugi i ne želi da igra. Mladenović, Gudelj, Jović sjajni i budućnost su ove generacije, tu je i Sergej (po godinama), mada mi on više spada u grupu Tadića i Kolarova.

avatar
Mitita
Thursday, 19.11.2020
00:49

Sergej kada ne bi precenjivao samog sebe, mogao bi nesto i da uradi.
On i burazer mu imaju isti kompleks vise vrednosti, samo sto je Sergej disciplinovaniji, pa je nesto i napravio od sebe.

avatar
xman
Wednesday, 18.11.2020
23:44

E ovo mi nikako nije jasno..svakako nezasluzeno ubjedljiva pobjeda, ali dobro, drago mi je, jedino sto ce da posluzi kao alibi da svi ostanu na svojim pozicijama u savezu

avatar
Südkurve München
Wednesday, 18.11.2020
23:42

Zahvaliti se onima k9ji zbog korone nisu igrali i ovima pruziti sansu

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Wednesday, 18.11.2020
23:42

Tumba ''petarda'' u epizodi: ''Orlovi (pre)kasno (po)lete(li)''. Zamislite da ostane na mestu selektora?

avatar
Deki.Stankovic.5
Wednesday, 18.11.2020
23:52

Ne,ne zamisljamo!

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Thursday, 19.11.2020
08:18