Srbija - Poslednja rupa na evropskoj svirali

Autor: Boban Filipović
četvrtak 16.11.2017.
16:09
Izvor: Sportske.net

Samo jedna reprezentacija sa 'Starog kontinenta' će biti žrebana iz četvrtog šešira. Srbija.

Epa/Andrej Cukic
Epa/Andrej Cukic

Povezane vesti

Iako su izborili plasman na Mundijal u Rusiji kao prvi u svojoj grupi, 'Orlovi' će biti jedina evropska selekcija koja će se uoči žreba naći u poslednjem, četvrtom šeširu.

I to ne treba da nas čudi, dugo nas nije bilo na fudbalskoj mapi.

I nije samo do izostanaka sa velikih takmičenja od 2010. godine i bledih izdanja svim kvalifikacijama od tada do ovih poslednjih, ima nešto i u prijateljskim utakmicama.

Srbija nije atraktivan protivnik za sparing velikim reprezentacijama i to je bolna istina. Već dugo vremena igramo negledljiv fudbal, niko neće da reskira da priređuje nešto u čemu se ne uživa, gde postoji velika verovatnoća da se utakmica pretvori u uspavanku. Ozbiljni igrači neće u to da se upuštaju.

Uz to, naš savez kao da je "digao ruke" od organizacije prijateljskih mečeva kojima se kod nas iz nekog razloga ne pridaje nikakav značaj, iako ih FIFA boduje i od njih dosta zavisi poredak na rang listi koja izlazi svakog meseca. Da bi se ugostile ozbiljne reprezentacije moraju da se izdvoje ozbiljna finansijska sredstva, kada bi se ugostile one iz nižih ešalona to ne bi imalo nikakav odaziv, tako da ukoliko ne stigne poziv 'Orlovima' sa neke egzotične destinacije, u terminima koji su predviđeni za prijateljske utakmice naši reprezentativci, što standardni, što povremeni, uglavnom se "čuvaju" za svoje klubove.

Iako je azijska turneja sa VD selektorom za kormilom ocenjena prelaznom ocenom, ona u genaralnom pogledu nije donela ništa konkretno, ali je neke stvari razgolitila.

Mladen Krstajic

Dobli smo Kinu, koja nije bila ni blizu plasmana na Mundijal i to znatno teže nego što rezultat pokazuje. Duvala je promaja u odbrani sa svih strana, pa je upitno je da li povratak na formaciju sa četvoricom u poslednjoj liniji i ekspresno odustajenje od Muslinove zaostavštine pametan potez. Posle te pobede usledilo je odmeravanje snaga sa Južnom Korejom, koja će igrati u Rusiji i koja će kao i mi biti žrebana iz poslednjeg šešira i koja je, moramo da pomenemo, slabije plasirana od nas na poslednjoj FIFA rang listi. Južna Koreja nas je nadigrala u meču koji je završen bez pobednika.

Kao što je poznato, pobeda i remi sa ove turneje neće biti nikakav faktor. Desi li se da napredujemo na rang listi, ovaj baraž "prozor" ništa ne menja, za predstojeći žreb se uzima oktobarsko stanje.

Iako je neoboriva činjenica da smo imali grupu u kvalifikacijama bez reprezentacije najvišeg renomea i izraženog favorita, mora se priznati da smo imali i sreće zbog tuđih nesreća. Pre svega, najbolji igrač Velsa Garet Bejl zbog pehova sa povredama i suspenzija nije igrao ključne utakmice, kao i jedan od najboljih irskih fudbalera Šejmus Kolman, koji je zbog teške povrede propustio veći deo kvalifikacija. Iako je naše prvo mesto u grupi čisto kao suza, kumovale su mu i veliki pehovi glavnih takmaca.

Iako je plasmanom na Mundijal napravljen ogroman uspeh, Srbija je uoči baraža bez rešenog pitanja selektora pošto je posle uspešno okončanih kvalifikacija i obezbeđenog učešća na velikom takmičenju sa Slavoljubom Muslinom sporazumno raskinuta saradnja. Došlo je do nesuglasica u vezi sa podmlađivanjem tima i procenjeno je da sa igrom iz kvalifikacija ne bi moglo da se uradi ništa na sceni koja jače "šljašti". Na kraju je ispalo da sredstvo kojim se došlo do cilja nije zadovoljilo esteske kriterijume - ni makijavelizam ne pomaže u fudbalskoj Srbiji.

Slavoljub Muslin

Videćemo na žrebu da li se zbog ovakvog epilogom poremetila "karma", videćemo da li ćemo ostati na "srećnom talasu" koji smo zajahali na prethodnom kada su žrebane kvalifikacione grupe. Jer, da se ne lažemo, mi smo se nadali da nas oni slabije rangirani od nas, 'braća' Grci ili Novozelanđani, poguraju u treći šešir i malo nam olakšaju posao, a to se neće desiti, niti je bilo realno da se desi.

Jedina smo reprezentacija iz Evrope koja će biti u najslabijem, četvrtom šeširu, mada je i to bolje nego k'o što beše pre dvanaest godina kada smo, dok nam se sa prenosa ceremonije smešila Hajdi Klum sa malih ekrana, bili žrtva "fudbalskog neonacizma" (što je to bio jedninstven slučaj i presedan u svetu fudbala) - da budemo sami u zasebnom šeširu. Uprkos tome što smo bili pobednici grupe uz samo jedan primljnen gol u kvalifikacijama, što je i dalje evropski rekord. Tada nismo mogli da izbegnemo nikoga (valjda smo zato i završili kao poslednji), sada jesmo Saudisjku Arabiju, Južnu Koreju, Japan, Panamu, Maroko, Nigeriju i dželata sa prethodnog velikog takmičenja na kom smo učestvovali - Australiju.

Dobićemo najverovatnije jednu evropsku reprezentaciju u grupi, videćemo iz kog će šešira doći, dve će doći sa ostalih kontinenata.

U prvim reakcijama od jutros, kada su sastavi šešira bili poznati, većina ljubitelja fudbala priželjkuje Poljsku ili domaćina Rusiju od nosilaca, iz drugog šešira Peru, i to samo ponajviše iz razloga jer smo Evropu "potrošili", dok su iz trećeg najpoželjniji Tunis, Iran i Kostarika.

Pre no što dobijemo rivale bitno je samo da shvatimo gdesmo, da smo na velikim takmičenjima "izuzetak, a ne pravilo", da sunaše glavne vedete uglavnom "nosači džakova" u svojim klubovima, ida su oni koji kvare igru rivala, a ne izvođači finih radova, dadugi niz godina nemamo vrhunske napadače, da razvoj 'Novozelanđana'ide dosta sporije od očekivanog, da nemamo definisan stil, dalutamo od formacije do formacije "od kad sebe", da je '11najboljih' u reprezentaciji zbog toga i dalje misaonaimenica...kada sve to prihvatimo kao realnost onda ćemo sreću nažrebu možda i da zaslužimo.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

30 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Jovan Petrovic_fb
Monday, 20.11.2017
00:28

Problem nase reprezentacije je Fifa i Uefa, majku im lopovsku, sve druge poguraju da bi nas gurnuli u poslednji sesir. Peru nije 28 godina igrao na Mondijal, i oni odjednom ispred nas i u 3 sesiru, kradja, nema sta tu da se pise.

avatar
Burazer
Thursday, 16.11.2017
23:29

Ali kad je nase opravdanje do sada bilo, za svaki neuspeh, da smo u nekoj tranziciji. Znaci mi smo uvek u tranziciji. Zato je sve tako.

avatar
Cole MCM
Thursday, 16.11.2017
22:19

Vidim u komentarima sve pohvale na tekst, kapiram da je ona druga strana medalje cenzurisana do maksimuma

avatar
myspace
Thursday, 16.11.2017
21:49

Problem nase reprezentacije pored saveza, je zelja.. mi nemamo zelju, glad za igrom. Zar je bitno koji sesir, ako imas tim, igru, glad za pobedom i dosao si da osvojis prvenstvo ne da prodjes grupnu fazu onda nije bitan pobednik nosili smo se mi ranije i sa nemcima...ako nam je cilj da prodjemo grupu bolje da i ne igraju... bitna je motivacija koju treba usmeriti ka cilju.

avatar
indija durot
Thursday, 16.11.2017
20:25

Po kojoj logici je poljska u prvom a spanija u drugom

avatar
Navijač Juventusa
Thursday, 16.11.2017
19:35

Koga briga. nBolje u Rusiji u cetvrtom, nego nigde u prva tri.

avatar
NikkiCFC
Thursday, 16.11.2017
19:17

Kazete dobicemo jednu reprezentaciju iz evrope ali ne mora da znaci. Moze da se padne recimo Brazil, Meksiko, Tunis i mi.

avatar
kurcelicu, USTASO!!!
Thursday, 16.11.2017
20:37

Ja se uopste ne bih zalio na takvu grupu...

avatar
M_85
Thursday, 16.11.2017
20:45

moze, ali su male sanse za takav ishod.

avatar
Wizard08
Thursday, 16.11.2017
19:04

koliko su samo svi ostali napredovali a mi kao i uvek samo nazadujemo,pa grupa iz 2010 izgledao kao mala beba u odnosu kakva ce verovatno sada da nam padne,ko god prati fudbal jasno je da smo samo onakvim fudbalom kakvim smo igrali u kvalifikacijama i mogli da prodjemo jer od pola na gore veoma tehnicki(naravno od ovih od pola na dole ne ocekujem da budu carobnjaci) slaba ekipa dobicemo malo sa ljajicem i sms-om ali o5....nadam se bar jednoj od ove tri ekipe gore nabrojane,a tek onda da se nadamo da ce da nas omasi i pola reprezentacija iz 3ceg sesira.uvek mi je bilo zao vidica,matica,kolarova..... kad posle izgubljene utakmice svo kamenje poleti ka njima sa pricom kako igraju za klub a vidi ih ovde njanjanja...

avatar
Matrix
Thursday, 16.11.2017
18:41

Koliko sebe cenimo toliko nas I drugi cene. Pokazalo se na primeru odnosa prema selektoru koji nas je odveo na SP. Sta zasluzimo to dobijemo.

avatar
NikkiCFC
Thursday, 16.11.2017
19:20

Cenimo sebe ocigledno vise jer nismo zadovoljni samo plasmanom i verujemo da mozemo vise. Sa igrom iz kvalifikacija nemamo sanse. Jos jednom ponavljam 10 losih utakmica smo odigrali u grupi. Muslin je ovaj tim zestoko limitirao ispod svojih mogucnosti i svi mi to znamo. Formacijom i odabirom igraca. Mozemo da budemo 40-60% bolji od ovog do sada.

avatar
myspace
Thursday, 16.11.2017
21:52

Slazem se sve. Nas tim igra kao da je sastavljen iz jelen super lige. Primer Kolarov koji igra sigurno najbolju sezonu u Romi ali u reprezentaciji sivilo. a ceo tim i skoro citava kluba igra u najjacim ligama :/

avatar
kurcelicu, USTASO!!!
Thursday, 16.11.2017
18:23

Mi smo do sada morali da imamo 7-8 igraca koji bi imali zagarantovano mesto u timu (golman, jedan stoper- Veljkovic, Kolarov, Matic, Zivkovic, SMS, Ljajic) i da onda trazimo jos desnog beka, drugog stopera, osmicu i devetku. Koliko smo mi sad udaljeni od cilja i koliko (ni)smo odmakli na tom putu, ostaje da se vidi, vrlo brzo ce i ta istina...

avatar
kurcelicu, USTASO!!!
Thursday, 16.11.2017
19:10

Golman Rajkovic, naravno.

avatar
El Matador PFC-FCB
Thursday, 16.11.2017
18:23

Rusija, Peru, Tunis, SRBIJA i Argentina, HRVATSKA, Iran, Australija.

avatar
kurcelicu, USTASO!!!
Thursday, 16.11.2017
19:09

RUSIJA, SRBIJA, hrvatska

avatar
Rise up
Thursday, 16.11.2017
18:23

Nije sve tako crno.Da vidimo prvo grupe.

avatar
kurcelicu, USTASO!!!
Thursday, 16.11.2017
18:22

Najbolji tekst na ovu temu na vasem portalu, svaka cast! Samo, nismo mi u posebnom sesiru bili 2009. nego 2005. Svajcarska i Ukrajina su bile gore plasirane od nas, a mi smo izvukli deblji kraj. Prokleta bila Hajdi Klum:-D

avatar
Amar Zornic
Thursday, 16.11.2017
18:15

I pored svih ovih cinjenica mi mozemo mnogo i ako nas savez ne uprska stvar mi mozemo odigrati bitnu ulogu na prvenstvu a srecu treba i zasluziti

avatar
Ruya993
Thursday, 16.11.2017
18:03

iran, peru, rusija toeto

avatar
Markocc
Thursday, 16.11.2017
18:03

Realnost je da smo mi osrednja reprezentacija, ali takve su i vecina na svjetskom prvenstvu, ima nekoliko velesila i par autsajdera.

avatar
Z
Thursday, 16.11.2017
17:48

Ovo je nasa realnost, obzirom da vise nemamo igrace koji su nosioci igre u najvecim klubovima. A pojedincima bi ovo trebalo da predstavlja i pokazatelj koliki je sam plasman na SP uspeh!

avatar
Goran_Ilic
Thursday, 16.11.2017
17:58

Jeste uspeh al sto oterase onog ko donese uspeh?

avatar
NikkiCFC
Thursday, 16.11.2017
19:21

E da su sa takvim stavom isli na EP 2004 grci ili Kostarikanci proslo svetsko u grupi sa Italijom, Engleskom i Urugvajem a ljudi zavrsili sa devet bodova.

avatar
zdenkomen
Thursday, 16.11.2017
17:41

Pa lepo rečeno i napisano, ali to naša fudbalska javnost manje više zna. Problem je daleko veći, gura se pod tepih prljav veš, niko ne sme da se suprotstavi fudbalskoj mafiji koja vlada našim klupskim fudbalom decenijama. U upravama dva najveća kluba sede dokazani kriminalci, što ovi iz podzemlja što politički, pa kako onda učiniti korak napred? Gde ima para tu su i oni, zato su tu. Kao i u ostalim segmentima društva koje je posrnulo moralno, tako nam je u sportu. Dotakli smo dno života. Napredno, zar ne?

avatar
Patrick Bateman
Thursday, 16.11.2017
17:20

Ovo je nasa realnost. Ali i povrh svega ovoga mnogi ce ocekivati da mi tamo uradimo nesto veliko za sta ce nam trebati dosta srece na zrebu jer smo prilicno limitirana ekipa.

avatar
Goran_Ilic
Thursday, 16.11.2017
17:59

Bicemo zadnji u grupi kako ozbiljno nas savez radi.

avatar
Sladjan Radisavljevic
Thursday, 16.11.2017
19:01

Ja bih samo da se ne obrukamo, mogu da izvuku neki remi.