Srbi gledaju u kuglice...

 • Autor: Mihajlo Vidojević

 • 19. jul 2013.

 • 10:26

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Danas se u Nionu održava žreb za treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope. U kuglicama koje će se zavrteti od podne i od 13 časova nalaze se imena četiri srpska kluba a šampion zemlje je jedini koji će biti povlašćen i to u žrebu za LŠ. Zvezda, Vojvodina i Jagodina "drže fige".

Srbi gledaju u kuglice...
Iako je tokom nedelje odigrano tek "prvo poluvreme" dvomeča drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope, predstavnici četiri srpska kluba koji se bore za ulazak u grupnu fazu pomenutih takmičenja danas će prisustvovati žrebanju za parove trećeg kola.

Preduslov da srpski timovi uopšte zaigraju protiv rivala koje im kuglice danas budu projektovale je taj da u drugim mečevima odbrane stečenu prednost ili nadoknade zaostatak koji su stvorili tokom nedelje. Najteži zadatak imaće Jagodina koja je na svom terenu poražena od Rubina, dok je realno da ostala tri srpska tima gledamo u trećem kolu kvalifikacija za LŠ i LE.

Partizan kao šampion Srbije ima status povlašćenog tima na žrebanju za treće kolo kvalifikacija za LŠ, no to ne mora nužno da znači lakšeg rivala. Važno je istaći da je u prvim mečevima drugog kola viđeno nekoliko iznenađenja i da bi favorizovani timovi lako mogli da budu eliminisani već naredne nedelje.

Uz to, bitno je istaći da spisak Partizanovih potencijanih rivala iz grupe nepovlašćenih može da bude skraćen sa deset na pet imena i to u zavisnosti od volje čelnika UEFA, jer se pokazalo da "geografski položaj" timova nije kriterijum koji se koristi u takozvanim "skraćivanjima lista".

Spisak potencijalnih rivala Partizana je sledeći: Šerif (Moldavija), Makabi Tel-Aviv (Izrael), Nefči (Azerbejdžan), Dinamo (Gruzija), Molde (Norveška), Helsinki (Finska), Elfsborg (Švedska), Ekranas (Litvanija), Slovan (Slovačka), Maribor (Slovenija).

Naravno, uz navedene treba pomenuti imena klubova koji bi lako mogli da iznenade i nađu se u trećem kolu. Tako bi umesto Šerifa dalje mogla Sutjeska (prvi meč 1:1 u Tiraspolu), umesto Slovana Ludogorec (prvi meč 2:1 u Bratislavi), umesto Helsinkija Nome (prvi meč 0:0 u Helsinkiju), umesto Ekranasa Hafnarfjordur (prvi meč 0:1 u Panevežisu) i na kraju Skenderbeg umesto Nefčija (prvi meč 0:0 u Bakuu).

Sve u svemu, valja izbeći Slovan, Makabi ili Nefči a poželjni rivali su Maribor/Birkirkara, Ekranas/Hafnarfjordur, Šerif/Sutjeska.

Žreb za treće kolo kvalifikacija za LŠ počinje u podne.

Kada su u pitanju timovi iz Srbije koji se bore za plasman u grupnu fazu kvalifikacija za LE, tu je situacija mnogo lošija. Zvezda i Vojvodina bi morale da se nađu u trećem kolu dok je Jagodini potrebna senzacija u Kazanju.

Bilo kako bilo, dva kluba sa izglednijim šansama da igraju u trećem kolu imaju ogroman problem jer nisu povlašćeni na žrebanju. Jagodina, sa druge strane, senzacijom u Kazanju, sebe svrstava u red nosilaca i imala bi lakšeg rivala, no to je sve šta bi bilo, kad bi bilo.

Osvrnemo li se na ono što je realno, videćemo da Vošu i Zvezdu čekaju potencijalne ale u trećem kolu. UEFA je skraćivanjem spiska potencijalnih rivala naša dva kluba dovela u nešto povoljniji položaj pred žreb ali situacija i dalje nije blistava.

Zvezdini potencijalni rivali su:
Pobednik dvomeča Trabzonspor - Deri siti
Pobednik dvomeča Černomorec - Dačija
Pobednik dvomeča Makabi Haifa - Hazar Lankaran
Pobednik dvomeča Astra Ploešti - Omonija Kipar
Udineze
Klub Briž

Potencijalni rivali Vojvodine su:

Eštoril
Pobednik dvomeča Sparta Prag - Haken
Bursaspor
Pobednik dvomeča Rozenborg - Sent Džonson
Pobednik dvomeča Rejkjavik - Standard Lijež

Zvezdi i Vojvodini treba poželeti mnogo sreće dok Jagodini ni ta želja neće biti od prevelike pomoći imajući u vidu jučerašnji poraz od Rubina.

Žreb za treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope počinje u 13 časova.


 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari