Srbi bez Evrope, nacionalni koeficijent na udaru

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 25. avgust 2016.

  • 23:54

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Četiri kluba predstavljala su Srbiju ovog leta u kvalifikacijama za evropska takmičenja a nijedan nije uspeo da se domogne grupne faze. Evo kako će neuspesi uticati na nacionalni koeficijent.

Srbi bez Evrope, nacionalni koeficijent na udaru
Foto: Beta/AP Photo/Keystone, Jean-Christophe Bott
Večeras su poslednja dva srpska predstavnika eliminisana iz Evrope što znači da domaćih klubova neće biti u grupnoj fazi Lige šampiona i Lige Evrope.

Partizan i Čukarički odavno su rekli zbogom Evropi, dok su Crvena zvezda i Vojvodina do večeras vodili bitku za lične i nacionalne interese.

Nakon ispadanja sva četiri kluba iz Evrope možemo da svedemo račun i pogledamo koliko je ko dao za nacionalni koeficijent koji nam iz godine u godinu biva sve slabiji.

Pođimo najpre od objašnjenja kako srpski klubovi grade nacionalni koeficijent i na koji način se vrednuju dobri rezultati u kvalifikacijama i grupnim fazama evropskih takmičenja.

– svaki remi u kvalifikacijama (LŠ ili LE) donosi 0.5 bodova za nacionalni koeficijent
– svaka pobeda u kvalifikacijama donosi 1 bod za nacionalni koeficijent
– svaki remi, počev od grupnih faza pa do finala, donosi 1 bod za nacionalni koeficijent
– svaka pobeda, počev od grupnih faza pa do finala, donosi 2 boda za nacionalni koeficijent

Računica srpskih klubova posle upravo završenih kvalifikacija izgleda ovako:

* Vojvodina 5.5 bodova
* Crvena zvezda 3.5 bodova
* Čukarički 2 boda
* Partizan 1 bod

Kada se sabere učinak sva četiri kluba dolazimo do cifre od 12 bodova što bi bilo sjajno da je ne treba podeliti sa četiri. Dakle, za sezonu 2016/2017 na ukupnu cifru nacionalnog koeficijenta Srbije dodajemo 3.000 boda.

U prethodnoj sezoni Partizan je beležio odlične rezultate u Ligi Evrope pa je gotovo sam sakupio 4.250 boda, ali do kraja sezone Srbija više nema mogućnost da napreduje.

Nemojte da vas zavra to što će Srbija u konačnom obračunu imati 15.500 bodova, jer je više u odnosu na prethodni period (14.625) ali nije dobro na duge staze.

Zemlje koje nam dišu za vratom imaće predstavnike u Evropi koji će nastaviti da sakupljaju bodove i ostaje nam da vidimo kako ćemo na kraju sezone stajati na listi UEFA.

Trenutna smo na 27 poziciji ali nam Kazahstan i Bugarska dišu za vratom što samo govori gde smo u datom momentu u Evropi.
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari