Spisak grehova - Evo za šta je sve UEFA teretila i kažnjavala Zvezdu!

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 04.10.2018.
18:47
Izvor: Sportske.net

Počelo je zatvaranjem "severa" na utakmici sa Irtišom iz Pavlodara. Znate li koliko se puta u poslednjih godinu dana Zvezda našla na "tapetu" UEFA?

Beta/Branislav Božić/Ev
Beta/Branislav Božić/Ev

Povezane vesti

Fantastične stvari uradili su fudbaleri Crvene zvezde predvođeni Vladanom Milojevićem u poslednjih 15 meseci, ali je gotovo svaki uspeh u Evropi pratila po neka kazna.

Kada prelistate arhivu na zvaničnom sajtu UEFA primetićete da je aktuelni šampion Srbije od jula 2017. godine verovatno najredovnija "mušterija" disciplinskih organa evropske kuće fudbala.

Počelo je 11. jula 2017. godine kada je generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović potvrdio da je iz Niona stigao dopis u kojem se izrečena kazna tadašnjem viceprvaku Srbije.

Zbog uvredljivih poruka na račun LGBT populacije koje su stizale sa "Severa" tokom prve utakmice prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope sa Florijanom crveno-beli su kažnjeni zatvaranjem severne tribine i novčano sa 8.000 evra.

Kazna je odrađena u revanš meču 2. kola kvalifikacija sa Irtišom iz Pavlodara, a svi se sećaju da su "delije" tog 20. jula 2017. godine bodrile svoj tim sa južne tribine stadiona "Rajko Mitić".

Delije

Do kraja kvalifikacionog ciklusa nisu pristizale nove kazne, ali je početak grupne faze Lige Evrope označio novi talas postupaka protiv Crvene zvezde.

Odmah nakon prvog gostovanja Crvene zvezde u grupnoj fazi Lige Evrope UEFA je pokrenula postupak zbog "bacanja tvrdih predmeta na teren i korišćenja pirotehnike".

Nepunih mesec dana kasnije nakon što je postupak pokrenut na adresu Crvene zvezde stigao je račun iz Niona. Ovoga puta u pitanju je bila kazna u iznosu od 15.000 evra.

Na pokretanje sledećeg postupka protiv Crvene zvezde čekali smo do 24. novembra, dan nakon što su izabranici Vladana Milojevića odigrali bez golova sa BATE Borisovim u Belorusiji. Disciplinska komisija UEFA stavila je tada na teret navijačima Crvene zvezde rasističke povike, odnosno veličanje lika i dela komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Kazna za pomenuti prestup stigla je 5. januara 2018. godine i podrazumevala je igranje jedne evropske utakmice pred praznim tribinama i novčane penale u iznosu od 50.000 evra.

Pošto je pomenuta kazna stigla pred dvomeč sa CSKA na startu eliminacione faze Lige Evrope, crveno-beli su uložili žalbu koja je deset dana pred duel sa "Armejcima" u Beogradu urodila plodom.

UEFA je preinačila odluku i izrekla Zvezdi uslovnu kaznu u trajanju od dve godine. Pored toga, novčana kazna je smanjena na 30.000 evra.

Novi problemi usledili su odmah nakon prve utakmice sa CSKA. Zvezdi je stavljeno na teret to što su navijači koristili pirotehniku, kao i blokirano stepenište. Zanimljivo, istog dana je UEFA pokrenula postupak zbog dešavanja na meču sa Kelnom u Beogradu i Zvezdu optužila za bacanje predmeta na teren, blokirano stepenište i korišćenje pirotehnike.

Krajem drugog meseca tekuće godine podvučena je crta, a crveno-beli su ponovo dobro prošli. UEFA je izrekla uslovnu kaznu u trajanju od dve godine koja podrazumeva parcijalno zatvaranje stadiona. Zvezdi je uz to naloženo da plati 56.000 evra.

delije koreografija

Na taj način okončani su postupci iz sezone 2017/18 ali su sa početkom nove evropske sezone stigli i novi problemi za Zvezdu.

Kazne koje je UEFA izricala aktuelnom šampionu Srbije u poslednja tri meseca verovatno su vam u svežijem sećanju. Odmah nakon duela sa Spartaksom u Rigi crveno-beli su kažnjeni zabranom organizovanog vođenja navijača na naredno evropsko gostovanje, ali je pravi problem usledio krajem jula. Posle duela sa Suduvom u Beogradu protiv Zvezde je pokrenut postupak zbog rasističkih povika i blokiranog stepeništa.

Vest koja je stigla iz Niona 10. avgusta šokirala je navijače Crvene zvezde. Disciplinska komisija UEFA odlučila je da kazni šampiona Srbije sa dve utakmice igranja pred praznim tribinama! Zvezdi je u tom trenutku bila aktivirana uslovna kazna iz februara tekuće godine. Pored toga, UEFA je naložila crveno-belima da plate 72.000 evra.

Kao i pred dvomeč sa CSKA u klubu iz Ljutice Bogdana rešili su da ulože žalbu ali je postupak okončan tek nakon što su crveno-beli odigrali prvi meč sa Salcburgom pred praznim tribinama.

UEFA se potom oglasila 31. avgusta i saopštila da je žalba delimično usvojena i da je prvobitna kazna prepolovljena. Novčana kazna je ostala na snazi.

Tu se spisak grehova Zvezdnih navijača ne završava. Zbog demoliranja stadiona u Salcburgu i ulaska navijača na teren Crvena zvezda je ponovo bila na tapetu UEFA i upravo je zbog toga izrečena zabrana vođenja navijača na mečeve sa Pari Sen Žermenom i Liverpulom.

Delije Pariz

Posle svega navedenog došli smo i do najnovijeg procesa koji je Disciplinska komisija UEFA danas pokrenula protiv Crvene zvezde. Kada podvučemo crtu dolazimo do brojke od devet disciplinskih postupaka koje je UEFA pokrenula protiv Crvene zvezde od kraja jula 2017. do početka oktobra 2018. godine.

U pomenutom periodu Zvezda je jednu utakmicu igrala pred praznim tribinama, jednom je UEFA "zaključala" severnu tribinu, tri puta je zabranjeno da Zvezda vodi navijače na gostovanja, a u dva navrata je putem žalbi klub iz Ljutice Bogdana uspevao da izbegne zatvaranje stadiona na dve uzastopne evropske utakmice.

UEFA u najnovijem postupku protiv Zvezde navijače optužuje za sukobe i skandiranje zabranjenih parola na "Parku Prinčeva". Odluka o kazni očekuje se 18. oktobra, nezahvalno je prognozirati kakve sankcije mogu da se očekuju, ali nema dileme da je za 15 meseci nakupljeno previše negativnih poena i da bi navijači srpskog šampiona trebalo da stave prst na čelo ukoliko misle dobro svom klubu.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Saša Ilić
Friday, 05.10.2018
13:32

A što lepo ne uđete na UEFA sajt i tamo sve lepo piše tačke koje terete FKCZ.Charges against FK Crvena zvezda
- Crowd disturbances – Art. 16 (2) DR
- Illicit chants – Art. 16 (2) DR
Nije UEFA mutava pa da ne vidi da su navijači Zvezde došli organizovano na utakmicu samo što nisu mogli da uđu sa klupskim obeležjima.Ja sam preko tv-a video sve vođe na toj tribini i mogu da ih imenujem ali verovatno neće da mi objave komentaar ako to uradim.

avatar
Čeki
Thursday, 04.10.2018
19:01

Ali, cekajte kako mi da budemo krivi sto su njihovi navijaci napali nase. Jedino za sta mogu da nas kazne je uzvukivanje na racun UEFA - e it to je to, za ostalo nema sta.

avatar
petar000
Thursday, 04.10.2018
21:38

Pa ko kaze da ce vas kaznjavati zbog tuce. Sigurno ima bar deset stvari na koje mogu da se pozovu, kao i uvek kad su nasi "navijaci" u pitanju. Tako nemoj da brines, sigurno ima razloga. Tako i mi kad kaznjavaju Partizan raspredamo zbog cega, ali svaki put kad je sve bilo u redu na tribinama niko nije kaznjavao, nema tu zavere. Kad bi nas savez imao iste arsine dosli bi u situaciju da se ponasaju normalno, ili da stadioni budu zatvoreni jer na svakoj ima osnova za kaznu bilo da su domacinske, ili gostovanja.

avatar
Čeki
Friday, 05.10.2018
02:05

Jedino sto su nasi vikali i to se culo je "UEFA mafia" i to je to, ostalo nista. A ako je zbog tuce, pa mnogi klubovi nisu kaznjavani zbog tuca posle meca, nebitno ko je izazvao istu. Da ne pominjem da ako odluce da kazne, kazne domacina ili klub koji je odgovoran, a ne vode postupak protiv oba kluba zbog incidenta samo da bi nam jos nesto nasli.

avatar
RealisticChelseaFan
Thursday, 04.10.2018
23:51

Ma nasi navijaci su se ponasali kao dobre vile i ovi su dosli da ih iznabadaju. Kako da ne...

avatar
RealisticChelseaFan
Thursday, 04.10.2018
18:59

Nije mi jasno zasto klub ne preduzima nista povodom navijaca. Nikad nisam video neko saopstenje gde se apeluje na navijace da ne prave probleme ili sam ja to predvideo. Jeste da prave ekstra atmosferu, ali su takodje i stoka za medalju.

avatar
SvetskiSampion
Friday, 05.10.2018
16:35

Apeluje se sa razglasa na svakoj utakmici. Za razumna ljudska bica dovoljno. Pogotovo sa ovakvim renomeom.