Slučaj "Đorđević" - Hronika licemerja

  • Autor: Boris Jovanović

  • 20. novembar 2014.

  • 10:54

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

To koliko će ko igrati odlučuje selektor, u krajnjoj liniji odgovornost je na njemu. Nikada neće biti jasno zbog čega se prave problemi kad neko ne želi da igra za reprezentaciju. To nema nikakve veze sa patriotizmom ili izdajništvom, stalno promašujete poentu...

Slučaj
Foto: Beta/AP Photo/Andrew Medichini
Srbi nikada neće naučiti da za reprezentaciju važi princip dobrovoljnosti i da svako postavljanje uslova, sa bilo čije strane promašuje poentu.

Ok je da je igrač nezadovoljan tretmanom, svako o sebi ima visoko mišljenje i pravo da bude povređen ako ne dobija šansu, to je ljudski. Sa te strane odluka Filipa Đorđevića je samo njegova i niko nema pravo da je osporava.

Samo nije jasno zbog čega se diže prašina?

Prvo, ko ne želi da igra za nacionalni tim iz bilo kog razloga ne bi ga trebalo ubeđivati. Sada se pojavljuju priče da čelnici saveza ubeđuju Đorđevića da ponovo razmisli i da ne donosi ishitrene odluke.

To je već tutorstvo koje mu ne treba, ako je prelomio i doneo odluku, nju treba poštovati, makar za vikend da het-trik protiv Juventusa.

Mi smo licemerni i neozbiljni. Svako ko polazi od klupske opredeljenosti u proceni bilo čijih postupaka se unapred isključio iz ozbiljnog razgovora. Sada će ga "Zvezdaši" podržati, upirući prstom u Lazovića, druga strana će ga osuditi i dovesti u pitanje njegov patriotizam.

Daleko ste i jedni i drugi od poente, čini se da nikada niste uspeli da shvatite svrhu reprezentacije. Ona je nagrada, kraj puta, nikakve veze nema sa klubovima i tom navodnom ostrašćenošću.

Patriotizam nije igranje za reprezentaciju, to je posledica, kruna karijere, nikako pretpostavka nečega.

Sa druge strane, personalni motivi i upiranje prstom u nekog drugog što sada rade navijači Zvezde nema nikakvog smisla. Lazović nije selektor, prihvatio je poziv i tu je priči kraj.

Zbog čega su takozvani navijači licemerni?

Pa, jer procenjuju tuđe postupke na osnovu trenutnih parametara. Kada je Ljajić opravdano otpisan jer je potpisao nešto što kasnije nije poštovao, nikoga nije bilo briga. Tek kada je kasnije proigrao u Fiorentini, postavilo se pitanje njegovog odlaska. Slično je i sa Matićem, on je postao ponovo izuzetno važan kada je eksplodirao u ekipi Benfike, pre toga na njegov sukob sa Mihajlovićem niko nije obraćao pažnju.

Tako će biti i sa Đorđevićem, jer kod nas ne postoji princip, on je savitljiv kao i kičma većine. Ta većina će zauzeti stav u odnosu na broj Filipovih golova, kombinovano sa navijanjem za jednu ili drugu stranu brda.

Treba poštovati njegovu odluku, ako je takva i ne treba ga pritiskati, ni da postane "Zlatna kopačka" Evrope. I neće zbog nje biti ni izdajnik, ni rodoljub, te stvari nemaju veze sa fudbalom.

Sa druge strane, reprezentaciju čine 23 ili koliko već igrača koji su jedan organizam. Mi u Srbiji to nikada nećemo shvatiti, niti nam nacionalni tim nešto znači, osim glupih navijačkih prepucavanja.

Natrag u blato JSL, nema se ovde šta videti...
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari