Slavi Srbijo! Braćo Rusi, dolazimo!

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 09.10.2017.
22:36
Izvor: Sportske.net

Osam dugih godina smo čekali na ovo veče, konačno smo ga dočekali - Srbija će igrati na Svetskom prvenstvu 2018!

Beta/AP Photo/Darko Vojinovic
Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

Povezane vesti

Posle dosta muka, pogotovo tokom prvog poluvremena, Srbija je uspela da slomi otpor Gruzije i večeras u sjajnoj atmosferi na našem najvećem stadionu trijumfuje sa 1:0!

Junak utakmice je rezervista Aleksandar Prijović, strelac gola odluke, inače njegovog prvog u dresu reprezentacije Srbije!

Kako se i najavljivalo, blizu četrdeset hiljada navijača okupilo se na tribinama stadiona ''Rajko Mitić'', neki su i desetak minuta posle starta utakmice ulazili na stadion, fantastična atmosfera vladala je uoči i na startu meča, teren je bio idealan za igru i naši reprezentativci su imali sve uslove da urade ono što se od njih očekuje.

Ali, od početka se videlo da su Muslinovi izabranici pod velikim psihološkim pritiskom, bile su primetne nervozne reakcije u njihovoj međusobnoj komunikaciji u pojedinim situacijama, a tenzija je sve veća bila i na tribinama kako je vreme prolazilo.

Naš tim nije uspevao da ozbiljnije pripreti, a s druge strane, rasterećeni Gruzijci su oko 16. minuta dva puta ozbiljno ugrozili gol Stojkovića.

Naš čuvar mreže je najpre zaustavio odličan udarac Gvilije sa dvadesetak metara, da bi nešto kasnije dvojica gostujućih igrača ostala na pet-šest metara od našeg gola, ali su srećom zasmetali jedan drugom u pokušaju da glavom zatresu mrežu.

U 37. minutu i Kvilitaja je bio u veoma opasnom prodoru, ali je zaustavljen na ivici kaznenog prostora pre nego što je uspeo da šutira ka našem golu.

I konačno, dva minuta kasnije, prva prava akcija reprezentacije Srbije i prva ozbiljnija prilika za naš tim. Adem Ljajić je povukao loptu, ušao u kazneni prostor, potom proigrao Tadića, koji iskosa sa leve strane šutira pravo u golmana gostiju.

Imali smo kasnije i obećavajući slobodan udarac Ljajića sa leve strane, ali je njegov centaršut na drugu stativu bio prejak i neprecizan.

Foto: Beta/AP Photo/Darko Vojinovic
matic srbija gruzija

Drugo poluvreme počelo je sa više energije u našoj igri. U 47. minutu Gudelj je dobro šutirao sa oko 25 metara, lopta je prohujala iznad prečke.

Nedugo zatim, Bane Ivanović se probio u kazneni prostor gostiju, pokušao je da uposli Tadića, ali je golman Makaridze izbio loptu.

Pritisak ''Orlova'' se nastavio i već u 54. minutu, posle akcije Ljajića i Tadića, Mitrović je sa ivice peterca šutirao glavom, ali nedovoljno jako i gosti su se odbranili.

Mitrović je i u 60. minutu imao priliku posle centaršuta Rukavine sa desne strane, ponovo je pokušao udarcem glavom, ali nije bio precizan.

Odmah posle te akcije, selektor Slavoljub Muslin izvršio je prvu izmenu - teren je napustio Adem Ljajić, priliku je dobio i naš drugi napadač, Aleksandar Prijović.

Ali, Gruzija se oslobodila pritiska i ponovo je počela da opasno preti, srećom odbranili smo se u 65. minutu, nije bilo nimalo naivno...

Dva minuta kasnije, nova prilika za Srbiju. Gudelj je odlično izveo korner sa desne strane, Bane Ivanović je šutirao glavom, ali pored gola.

Ipak, najbolja prilika za naš tim viđena je u 70. minutu, posle još jednog Gudeljevog kornera. Ovoga puta Matić je zahvatio loptu, gađao levi ugao, ali je Kankava sa gol linije uspeo da interveniše!

Tri minuta kasnije iznudili smo korner i na suprotnoj strani, izveo ga je Tadić, a Ivanović je još jednom neprecizan!


Bila je to munjevita akcija našeg tima, Ivanović ju je započeo, nastavio Mitrović, koji sa desne strane asistira Prijoviću na suprotnoj, levoj, a napadač PAOK-a preciznim udarcem šalje loptu uz levu stativu gola Gruzije!

Imajući u vidu da nam je tada odgovarao i rezultat u Kardifu, gde je Irska nešto ranije povela protiv domaćeg Velsa, bilo je to veliko olakšanje za sve ljubhitelje fudbala u našoj zemlji i slavlje je već polako moglo da počne.

Selektor Slavoljub Muslin je posle vodećeg gola iz igre izveo Mitrovića, a pojačao je defanzivu sa Lukom Milivojevićem na terenu.

Do kraja nije bilo neizvesnosti, uspeli smo rutinski da zadržimo stečeno vođstvo i ''overimo'' plasman na Mundijal u Rusiji!

Srbija: Stojković -  Ivanović, Maksimović, Tošić - Rukavina, Matić, Gudelj, Kolarov - Ljajić (Prijović od 61.), Tadić (Kostić od 88.) - Mitrović (Milivojević od 77.).

Gruzija: Makaridze - Kakabadze, Kašia, Kočolava, Navalovski - Kankava (kapiten), Gvilia, Aburjania, Kaziašvili, Jigauri (Hufnagel od 86.) - Kvilitaja (Merebašvili od 78.).

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

52 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Igornopolis
Tuesday, 10.10.2017
09:01

Najzad... Bravo za borbenost ali morace neke stvari da se promene do svetskog. Ubrizgati sveze jrvi u vidu Sergeja, Zileta, Radonjica... Ne smemo dozvoliti blamazu i necemo. Jako mi je drago za Baneta i Matica pogotovo.

avatar
Real/Partizan
Tuesday, 10.10.2017
01:23

Previse defanzivno je

avatar
Real/Partizan
Tuesday, 10.10.2017
01:23

Naravno manuti se formacije koja se trenutno forsira

avatar
Real/Partizan
Tuesday, 10.10.2017
01:23

Jos da kazem, da su jedina svetla tacka ove ekipe Srbije trenutno Stojkovic i Matic, da to mogu biti ako im se ukaze prilika mislim na igrace koje Muslin zove svakako i Ljajic, Prijovic, i od onih koje ne zove, a trebao bi Sergej, Basta, pa i ako realno pogledamo od Kostica su bolji Sulejmani, Lazar Markovic, Zoran Tosic, smesno je zvati Duska T, Rukavinu, jako je humoristicno da ti je prvi napadac treci izbor u svom klubu treba dodati jos Tadica ovoj prvoj dvojici koje sam nabrojao, Ivanovic, Kolarov su vec oni godinama, ali dobro trenutno nemamo bolje, da bi nesto uradili ovako bi trebalo izgledati na golu naravno Stojkovic, Kolarov, Ivanovic, Nastasic, Basta, Ljajic, Matic, Sergej, Prijovic, za to cemo izgleda sacekati da Muslim zaradi sto ce biti nakon bruke na svetskom otkaz, pa ce valjda da se stvorim tim, ne ekipa sa velikom srecom na zrebu i na mnogim utakmicama, pa da se slavi to sto smo prosli grupu ne plasirali se :D

avatar
Real/Partizan
Tuesday, 10.10.2017
01:16

Prosli smo na srecu, imali smo najlaksu mogucu grupu, bilo koju drugu ne bi uspeli, nekoliko utakmica je bilo da smo na srecu dali gol, igra nam je neveroatno katastrofalna, nema nikakve taktike, igramo formaciju protiv Gruzije defanzivno, zovu se svakakvi kao igraci poput Rukavine, Gudelja, Duska Tosica, naravno nesto bolji, ali ne mnogo od njih kojima isto nije mesto da igraju bar ne u startnoj postavi, Gacinovic, uz njega i nas rasni napadac Mitrovic koji odigra 2 utakmice od 30 i to na par minuta, jednostavno nema kvalitet, naravno da mi je drago sto smo prosli, ali ovo nema smisla tolikog sem ucesca na prvenstvu, jer nismo napravili nikakav napredak, tamo smo gde smo i bili, nismo napravili tim za npr sledece takmicenje, gde sam siguran da tesko da cemo ucestovati, osim ukoliko se ne promeni nesto, u startnoj postavi Srbije mesto moraju imati Basta, Sergej i Ljajic, Matic ne moze igrati 10ku, vec defanzivnog veznog, Prijovic treba da bude starter jer je bolji, smesno da ni Sulejmani nije nijednom od Muslina pozvan, bolji je i od Zorana Tosica i od Kostica koji veze nema amo izvikivani fudbaler, lupajte minuse koliko hocete, ovo je realno, idemo da se obrukamo umesto da probamo da se pokusamo nadigravati :D :D

avatar
PER ASPERA AD ASTRA
Wednesday, 11.10.2017
08:03

Fantastican komentar...

avatar
Tuesday, 10.10.2017
00:43

Reko necu da gledam da ne izbaksuziram, i sad mi zao sto nisma gledao. Ali kad smo porsli idemo dalje! sad da vidimo koliko je moguce popraviti taj glupi plasman na FIFA rang listi i da se spremimo na putovanje u Rusiju, spremajte karte.

avatar
Стефан.M
Tuesday, 10.10.2017
00:28

Пласирали смо се то је супер и одлично, имамо слабу неконкретну игру то је јасна ствар, имамо времена да се поправљамо и то је супер! nСве у свему Сјајно!

avatar
BenkovackiManitas31*
Tuesday, 10.10.2017
00:11

Bravo Srbijo, bravo Orlovi, ponosan sam na vas! Odradili ste dobro kvalifikacije i iznenadili sve nas uzimanjem prvog mesta. Od vas ne ocekujem nista u Rusiji, samo da se borite i ostavite srce na terenu jer ipak nemamo taj kvalitet za najvece ciljeve. Sta se tice ove utakmice, vrlo nervozno odigrano sta je bilo i za ocekivati jer smo jednostavno takvi i nemamo tu potrebnu mirnocu. Cestitke Prijovicu za gol, Mitrovicu za asistenciju ali posebno hvala ide Ivanovicu za onaj trk, videlo se da ga je izvukao iz da#mu i ogromna zelja za pobedom jer kao igrac iz zadnje linije mnogo je isao napred i stizao i nazad. Suze Matica, pa radost svih kod postignutog gola je dokaz koliko su svi zeleli pobedu. Meni je to dosta i hvala vam Orlovi sta ste ulepsali sledecih bar 10 meseci meni i mojoj familiji koji cemo cekati vase nastupe u Rusiji.

avatar
PER ASPERA AD ASTRA
Tuesday, 10.10.2017
08:50

Hajde barem grupu da prodjemo, mislim da bismo svi ovde sada potpisali takav rezultat...

avatar
PER ASPERA AD ASTRA
Wednesday, 11.10.2017
11:39

Postojace, kako nece, samo se jednom desava grupa kao nasa u Nemackoj Hahaha Tezi poraz od onog '98? :-D Jeste to bio mnogo laksi protivnik, ali, ipak...

avatar
BenkovackiManitas31*
Wednesday, 11.10.2017
00:59

Uz neku laganiju grupu (ako ce to uopste postojati na ovom SP), neke nove mlade igrace (mislim da mora staviti SMS,Zivkovica) i ogromnu energiju sigurno da je moguce. Ali moja ocekivanja nece biti velika, uzeli su mi 10 godina zivota na SP 2010, mislim da nijedan sportski poraz nisam teze preziveo od poraza od Australije.

avatar
Kucky Dog
Monday, 09.10.2017
23:52

Za šta ja plaćam pretplatu? Kao da se jedva dočekao kraj meča pa da se počne sa emitovanjem nekih, u ovom svečarskom trenutku, nebitnih emisija. Eeej, na SP smo i to posle 8 godina da smo se negde i kvalifikovali a slavlje trajalo 3 minuta. Prebacim na hrvatsku TV, oni slave baraž još 15 minuta posle nas...ej baraž?!? Posle utakmice pregled ostalih utakmica, emisija u studiju itd. Mi stvarno nismo nizašta...nažalost

avatar
PER ASPERA AD ASTRA
Tuesday, 10.10.2017
08:49
avatar
Monday, 09.10.2017
23:31

Da ne crnim mnogo, ali na Mundijalu smo medju prvima koji ce sluziti za gol razliku...

avatar
PLAYBOY
Monday, 09.10.2017
23:29

bravo Prijovicuuu, rodjak mooj! :)

avatar
Toto Salvatore Riina
Monday, 09.10.2017
23:24

Budi Bog s nama.

avatar
Brat Rodrigoo
Monday, 09.10.2017
23:21

Cestitke i sve najbolje!

avatar
theDarkKnightRises
Monday, 09.10.2017
23:17

E sad jedva cekam Svetsko...Mislio na Tajland na odmor.ali idemo u Rusiju...Srbija Bree!!!!!

avatar
NikkiCFC
Monday, 09.10.2017
23:15

Bogami Karleusa se bolje pokazao i od Mitrovica i od Nastasica i od Vukovica. Treba on da ide u rusiju. Jos kad bi zvao Sergeja gde bi nam bio kraj?

avatar
Markо Đorđević
Monday, 09.10.2017
23:14

Lagao si providno k'o pas ! Bravo Prijooooo

avatar
AlexPFC
Monday, 09.10.2017
23:09

Živela Srbija!

avatar
WengerOUT
Monday, 09.10.2017
23:05

Bravo repka, zaslužili ste ovo!

avatar
Маркус19
Monday, 09.10.2017
22:58

Језа ме пролази ових 10ак минута. Хвала Србијо, хвала момци!!!

avatar
Nikola_pg
Monday, 09.10.2017
22:57

Hejteri, odmorite nocas. Srecan plasman svima i puno uspjeha u Rusiji.

avatar
BarsaSaMarsa10
Monday, 09.10.2017
22:56

Napokon i mi da odemo na neko veliko takmicenje...Sto se tice igre i trenera no comment.

avatar
Bat
Monday, 09.10.2017
22:54

lose 1 poluvreme..borbeni smo bili 2 poluvreme..videla se zelja i posebno emocije na licima igraca..zasluzeno idemo u rusiju..igra nije bila bas dobra ali na kraju nije ni bitno vazan je plasman na sp..mozemo svi biti zadovoljni..nek' pocne slavlje :D

avatar
El Matador PFC-FCB
Monday, 09.10.2017
22:51

Bravo Srbijooooo!

avatar
nenadnenad1234
Monday, 09.10.2017
22:48

Prijatno i dovidjenja :)

avatar
El Clásico leyendas
Monday, 09.10.2017
22:47

zasluzeno. nego me zanimaju ovi strucnjaci koji govore kako ovaj tim nema pojma,kako je grupa laka, i kako tim igra bezveze. u ovoj grupi igra Vels koji je na Euru bio polufinalista i na putu do tog polufinala razmonitirao Belgiju,zatim Irska koja je u kvalifikacijama za Euro igrala jednom nereseno sa Nemcima i jednom ih pobedlia u Dablinu( a Srbija je dobila Irsku u Dablinu), i Gruzija koja je dosta puta cupala bodove protiv Nemaca,Spanaca i Francuza. BRAVO momci, odigrali ste Lavovski

avatar
Moša Pućka
Tuesday, 10.10.2017
00:38

Vidi, ortak... Naša grupa je, objektivno gledano, bila najslabija. Da se u ovim kvalifikacijama vidi neki pomak, to je istina. Ne igra se lep fudbal, ali umemo da odigramo na rezultat; kada smo u rezultatskom zaostatku, ne ''gubimo lako glavu''. Što se tiče tima, imamo samo 1-nog igrača koji u ovom trenutku zaslužuje epitet ''SVETSKA KLASA''. To je Nemanja Matić. Što se tiče Kolarova, Ivanovića, Tadića i Ljajića, sasvim solidan evropski prosek (prva dvojca su u godinama i vreme im definitivno prolazi). Sve ostalo je daleko ispod svakog evropskog i svetskog proseka. Što se tiče Muslina, pozitivno je to što je uspeo da izvuče više od maksimuma iz ovog tima. Negativno je to što tera inat jer ne zove SMS-a u repku. Javna tajna, nije u dobrim odnosima s Kežmanom (koji je SMS-ov menadžer).

avatar
El Clásico leyendas
Tuesday, 10.10.2017
12:25

najslabija na papiru jeste. sto se igraca tice tu se slazemo jer nema ovaj Muslin kao Lopetegi Iniestu,Iska,Ramosa,Karvahala,Busketsa i gomilu drugih vrhunskih igraca na raspolaganju pa da moze da se opusti i postavlja taktiku kako bilo jer ce klasa igraci sve da rese na terenu, vec se snasao sa onim sto ima, igra definitivno nije leprsava ali za sada prolazi. recimo ni Island na Euru nije imao nijednog vrhunskog igraca sem Sigurdsona pa su opet napravili dobar rezultat, dakle bitan je timski duh i borbenost. za SMS svi znamo da su upitanju menadzerska neslaganja, svi znamo da bi Srbija sa njim igrala bolje ali ne bog zna koliko bolje.

avatar
prike
Tuesday, 10.10.2017
10:00

Zaboravio si Stojketa. Nije svetska klasa, ali nas je cupao puno puta.

avatar
_Goran_
Tuesday, 10.10.2017
08:59

Nije do inata, nego Kezman ne da procenat od sledeceg transfera savezu, zato ga i ne zovu.

avatar
PER ASPERA AD ASTRA
Tuesday, 10.10.2017
08:47

Grupa u kojoj su Portugal i Svajcarska je ipak najslabija. Madjarska, Farska Ostrva, Andora i Letonija, a nije mnogo bolja ni ona grupa u kojoj je Belgija:-D Ta druga je tu mozda negde u rangu sa nasom.

avatar
Monday, 09.10.2017
22:47

Cestitke komsijama! Jos da pozove Sergeja i to bi bio odlican tim.

avatar
Don Andres
Monday, 09.10.2017
22:47

sto se gola tice svaka cast i banetu koji onako istrca kontru, svaka cast i mitrovicu jer je obuzdao zelju da sutira, i na kraju bravo za prijovica, kakav osjecaj. sve ostalo, moze da stane u par rijeci. bravo momci..

avatar
El Clásico leyendas
Tuesday, 10.10.2017
12:16

napisao ti konacno i normalan komentar ali ti zbog prethodnih nenormalnih, dalibor ispucao te minuse.

avatar
SL_Komedija
Monday, 09.10.2017
22:46
avatar
Monday, 09.10.2017
22:44

После три полувремена спавања, тргли смо се и успели да победимо и прођемо! У Русији не смемо да играмо са 7 дефанзиваца, иначе нам се црно пише !!! Ај да славимо сад, а да будемо прави онда кад буде требало ! СРБИЈА !!!

avatar
Marcos Alonso
Monday, 09.10.2017
22:43

Cilj opravdava sredstvo! Napredak nakon 8 godina konacno smo tu. Svaka cast svima i igracima i strucnom stabu. Igra nije bila idealna ali zar ovo nismo sanjali? I dobili smo to,na SP smo otisli direktno i ponosimo se time!

avatar
Bayern ljubav
Monday, 09.10.2017
22:43

Volim te Srbijo ❤️❤️❤️

avatar
IgorJJ
Monday, 09.10.2017
22:42

Prelaka grupa, ali veliki uspeh u odnosu na prethodna takmičenja. Bravo naši, svaka čast! Srbija!

avatar
Маркус19
Monday, 09.10.2017
23:00

Није прелака група, били смо аутсајдери поред Велса, Аустрије и Републике Ирске!

avatar
PER ASPERA AD ASTRA
Monday, 09.10.2017
22:41
avatar
Ronaldo da Lima
Monday, 09.10.2017
22:41

Odlično, konačno da idemo na veliko takmičenje. Loša igra u zadnjih par utakmica ali nadam se da ćemo biti bolji u Rusiji

avatar
El Matador PFC-FCB
Monday, 09.10.2017
22:40

Bravooooo breeee! SRBIJOOOO MOJA PONOSNA BUDI! 🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸

avatar
John Cena
Monday, 09.10.2017
22:40

Dobro je da idemo konačno na Mundijal. Ali jako smo loše igrali pri kraju kvalifikacija. Samo da ne služimo tamo za gol razliku

avatar
Jason
Monday, 09.10.2017
22:39
avatar
Amar Zornic
Monday, 09.10.2017
22:38

Konacno , pre kvalifikacija ovo je delovalo kao san tako da vcrs ne treba kritikovati vec slaviti !!

avatar
Emperador(2018)
Monday, 09.10.2017
22:37
avatar
Emperador(2018)
Monday, 09.10.2017
22:37

Volim te Srbjo!