SL - Da li bi ovaj sistem bodovanja u plej-ofu bio pravedniji? Ili zašto ne bi?

  • Autor: Darko Mitrović

  • 14. april 2018.

  • 16:04

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Posle pojedinih izjava fudbalera Crvene zvezde da aktuelni sistem takmičenja u plej-ofu ''nije fer'', bilo je i predloga za neke druge varijante bodovanja u ovoj fazi takmičenja.

SL - Da li bi ovaj sistem bodovanja u plej-ofu bio pravedniji? Ili zašto ne bi?
Foto: Sportske.net
Podsetimo, uoči 157. večitog derbija, koji počinje večeras u 18:30h, štoper Crvene zvezde Damijan Le Talek je izrazio nezadovoljstvo i načinom bodovanja i svrhom ovog dela šampionata, tvrdeći da nešto slično nije video nigde u Evropi.

U reakcijama na tu vest pojavili su se i komentari kako bi možda pravednije bilo da se u plej-ofu računaju bodovi osvojeni samo protiv klubova učesnika u plej-ofu, umesto podele bodova koja je već tri sezone na snazi.

To nas je podstaklo da napravimo računicu šta bi se dogodilo u tom slučaju. Evo kako ona izgleda:

Crvena zvezda: 2 boda u dve utakmice protiv Partizana +6 protiv Radničkog +6 protiv Čukaričkog +1 protiv Napretka +6 protiv Spartaka +6 protiv Vojvodine +6 protiv Voždovca = 33 boda.

Partizan  21 bod
Radnicki Niš 10
Čukarički  19
Napredak  20
Spartak 19
Vojvodina 14
Voždovac 16

Prema tome, tabela bi u tom slučaju izgledala ovako: Zvezda 33, Partizan 21, Napredak 20, Čukarički i Spartak po 19, Voždovac 16, Vojvodina 14 i Radnički Niš 10 bodova.

Kao što vidite, razlika između Zvezde i Partizana bila bi tačno 12 bodova koliko je bilo i uoči plej-ofa, što na prvi pogled deluje kao dodatni argument kako bi ovakav sistem bio regularniji i pravedniji.

Međutim, postoji i ''druga strana medalje''.

Kakav motiv bi, na primer, Zvezda ili Partizan imali u utakmicama protiv, na primer Rada ili neke druge ekipe za koju je odavno jasno da nema šanse za plasman u plej-of?

Crno i crveno-beli bi mogli bez problema da izgube te utakmice, znajući da im se neće bodovati u plej-ofu, a da apsurd bude veći, ni te ekipe sa začelja tabele ne bi imale nikakvu korist od pobeda nad Zvezdom i Partizanom jer se ni njima ti bodovi ne bi računali u plej-autu.

Prema tome, ako se u narednom periodu bude razmišljalo o novim promenama sistema takmičenja, to razmišljanje bi trebalo da ide u nekom drugom smeru.

Šta mislite, na primer, o opciji da Superliga ima 12 klubova koji bi se posle dvokružnog sistema i 22 odigrana kola podelili na plej-of i plej-aut zonu (6+6), bez podele bodova, ali da se plej-of i plej-aut igraju dvokružno, 5+5 kola, što bi u ukupnom zbiru dalo 32 odigrana kola u toku jedne sezone?
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari