Saopštenje FSS: "Manjina iz OKS demonstrira silu"

 • Autor: Mihajlo Vidojević

 • 25. decembar 2016.

 • 12:42

 • Izvor: Sportske.net, fss.rs

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Fudbalski savez Srbije oglasio se zvaničnim saopštenjem za javnost u kojem je predočio da manjina članova Olimpijskog komiteta Srbije na silu želi da održi nedemokratske izbore 28. decembra.

Saopštenje FSS:
Foto: Beta/BranislavBožić/Ds
Izbori u Olimpijskom komitetu Srbije izazvali su veliku buru zbog čega je Fudbalski savez odlučio da se oglasi zvaničnim saopštenjem za javnost.

Krovna organizacija srpskog fudbala tražila je odlaganje izbora za drugu polovinu februara kako bi do tada na sednici Skupštine bile izvršene izmene u statutu vezane za sporne članove koji nisu u skladu sa Poveljom MOK-a.

Saopštenje Fudbalskog saveza Srbije prenosimo u celosti:

"Saopštenje koje je izdao Olimpijski komitet Srbije (OKS), a potpisao predsednik Izborne komisije OKS, u potpunosti je neprihvatljivo kako za Fudbalski savez Srbije (FSS) tako i za sve nacionalne granske sportske saveze koji su podržali našu inicijativu za održavanje demokratskih i poštenih izbora.

Kontradiktoran je stav zvaničnika OKS koji su našu podnetu inicijativu ocenili "kao legitimnu ali zakasnelu", pošto su istu takvu inicijativu upućenu pre više od mesec dana ocenili kao "neligitimnu i neprihvatljivu". Arogancija koju rukovodstvo OKS pokazuje predstavlja očigledno nepoštovanje volje velikog broja saveza (našu inicijativu već su podržali najveći granski savezi, zatim Sportski savez Srbije kao najmasovnije sportsko udruženje u našoj zemlji, a u narednim danima očekujemo potvrdu podrške gotovo svih članova OKS) i demonstraciju sile manjine članova Olimpijskog pokreta u Srbiji nad većinom, koja samo zahteva legalne i časne izbore, a ne raspisane i sprovedene u diskriminatorskim i pravno neutemeljenim uslovima.

Usled svega toga nameću se pitanja:

• Ko su pojedinci koji po svaku cenu i na brzinu žele da sprovedu izbore u OKS zasnovane na diskriminatorskim uslovima i za čiji račun sprovode silu nad pravom?

• Zbog čega ne žele da pruže priliku da u demokratski organizovanom izbornom postupku bude više od jednog kandidata za izbor na funkciju predsednika OKS i priliku da pobedi kandidat koji bude dobio najviše glasova članova OKS?

Rad OKS, kao krovne nacionalne sportske organizacije, ne bi smeo da bude devalviran i ponižen nedemokratskim izborom budućeg rukovodstva. Bez uzimanja u obzir osnovnog i najbitnijeg načela rada Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se bori protiv svih oblika diskriminacije i da ne priznaje radnje i rezultate zasnovane na nejednakosti, pojedinci koji pokušavaju da odbace našu inicijativu, otvoreno krše navedeno načelo MOK-a, sa apsolutno neutemeljenim obrazloženjem da je za održavanje poštenih izbora kasno. Naglašavamo da za poštene izbore nikada nije kasno i da jedino što može da bude štetno jeste održavanje nelegitimnih i nedemokratskih izbora u okviru OKS. Zato zahtevamo da se Izborna skupština OKS zakazana za 28.12.2016. godine odloži, između ostalog i zato što je zakazana u skladu sa odredbama Statuta OKS za koji Izvršni odbor MOK-a nikada nije dao saglasnost! Dužnost pribavljanja saglasnosti na sadržinu odredbi Statuta OKS postoji u skladu sa pravilima propisanim članovima 28. i 29. Povelje MOK-a. Izvršni odbor MOK-a nikada nije dao saglasnost na predmetne odredbe Statuta, što čini buduće izbore nelegalnim i nelegitimnim. Takav bitan pravni propust dokazuje i činjenica da je OKS na molbu Aleksandra Šapića da mu se odgovarajuća odluka (saglasnost) Izvršnog odbora MOK-a dostavi, kao odgovor dostavio dopis sa potpisom Dejana Simića - predsednika Izborne komisije OKS da traženi akt OKS ne poseduje. Zbog toga insistiramo da se zakaže sednica Skupštine OKS za 15.01.2017. godine, kako bi se na vreme izmenili sporni članovi Statuta OKS koji su u suprotnosti sa Poveljom MOK-a, a da se ujedno, za 18. 02. 2017. godine zakaže sednica Izborne skupštine. Netačno je da za naš zahtev nema vremena jer je opšte poznato da je rok za sprovođenje izbora koje je propisao MOK najkasnije 21.02.2017. godine. Usled toga vas na vreme upozoravamo da našu inicijativu u celosti ispoštujete i ne dozvolite da u godini izuzetnih uspeha srpskog sporta na Olimpijskim igrama u Riju padne ljaga na Olimpijski komitet.

Sasvim opravdano postavljamo pitanje da li je aktuelni predsednik OKS prilikom svog izbora na funkciju ispunjavao uslove za izbor koji se sada traže od potencijalnih kandidata i da li postoji dugogodišnji kontinuitet sprovođenja nelegalnih i nelegitimnih izbora u OKS, pogotovo kada se uzmu u obzir i presude donete u sporovima koje je Filip Cepter vodio protiv OKS? Sadržina presude Drugog opštinskog suda u Beogradu iz 2008. godine, presude Vrhovnog suda Srbije iz 2009. godine i presude Apelacionog suda iz 2013. godine nedvosmisleno dokazuju činjenicu da se Olimpijskim komitetom Srbije već čitavu deceniju upravlja na nelegalan i nelegitiman način. Sudovi ove zemlje su pravosnažno presudili da je smena bivšeg predsednika OKS Filipa Ceptera bila nelegalna pa je jasno da su sve dalje radnje koje OKS sprovodio bile takođe nelegalne.

Inicijativa Fudbalskog saveza Srbije, između ostalog, ima za cilj da se jednom za svagda prekine kontinuitet nelegalnog upravljanja OKS, a taj cilj je moguće ostvariti održavanjem legalnih, demokratskih i legitimnih izbora u okviru OKS.

Zbog toga zahtevamo da se uvaži jasno izražena volja najvećih nacionalnih granskih sportskih saveza u Republici Srbiji koji su kao punopravni članovi OKS podneli inicijativu za odlaganje zakazane Izborne skupštine i izmenu spornih odredbi Statuta OKS, koje su u suprotnosti sa Poveljom MOK, da se u rad OKS uvede zakonitost i da se omogući fer i demokratska borba za čelno mesto OKS
" navodi se u saopštenju FSS.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari