Sa Zvezdom na krov Evrope i sveta!

 • Autor: Darko Mitrović

 • 10. oktobar 2015.

 • 11:07

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Zvezdina legenda Dragan Džajić posle više od četvrt veka ponovo je u Sarajevu, gde je, između ostalog, održao predavanje na temu iz naslova.

Sa Zvezdom na krov Evrope i sveta!
Veliku pažnju izazvao je dolazak Dragana Džajića u Sarajevo, gde je proslavljeni Zvezdin fudbaler, učestvovao na međunarodnom simpozijumu sporta "Simposar 2015".

Osim njega, ovom događaju prisustvovali su i: Ivica Osim, Stanko Poklepović, Davor Pavić, Zlatan Nalić, Zdravko Reić, Dino Selimović, Mirsad Šiljak, Elvir Bolić, Sabahudin Topalbećirević.

Bilo je nekoliko zanimljivih tema, a Džajić je svoj fudbalski put predstavio kroz predavanje na temu ''Kako sam Zvezdu doveo na krov sveta''.

Prekidan brojnim aplauzima, Džajić se podsetio svog debija za Zvezdu davne 1963, otkrio da je mnogo voleo da igra protiv Hajduka u Splitu, da je najvažniji gol postigao na EP 1968. godine...

Džajić se posebno osvrnuo na trenutak kada je shvatio da je vreme da završi svoju igračku karijeru.

''Od 17. godine kada sam zaigrao za Zvezdu pa do 32. kada me u Splitu, u jednom duelu pretrčao Rožić, koji je bio dobar fudbaler, ali mu brzina nije bila vrlina. Tada sam rekao: Dragane, stigao ti je kraj'',
otkriva Džajić.

To je, međutim, ujedno bio i njegov početak u ulozi jednog od čelnika Zvezde sa kojom je ostvario uspehe o kojima danas na ovim prostorima mogu samo da sanjaju.

''Kad sam završio igračku karijeru, izmislili su mi mesto tehničkog direktora kluba. Niti su oni znali šta to znači, a niti meni nije bilo baš jasno koji mi je zadatak.

I onda sam napravio referat u kojem je stajalo da će Zvezda uzeti evropski trofej u sledećih pet godina. Tada su se smejali, ali pogrešio sam u roku. Uzeli smo ga već za tri godine'',
ističe Džajić.

Dragan Dzajic

A u susret tim istorijskim uspesima Zvezde, u Bariju i Tokiju 1991. godine, važan detalj bio je i dolazak Roberta Prosinečkog na Marakanu.

Sve se dogodilo slučajno, ali Robijev kvalitet nije promakao oštrom Džajinom oku. Naime, posle Zvezdine utakmice protiv Dinama u Zagrebu, Džajiću je prišao Robijev ujak, koji ga je preporučio crveno-belima, otkrivši pritom probleme koje Prosinečki ima u Dinamu.

Džajić mu je, reda radi, rekao da Robi dođe na probu na Marakanu za nekoliko dana i praktično je odmah i zaboravio na to obećanje. Ali, desilo se da Džajić za par dana slučajno dođe baš na trening na kojem se Robi predstavio crveno-belima i tadašnjem treneru Vasoviću.

prosinecki

''I gledam ja nekog plavog dečka kako igra i pitam se: Pa ko je ovaj? Jednostavno sam zaboravio i na ujaka i na dogovor za probu. A iz svakog dodira lopte videlo se da je klasa.

Pozvao sam trenera Velibora Vasovića sa strane i rekao mu da neka zakaže novi trening poslepodne da ga opet vidimo. Iako, nije nam to trebalo jer je bilo nemoguće da takav talent ne primetiš''
, otkrio je Džajić i dodao da je Robijev otac Đuro zaplakao od sreće kada je shvatio da će njegov sin zaigrati za Zvezdu.

Ubrzo je usledila i ta 1991. godina, godina raspada nekadašnje Jugoslavije, ali i godina najvećih uspeha u istoriji Crvene zvezde, u kojoj je Robi imao ogromnu ulogu...

A ako ima onih koji su zaboravili, OVDE se mogu podsetiti kako je Zvezda stigla na krov Evrope i sveta...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari