Sa reči na dela - Partizan uložio žalbu, ko će na kraju popustiti?

Autor: Mihajlo Vidojević
ponedeljak 17.12.2018.
17:41
Izvor: Sportske.net, telegraf.rs

Teško je zamisliti da će ishod najnovije bure u srpskom fudbalu biti istupanje Partizana iz Super lige.

Beta/Branislav Božić/Mo
Beta/Branislav Božić/Mo

Povezane vesti

Poslednje kolo jesenjeg dela sezone u Super ligi Srbije kompletirano je nakon četiri dana iako je prvobitnim rasporedom takmičenja bilo planirano da poslednji meč 21. kola bude odigran u nedelju uveče.

Problemi su krenuli u petak. Utakmica između Partizana i Mačve odigrana je po snežnoj mećavi i uslovima koji su daleko od fudbalskih, a upravo to je bio razlog za nezadovoljstvo kluba iz Humske.

Nakon što su u subotu i nedelju usledila odlaganja i pomeranja utakmica zbog vremenskih (ne)prilika, Upravni odbor FK Partizan izdao je saopštenje u kojem je zatražio ponavljanje meča sa Mačvom i zapretio istupanjem iz Super lige.

Sa reči se prešlo na dela. Potpredsednik FK Partizan Vladimir Vuletić potvrdio je "Telegrafu" da je danas upućena zvanična žalba Zajednici klubova Super lige i Prve lige Srbije.

"Partizan je uložio žalbu na regularnost utakmice minulog kola Superlige Srbije sa Mačvom, u skladu sa članovima 58 i 61 Pravilnika o takmičenju. Kako je članom 61 Pravilnika o takmičenju, kao prvostepeni organ koji odlučuje o žalbi predviđen organ koji rukovodi takmičenjem, Partizan je poslao žalbu Vladimiru Bulatoviću, direktoru Superlige i Prve lige Srbije", rekao je Vuletić.

Partizan stadion sneg
Foto: Beta/Branislav Božić/Ev

Niko u Partizanu ne spori da je meč trebalo da počne, ali se u žalbi navodi da su prekršeni članovi 12. i 16. Pravilnika o odigravanju utakmica u Super ligi Srbije za sezonu 2018/19 koji govore o obavezi prekida utakmica u slučaju opravdanih razloga.

"Kako su na poluvremenu meča vremenske prilike bile znatno lošije u odnosu na njegov početak i, posebno podvlačim, nisu se mogle otkloniti, službeno lice Partizana za komunikaciju Dragan Velanac zahtevao je od sudije Aleksandra Živkovića iz Niša da prekine meč, po članu 12, stav 3 Propozicije o odigravanju", dodaje Vuletić.

Potpredsednik crno-belih ističe da je sudija Živković odbio zahtev insistirajući da se utakmica privede kraju, te da je jasno da je time napravljena povreda Pravilnika.

"Poseban problem predstavlja kršenje člana 16, stav 2 Propozicija o odigravanja utakmica, koji eksplicitno navodi da sve odložene utakmice jesenjeg dela prvenstva moraju biti odigrane do kraja jesenjeg dela prvenstva", ističe Vuletić.

FK Partizan u žalbi navodi da je pomeranjem utakmica za ponedeljak, te izjavama Vladimira Bulatovića da su mečevi mogli da budu odloženi za prolećni deo sezone.

Zajednica Super lige i Prve lige Srbije ima rok od 48 sati da odgovori na žalbu Partizana, a Vladimir Vuletić kaže da će nakon toga zasedati Upravni odbor FK Partizan. Osim žalbe, uložen je i zahtev za održavanje hitne Skupštine Zajednice Super lige i Prve lige Srbije.

"Oba pravna akta, žalba i zahtev, tek će sutra stići na adrese direktora lige i predsednika Zajednice i od tada teče rok od 48 sati da odgovore na naš zahtev. Taj rok je sreda i četvrtak. Odgovor na naše pravne akte očekujemo u petak, 21. decembra. U slučaju negativnog odgovora, Upravni odbor kluba će zasedati u ponedeljak 24. i odlučiti o daljim koracima, uz zadržavanje prava da napusti dalje takmičenje i suspenduje dalje članstvo u Zajednici", zaključio je Vuletić.

Posle svega rečenog može se spekulisati o daljim koracima i razvoju situacije. Jedna od opcija je da Zajednica uvaži žalbu FK Partizan i naredi da meč Partizan - Mačva bude ponovoljen. Na osnovu reči direktora Vladimira Bulatovića da se zaključiti da od toga neće biti ništa.

Negativan odgovor Zajednice vodi ka daljim koracima FK Partizan, ali u ovom trenutku niko ne veruje da će crno-beli zaista proglasiti istupanje iz Super lige.

To znači da će neko na kraju morati da popusti. Ostaje samo da se vidi da li će to biti Zajednica klubova Super lige i Prve lige Srbije ili FK Partizan.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

24 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Grof of PalmaCity
Tuesday, 18.12.2018
15:38

Pa i sam bata je priznao da su hteli da igraju, pogotovo kad su videli da Macva igra bez 6 standardnih prvotimaca!!! Kad krenulo po zlu , onda kuknjava. Da se ne lazemo, partizan je krs od ekipe....

avatar
magister
Tuesday, 18.12.2018
06:49

Da li bi nas oni vodili i u toj trećoj ligi ili bi time ispunili i završili svoju misiju? U velikoj sam dilemi kao navijač Partizana, šta da poželim kao ishod. Mislim da je jasno da je ova žalba ništa drugo nego bruka, teška. Bila bi još teža bruka da neko popusti pod ovim, valjda pritiskom (ili je to nekakva igra, teško je ovde više i razabrati pretvaranje, manipulaciju, glumu od istine). Naravno da bi najbolja i fantastična posledica bila da oni - odu iz Partizana. Postoji li organ, institucija, nekakav regularan metod, procedura, koji bi mogli da dovedu uskoro do te posledice? Da li je moguće da legende Partizana ovo gledaju i ćute? Zašto se svi ne oglase u javnosti, medijima, društvenim mrežama samo s jednim: marš bre! A ako se ništa od toga ne desi, pa onda i jesmo za tu treću ligu. Možda ne po sastavu tima, ali po sastavu uprave i ta bi nam liga bila prejaka.

avatar
dejanera2
Monday, 17.12.2018
22:42

Meni ovde nista nije jasno! Partizan je organizator utakmice a samim tim i odgovoran za teren. Partizan NIJE uradio sve da se teren ocisti tj. uradio je koliko su oni sposobni ili ti skoro nista. Delegat utakmice ima potvrdu oba trenera da su spremni da se utakmica igra u takvim uslovima i na takvom terenu pa izdaje nalog sudiji da pocne utakmicu. Po propozicijama 2 sata pre i 2 sata posle odigravanja utakmice za sve se pita delegat ali za vreme odigravanja iste sudija je taj koji donosi sve odluke. Partizan je ulozio zalbu preko tog Velanca, u poluvremenu, tako sto je isti usao u restriktivni prostor a za sta nema nikakvog osnova niti prava da tamo udje ili stupi u kontakt sa sudijama pa samim tim Partizan treba da bude kaznjen zbog lose organizacije. Sudija, jedini nadlezni u tom momentu, odbija zalbu i donosi odluku da se utakmica nastavi! I sta sad hoce ovi iz Partizana? Utakmica je odigrana u skladu sa propozicijama, na terenu koji je bio katastrofalan ali za koji su i odgovorni ovi iz Partizana a rezultat je takav kakav je i on sam nema nikakve veze sa stanjem terena osim ako fudbaleri Macve nisu igrali na nekom drugom terenu.

avatar
Gogi-11
Monday, 17.12.2018
22:01

Ako istupite iz lige u cemu vas podrzavaju navijaci hoce li vam uprava ostati i hoce li sebi uzeti premije za uspehe i sta ce biti sa sponzorima ko ce njima platiti stete hehee pa vi ste stvarno komedija....

avatar
⭐♦ povratka kralja
Monday, 17.12.2018
21:52

Neka se ponovi, uzece Macva sva tri boda. :)

avatar
Osijek 51
Monday, 17.12.2018
21:32

Ljudi, kako vam se ne gadi da citavu jesen pricate o sporednim stvarima, tipa sudjenje, vremenske prilike itd. Ordinarna istina je da se Partizan vec dvije godine medijski i financijski urusava i to je uzrok svega ovoga. Uprava koja ne pokaze otvorenu borbu da se ovo sizofreno stanje ODMAH promijeni , ne birajuci sredstva MORA napustiti Partizan...

avatar
Pixi GOOL iz kornera
Monday, 17.12.2018
21:15

Samo lupetaju, a dobro znaju da su velike kukavice i da nemaju hrabrosti da urade ono sto kazu. Vi cete istupiti iz lige, ah, ha, ah, ha, kome ste vi nasli da bacate sneg u oci.

avatar
svetski prvaci 1991
Monday, 17.12.2018
20:56

Vidi se šta želite. Želja vam, verujem,neće biti ispunjena.Ako bi ispunili,e, tada bi bilo prvenstvo neregularno.Vi biste to i želeli jedino,jer prvaci nema teorije da budete,drugi isto jako teško.Želite Zvezdi da naudite.Da bude jedna titula manje,u čemu nećete uspeti .Džaba vam trud i ta podmukla rabota.

avatar
Al-Ahli najtrofejniji na svetu
Monday, 17.12.2018
19:47

jel oni znaju nesto drugo osim da kukaju...uzeli su 1 bod ovde...realno gledano 2 boda vise im nista ne bi znacilo...do prvog mesta ne mogu,a i do drugog mesta veoma tesko

avatar
pfc
Monday, 17.12.2018
19:43

Ma komedija od nase uprave. Naravno da ce Partizan popustiti. Nego da li ce uprava ppdneti kolektivnu ostavku. Ma neeee

avatar
Grb partizana 1997?
Monday, 17.12.2018
19:41

I dalje se bave kukanjem umesto da zasucu rukave i nesto rade. Od pocetka sezone iz partizana cujemo samo neko kukanje, neke zalebe i slicno. Lukic je bio malo dete za ove...

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Monday, 17.12.2018
20:39
avatar
prike
Monday, 17.12.2018
19:24

Pa nista, onda da traze ponavljanje i Cukaricki, Zemun, Napredak...

avatar
Zoran Alagic
Monday, 17.12.2018
21:08

zasto bi cukaricki,zemun i napredak trazili ponavljanje,njihovi mecevi su odlozeni za razliku od partizanovog,znaci po tebi i po debilima iz saveza uslovi su bili regularni za partizan a za sve ostale su bili neregularni

avatar
deki trbic
Monday, 17.12.2018
21:12

Naravno druze, mada da se ja pitam celo kolo je trebalo da se odlozi

avatar
KING OF JUNGLE♦⭐♦⭐♦⭐
Monday, 17.12.2018
19:16

Pa i da se ponovi utakmica ko garantuje da zvezdine sudije krasti dovoljno da Partizanu otmu sva 3 boda. Poenta je u tome da svi mora da odu iz FSS, iz svih organizacija FSS pa da onda 'pošteno' igramo mi protiv zvezde i svih njenih satelita. Mi smemo, ali pobegulja ne sme.

avatar
Pixi GOOL iz kornera
Monday, 17.12.2018
21:16

I pet utakmica da igrate necete poibediti, ah, ha, ah, ha, paranoja je cudo.

avatar
Pipo Inzagi
Monday, 17.12.2018
21:42

Hahahahaha....i tačno si stavio pod znak navoda da vi igrate pošteno...

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Monday, 17.12.2018
18:52

Najcrnje je pred svitanje.

avatar
DekiStankovic5
Monday, 17.12.2018
18:47

Evo dajte im neka igraju novu utakmicu u sredu recimo ili sad za vikend dolazeci,Partizan nece pristati,trazice na prolece,a pitanje je dal ce I Macva.Mada verujem da bi Kralj pristao.