Revolucija u najavi, VAR uskoro stiže u Srbiju!?

Autor: Ivan Cvetković
ponedeljak 16.12.2019.
09:10
Izvor: Sportske.net, Sportski Žurnal

Fudbalski savez Srbije ulaže velike napore.

EPA/KIMIMASA MAYAMA
EPA/KIMIMASA MAYAMA

Povezane vesti

Partizan predložio, klubovi nisu imali sluha, ali izgleda da će "crno-beli" istrajati u nameri da srpski fudbal doživi veliku promenu.

Još od same pojave VAR tehnologije, klub iz Humske je bio za njegovo uvođenje, a čini se da su ovoga puta interes pronašli i svi ostali timovi u Linglong Superligi Srbije.

Prema pisanju Sportskog žurnala, FSS ulaže velike napore kako bi VAR stigao u Srbiju već na leto 2020. godine.

Zvaničnih informacija još uvek nema, kao ni vremenskih okvira, ali postoje naznake da bismo novu tehnologiju mogli da vidimo i na terenima širom Srbije.

Predsednik FSS Slaviša Kokeza se sastao sa predsednikom FIFA Đanijem Infantinom, a predstavnici našeg saveza su održali niz sastanaka sa kolegama iz Hrvatske koja će od naredne sezone i zvanično uvesti VAR.

Možda će nova tehnologija koju su uvele praktično sve vrhunske fudbalske lige pomoći da se smanje tenzije u srpskom fudbalu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

30 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Osijek 51
Monday, 16.12.2019
20:53

Mozemo mi uvesti stotinu VAR ova, ali kod nas ce uvijek biti za neke poslije faula na centru PENAL, gol poslije auta, ofsajda itd...

avatar
Consigliere 1927
Wednesday, 18.12.2019
06:58

I na promer ofsajd iz auta 😂

avatar
KING OF JUNGLE♦⭐♦⭐♦⭐
Monday, 16.12.2019
20:11

FSS ulaže velike napore kako bi ga imao, a kao da ga nema. zvezdine sudije vide kroz igrača, vide golove u rangu naučne-fantastike, bivše sudije nam objašnjavaju nakon svakog kola drugačije isto pravilo, tu VAR može da pomogne samo ako pamti greške, ko ih pravi, ko ih odobrava i ukoliko ti odgovaraju zbog toga, a utakmice budu poništene, u svakom drugom slučaju bez nezavisnih sudija, nezavisne Sudijske organizacije i nezavisnog FSS VAR neće imati uticaj koji ima svuda u svetu gde je uveden.

avatar
magister
Monday, 16.12.2019
19:47

>StefanLazović: VAR jeste samo - tehnologija i jako je važno i kako će se primenjivati. Postoji i niz loših primera, a jedan je onaj penal zbog koga smo ispali sa SP u Rusiji.

S obzirom da je VAR zaista samo tehnologija, i da postoji jedna varijanta primene te tehnologije, koja i dalje čini potpuno autonomnom sudijsku ekipu, podeljenu na onu na terenu i onu u VAR sobi, nekako sam uveren da bi ovde trebalo razmisliti - kako tehnologiju primeniti u korist igre i sa ciljem maksimalnog smanjena grešaka, nepravdi, samim tim i makar smanjenja tenzija i međusobnog optuživanja koje je kod nas na sceni. Čini mi se da je rešenje: kombinacija onoga u tenisu i onoga u američkom fudbalu, a to bi značilo - svaki klub (predstavnik kluba koji je u kontaktu i sa klupom) i delegat imaju pravo na po 3 čelindža u toku poluvremena, plus sudija ima neograničenu mogućnost provere, znači kad god nije siguran, a radi se o bitnoj odluci. Sudija bi zadržao pravo poslednje odluke i svoje diskreciono pravo, ali bi odluku donosio pošto pogleda snimak iz više uglova. To znači, ne odluka nekog tamo u VAR sobi, ali i ne odsustvo mogućnosti predstavnika klubova da zahtevaju proveru. Uveren sam u efikasnost i korisnost ovakve varijante VAR-a. Nisam zaštitio model, FSS može slobodno da ga koristi, besplatno :)

avatar
REVØLT
Monday, 16.12.2019
16:04

Apsolutno nikakve napore ne ulaze i uradice sve da do uvodjenja ne dodje.

avatar
Man united
Monday, 16.12.2019
15:28

Како то мислите 'клубови нису имали слуха'? Ја, колико знам, сви су гласали за, нико није био против... Нама више требају стране судије, ВАР је само козметика. У ствари, довољно је да странци суде само Звезди и Партизану. Да више не слушамо кмечање 'угњетених'. У супротном ће они наставити да притискају судије док вичу 'Држ'те лопова'.

avatar
napred Panktizan!
Thursday, 19.12.2019
01:33

Lose si pratio. Prosle godine, cini mi se u ovo neko vreme Partizan je predlozio VAR, nisam siguran da li je cak i stavljano na glasanje jer su svi bili PROTIV, na celu sa FK Drzavna mezimica, zasto kazem na celu, jer su neki njeni bivsi igraci, kao i trener Vladan Milojevic cak izasli u javnost sa stavom protiv VAR-a! Za strane sudije si u pravu.

avatar
Momcilo Stojanovic
Monday, 16.12.2019
15:23

Ovi što VARaju će opet odlučivati,tako da bi uvođenje ovog sistema kod nas imalo smisla samo ako bi sudije bile stranci,ovi naši će i VAR da preVARe.

avatar
Consigliere 1927
Monday, 16.12.2019
11:43

Oce biti kaznjen Partizan za namestanje sa Javorom ili samo Javor?

avatar
paok
Monday, 16.12.2019
15:40

Hoce kad prestanu da sviraju penale na 18 metara.

avatar
Consigliere 1927
Wednesday, 18.12.2019
06:53

I vama su sudili isti takav pre 2-3 sezone pa niste dramili...

avatar
Tas123
Monday, 16.12.2019
17:11

Oce li zvezda biti kaznjena za vise od polovinu utakmica ove polusezone??? (npr onaj PENAL izvan 16M)

avatar
Stefan Lazović
Monday, 16.12.2019
11:18

Nije bitan VAR, bitno je ko donosi odluke i sa kakvom namerom. VAR je samo sredstvo.

avatar
napred Panktizan!
Thursday, 19.12.2019
01:49

Bitan je i VAR, jer ce morati ostati zabelezeno kada su sudije iz sobe trazile odglavnog sudije da gleda snimak. Naravno da glavni to moze da odbije, ali time ce nedvosmisleno pokazati da je covek zadatka. A sudije iz sobe takodje, jer oni nemaju pravo na gresku, posto umaju mogucnosta vracanja i usporenog snimka iz vise uglova. Svi pominju SP u Rusiji i utakmicu sa Scajcarskom, a niko ne kaze da je tu sudija samo odsvirao onako kako bi i bez VAR-a! Dakle tu VAR nista nije odmogao. Ali su se zato sudije iz VAR sobe posle te utakmice ogradile i rekle da su signalizirali glavnom da gleda snimak.