Razgrađivanje nacionalnog koeficijenta - Zbog ovoga Srbi evropsku sezonu počinje u junu!

 • Autor: Mihajlo Vidojević

 • 22. jul 2016.

 • 11:21

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Neuspesi srpskih klubova u Evropi glavni su razlog što sezonu počinju krajem juna i početkom jula. Kako se gradi nacionalni koeficijent i šta on znači za klupske koeficijente srpskih predstavnika u evropskim takmičenjima?

Razgrađivanje nacionalnog koeficijenta - Zbog ovoga Srbi evropsku sezonu počinje u junu!
Foto: Beta/AP Photo/Keystone, Jean-Christophe Bott
Godinama unazad fudbalski klub Partizan bio je najbolji srpski predstavnik u evropskim kvalifikacijama i jedini klub koji je učestvovao u jačanju nacionalnog koeficijenta.

Nakon drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope možemo da konstatujemo da je Srbija ostala bez dva predstavnika i da će od Crvene zvezde i Vojvodine zavisiti kako će izgledati nacionalni koeficijent u tekućoj sezoni.

Pođimo najpre od objašnjenja kako srpski klubovi grade nacionalni koeficijent i na koji način se vrednuju dobri rezultati u kvalifikacijama i grupnim fazama evropskih takmičenja.

– svaki remi u kvalifikacijama (LŠ ili LE) donosi 0.5 bodova za nacionalni koeficijent
– svaka pobeda u kvalifikacijama donosi 1 bod za nacionalni koeficijent
– svaki remi, počev od grupnih faza pa do finala, donosi 1 bod za nacionalni koeficijent
– svaka pobeda, počev od grupnih faza pa do finala, donosi 2 boda za nacionalni koeficijent

Računica srpskih klubova posle prva dva kola kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope je sledeća:

* Vojvodina 3.5 bodova
* Crvena zvezda 2 boda
* Čukarički 2 boda
* Partizan 1 bod

Kako od trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope evropski put nastavljaju Crvena zvezda i Vojvodina, od ta dva kluba će zavisiti koliko će nacionalni koeficijent porasti u tekućoj sezoni.

Zašto je nacionalni koeficijent značajan?

Da srpski klubovi beleže bolje rezultate u Evropi prilikom žreba bi bili u povoljnijem položaju kao zemlja, bez obzira na to ko je šampion, a ko kao osvajač Kupa ulazi u borbu za grupnu fazu Lige Evrope.

Bolji nacionalni koeficijent omogućio bi srpskom šampionu, ko god to bio, da u kvalifikacije za Ligu šampiona ulazi od trećeg kola kao što je to, recimo, slučaj sa rumunskim šampionom, dok šampion Grčke i Češke u kvalifikacije ulaze od plej-of faze.

Nacionalni koeficijent značajan je i zbog toga što se svakom klubu pojedinačno obračunava udeo od učinka tokom jedne sezone što znači da individualni neuspesi utiču na sve ostale predstavnike.

Na koji način se obračunava klupski koeficijent iz udela nacionalnog koeficijenta?

Svaki srpski klub za sebe radi na jačanju klupskog koeficijenta ali na kraju sezone, prilikom obračuna nacionalnih koeficijenata, određeni broj bodova dobija na osnovu zajedničkog učinka svih nacionalnih predstavnika u Evropi.

Nakon prva dva kola kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope četiri srpska kluba sakupila su 8.5 bodova za nacionalni koeficijent i evo koliko bi svakom od srpskih predstavnika pripalo bodova na osnovu udela iz nacionalnog koeficijenta.

Zbir se deli sa brojem klubova koji su u jednoj sezoni predstavljali Srbiju u Evropi, u našem slučaju četiri, a potom se dobijeni količnik još jednom deli sa pet,  s obzirom da se za klupski koeficijent obračunava samo 20% ostvarenog nacionalnog koeficijenta.

Kada 8.5 bodova podelite sa 4 pa količnik podelite sa 5, dobijate cifru od 0.425 boda koji će biti pridodati svakom srpskom klubu. Cifra je izuzetno slaba jer je odigrano tek dva kola kvalifikacija, ali uporedite koliko u jednoj sezoni španski klubovi sakupe bodova za nacionalni koeficijent i kako oni međusobno jedni druge pomažu.

Nadajmo se da će Crvena zvezda i Vojvodina nastaviti da beleže dobre rezultate kao što je to Partizan činio prethodnih godina jer će u tom slučaju profitirati sve četiri ekipe koje su započele evropske kvalifikacije u sezoni 2016/2017.

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari