Rat se rasplamsava - Zvezda i Grof dobili odgovor iz Humske!

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 04. mart 2016.

  • 18:56

  • Izvor: Sportske.net, partizan.rs

  • facebook
  • twitter
  • email

Fudbalski klub Partizan reagovao je na jučerašnju odluku Sudijske komisije i izjave trenera Crvene zvezde Miodraga Božovića koji je u petak poručio crno-belima da "prestanu sa kukanjem".

Rat se rasplamsava - Zvezda i Grof dobili odgovor iz Humske!
Foto: Beta/BranislavBožić/Mo
Još neko vreme moraćemo da se bavimo 150. "večitim derbijem" pošto ni šestog dana nakon duela Partizana i Crvene zvezde ne prestaje rat izjavama i saopštenjima.

Klub iz Humske ogorčen je odlukama Sudijske komisije koja je "pomilovala" sudiju Vlada Glođovića, a predstavnicima Partizana dodatno su zasmetale današnje izjave trenera Crvene zvezde.

Tim povodom klub iz Humske izdao je zvanično saopštenje koje prenosimo u celosti:

"Ukoliko se čak i prenebregne prošlost Dušana Mrakića, koja se, ipak, ne može zaboraviti, ostaje potpuno neverovatno da je Sudijska komisija, koja je donela sramnu odluku povodom suđenja na 150. Večitom derbiju, odlučila da ne potpiše sopstvene zaključke i odluke! Tako nešto nikad nije viđeno na ovim prostorima!

Dostojnost obavljanja sudijske funkcije mora da pođe od drevne maksime da je to ars boni et aequi­ ­- umetnost dobrote i pravičnosti, da se mora raditi i postupati sine ira et studio – bez mržnje i pristrasnosti. Možda je kategorički imperativ pravičnosti i morala potpuno stran sudiji Mrakiću, ali se onda postavlja nekoliko krucijalnih pitanja:

1. Kakav je legalitet odluka komisije koja ih nije potpisala? One su, tako nepotpisane, mrtvo slovo na papiru, pravno nepostojeće!

2. Kakav je legitimitet svih članova Sudijske komisije koji tako belodano krše osnovne postulate pravičnosti, pa na njihove odluke moraju da reaguju više institucije Fudbalskog saveza Srbije?

3. Zašto se oni, a uz njih, i neki poslenici srpskog fudbala iz komšijskog Kluba osećaju nelagodno što su se snimcima eklatantnog tendencioznog postupanja pozabavili nadležni organi UEFA? Da li je to nelagoda što se snimak nalazi negde van “svoga dvorišta” ili zbog onoga što se može videti na njemu? Nije mi jasna pežorativna konotacija termina 'indijanac' koja dolazi od tog poslenika. Indijanci su starosedeoci Novog kontinenta, koji su oduvek vapili za pravdom i slobodom, koja im je nasilno oteta. Ali mogu da razumem Evropu u pežorativnoj konotaciji kluba koji ispada iz evropskih takmičenja početkom jula, kada se još i ne planira letovanje, u odnosu na klub koji ovu zemlju dostojno predstavlja u elitnim evropskim tekmičenjima godinama unazad. Da li Mrak(ić)u više odgovara mrak u kojem on misli da niko ne vidi njegovo nepočinstvo?

4. Kome da se neko obrati ako naši organi donose nepotpisane odluke kojima flagrantno krše pravne norme?

5. Da li i dalje mogu da se bave ovim poslom, da li su dostojni ove funkcije ljudi koji su je degradirali i najbezobzirnije poništili sve postulate odgovornosti koja ona nosi?

Nije u pitanju bodovna razlika, da li bi ovaj derbi nešto rešio ili ne, kako zluradi pokušavaju da relativizuju krađu. Ovde je stvar principa. Da li to znači da je dozvoljeno ukrasti iz prodavnice samo nekoliko stvari, jer vlasnik neće biti previše oštećen, a da nije dozvoljeno orobiti čitavu prodavnicu? Da li mi kao društvo želimo da stanemo na put svim devijantnim pojavama ili unapred aboliramo neodbranjivo?

Po istom kriterijumu, FK Partizan odbija da prihvati i primisao da je u Kup utakmici protiv Radničkog iz Niša napravljena neka lažna kompenzacija, odbijamo sve lažne simetrije, insistiramo da se nadležni organi pozabave svačijom arbitražom i da reaguju na isti principijelan način. Želimo da podržimo načelo pravičnosti i institucionalni okvir u kojem se ovakve stvari ne mogu smatrati dobro došlim ili tolerantnim
" stoji u saopštenju Partizana.

Podsećamo da je Sudijska komisija u četvrtak donela odluku da Vlado Glođović nije oštetio Partizan ali niko od članova tog tela nije potpisao zapisnik sa sednice, dok je u petak Miodrag Božović poručio da bi u Partizanu trebalo da prestanu sa kukanjem.
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari