Prošlo je pet godina - Dan kada su "Orlići" pokorili Evropu!

Autor: Darko Mitrović
sreda 01.08.2018.
13:35
Izvor: Sportske.net

Bio je to istorijski, nestvaran uspeh srpskog reprezentativnog fudbala, da li je iko mogao da pretpostavi da ćemo se dve godine kasnije radovati i tituli prvaka sveta?

Screenshot: You Tube
Screenshot: You Tube

Povezane vesti

Tačno pre pet godina, 1. avgusta 2013. godine, omladinska reprezentacija Srbije ostvarila je tada najveći reprezentativni fudbalski uspeh od osamostaljivanja naše zemlje.

Selekcija koju je formirao i sa klupe predvodio Ljubinko Drulović osvojila je titulu prvaka Evrope za igrače do 19 godine u Litvaniji.

Rival našoj selekcioji u finalu bila je Francuska, koju su ''Orlići'' savladali sa 1-0, golom Andrije Lukovića u 57. minutu meča i tako potvrdili visok potencijal, koji je zatim još više nadograđen pod selektorskom palicom Veljka Paunovića, na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina, gde su se naši ''Orlići'' okitili i titulom svetskih prvaka.

Srbija je u pomenutom finalu sa Francuzima pre pet godina nastupila u sledećem sastavu: Rajković, Golubović, Antić, Filipović, Veljković, Milinković-Savić, Pavlovski (od 90+2 Urošević), Luković (od 68' Meleg), Maksimović, Đurđević (od 88' Ožegović), Mitrović.

A ovo je bio kompletan igrački kadar koji je branio boje Srbije na Evropskom prvenstvu:

Predrag Rajković, Stefan Čupić, Petar Golubović, Slobodan Urošević, Nikola Antić, Aleksandar Filipović, Miloš Veljković, Sergej Milinković - Savić, Dejan Meleg, Marko Pavlovski, Andrija Luković, Mijat Gaćinović, Milan Vojvodić, Nemanja Maksimović, Ognjen Ožegović, Uroš Đurđević, Aleksandar Mitrović i Aleksandar Čavrić.

Danas, pet godina kasnije, petorica igrača iz ove selekcije mogu da se pohvale i tuitulom prvaka sveta. To su: golman Predrag Rajković, zatim Miloš Veljković, Sergej Milinković-Savić, Mijat Gaćinović i Nemanja Maksimović.

U međuvremenu se dosta toga promenilo, veliki broj igrača koji je otišao u inostranstvo morao je da se vrati u domaći fudbal i rehabilituje karijeru, a potom ponovo krene u pečalbu.

Svakako da se u najuspešnije igrače pomenute generacije ubrajaju Aleksandar Mitrović (Fulam), Sergej Milinković-Savić (Lacio), Mijat Gaćinović (Ajntraht Frankfurt), Nemanja Maksimović (Hetafe), Miloš Veljković (Verder Bremen), Predrag Rajković (Makabi Tel Aviv), a pojedinci i dalje pokušavaju da nađu svoj put na fudbalskoj sceni.

Na kraju, prilika je i da se podsetimo tog Lukovićevog gola za titulu prvaka Evrope!

Ne propustite

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
prike
Wednesday, 01.08.2018
17:43

Da su ostali u Srbiji jos nekoliko godina, gde bi nam bio kraj...

avatar
RedDevil612989
Wednesday, 01.08.2018
14:01

Jos jedan primer kako menadzeri i ljudi kojima nije mesto u fudbalu upropascavaju mlade igrace i fudbal u globalu.

avatar
Amar Zo
Saturday, 01.08.2015
14:59

Tad je Mitar bio pola tima , sila

avatar
NoLifer
Saturday, 01.08.2015
14:52

A neki od njih su vec moze se reci izgubljeni Lukovic,Vojvodic,Golubovic,Meleg,Pavlovski...Samo se plasim da tako nebude i sa Svetskim prvacima.

avatar
rasko
Saturday, 01.08.2015
14:24

Polovina ovih igrača je nestala,šteta zaista poleteli su za parama,nadam se da se ovim novim momcima to neće desiti.