Pričaj srpski da te ceo Beč razume

Autor: Pavle Knežević
četvrtak 05.10.2017.
13:13
Izvor: Sportske.net

To pravilo smo primenili čim smo došli, a "insajderske" informacije smo pokupili od taksiste sa Zvezdare.

Sportske.net/Pavle Knežević
Sportske.net/Pavle Knežević

Povezane vesti

Novinarska ekspedicija iz Srbije je posle zadržavanja na granici stigla u Beč sa višečasovnim zakašnjenjem, ali su četvorica entuzijasta iz "sedme sile" odlučila da se ne čekiraju, već da odmah hvataju taksi i probaju da stignu na stadion "Ernst Hapel" na pres konferneciju Austrije.

Došli smo do taksi stanice i neko se zapitao kojim jezikom da se obrati grupi taksista koji su užinali, kad je jedan kolega primenio najlogičnije rešenje: "Dobar dan, gospodo".

Svi su odgovorili na tečnom srpskom, a jedan od njih nas je sa prepoznatljivim beogradskim "zavijanjem" upitao odakle smo i dobio odgovor: "Svi smo iz Beograda".

"Ma to mi je jasno, ali koji kraj? Ja sam sa Liona. Ja ću da vas vozim", rekao je Saša, koji je u Beč došao pre 30 godina, "pre nego što je bilo ko pomišljao na rat".

Tokom kratke vožnje razbistrili smo najočiglednije teme. Zvanični podaci kažu da u Beču živi nešto više od 97.000 Srba, ali Saša kaže da ih sigurno ima još 50.000 neprijavljenih. Zajedno sa svima iz bivše SFRJ, taj broj, prema njegovoj proceni, prelazi 300.000.

"Mi smo svi super, nema ovde nikakvih problema. Zezamo se, naravno, ali to je stvarno samo zezanje. Nikakvog nacionalizma, nikakvih problema. Ovde se dobro živi. Jaka država, sređena država. Poštuješ njihove zakone i pravila i neće ti niko ništa. Ma, ne može ti niko ništa", kaže Saša.

Bio je fudbaler, a na "Hapelu" je dobio licencu da bude trener igračima do 18 godina. Redovno prati sve utakmice reprezentacije i navija za Zvezdu. Pitamo ga da li je tačno da će sutra na stadionu biti odnos 50:50 u navijačima.

"Nije tačno. Biće 80:20 za nas", kaže Saša i iz unutrašnjeg džepa vadi ulaznicu za meč.

"Sve je rasprodato onlajn, sada se snalazimo da nađemo karte da uđemo svi. Ma, biće domaća atmosfera. Pratimo mi ovde sve i reprezentacije i klubove i ne samo fudbal. Već smo zakazali smo proslavu posle utakmice, a onda idemo u Beograd na Gruziju. Ide nas dosta, treba to da se obeleži", priča Saša.

Osim reprezentacije, nekada je gledao i Crvenu zvezdu, za koju navija.  

"Redovno smo išli mi odavde na derbije, sve do jedno 1993. Tada je postalo baš opasno, da moraš da razmišljaš šta ćeš i kako ćeš kad dolaziš i odlaziš. Ne smeš, bre, više dres da nosiš, bilo Zvezdin, bilo Partizanov", kaže Saša.

Vidimo se sutra na stadionu, Sale.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
mmmm
Thursday, 05.10.2017
22:22

Samo bez pirotehnike i nereda, molim najljubaznije ...

avatar
Markо Đorđević
Thursday, 05.10.2017
16:10

Ziveo sam zbog posla 6 meseci u Becu. Nemacki ne znam, engleski pricam kao srpski pa rekoh bice ok. U marketima, na ulici, u bilo kojoj prodavnici, u kladionici, u teretani. Svuda se prica srpski.

avatar
Korner-Pixi-G000000L
Thursday, 05.10.2017
15:16

Napred Srbijo.