Predsednik UEFA, potpuno otvoreno: ''Pogledajte primer Srbije...''

Autor: Darko Mitrović
utorak 28.08.2018.
16:28
Izvor: Sportske.net, ekipa24.si

Zbog ovog primera, moraće da dođe do dodatnih promena.

Beta/AP Photo/Thanassis Stavrakis
Beta/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Povezane vesti

Prvi čovek UEFA Aleksander Čeferin govorio je u opširnom intervjuu za slovenačku ''Ekipu 24'' o brojnim aktuelnim fudbalskim temama, a između ostalog, dotakao se i primene VAR tehnologije.

Na nedavnom Svetskom prvenstvu u Rusiji VAR je pokazao svoje dobre strane, ali ima i nedostataka koji se u narednom periodu moraju ispraviti.

S tim u vezi kao najdrastičniji primer naveo je nedosuđen jedanaesrerac za reprezentaciju Srbije u utakmici protiv Švajcarske, iako su dvojica protivničkih fudbalera oborila Aleksandra Mitrovića u kaznenom prostoru.

''Pogledajte primer Srbije. Nisu dobili čist penal u meču sa Švajcarskom, a Hrvati su ga dobili za manje očigledan prekršaj. Moraju postojati neka pravila upotrebe'', naglasio je Čeferin.

On smatra da za sada još nije sve dovoljno razjašnjeno, ni gledaocima, ali ni akterima na terenu, pa je demantovao najave da će VAR početi da se primenjuje i u Ligi šampiona već od četvrtfinala ove sezone.

Foto: Epa/Armando Babani
Feliks Brih

''Ne znam odakle dolaze navodi, nisam pričao o tome i nisam uveren oko VAR-a. Neke stvari moraju da se razjasne, ko odlučuje da li je potreban VAR, glavni sudija ili iz video sobe?

Niko to ne razume, ni navijači, novinari... Sve je nejasno. Ipak, svesni smo da će jednog dana biti neophodan i da će biti u Ligi šampiona, ali ona nije turnir.

Potrebno je sve da se reguliše. Pogledajte pomoćne sudije na Svetskom prvenstvu, ništa nisu radili, samo su čekali. Jedan arbitar mi je rekao 'Kada je veliki incident, stavim prst u uvo (da čuje uputstva iz VAR sobe) i svi su me ostavili na miru''', objašnjava Čeferin.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Misosesic
Sunday, 02.09.2018
12:49

Sto se tice jedne stvari VAR je nepogresiv a to su ofsajdi i to bi trebalo svi da koriste.Problem sa VAR-om su prekršaji i simuliranja tj.odredjivanje težine faula(duela) jer svaki prekid ima kontakta e sad odredjivanje da li je kontakt bio minimalan a igrač se bacio na zemlju ili je stvarno star bio za penala.Imam osjećaj da ce sa VAR-om biti lakše od simulirati penal nego bez njega.Dovoljan je mali kontak i da se bacis na zemlju iz usporenog snimka jako je teško odrediti sta je sta.

avatar
Srba Stamenkovic
Tuesday, 28.08.2018
20:09

Ne zovu ih ,,navijaci" dzabe mafija. Nema razlike izmedju FIFA-e i UEFA-e. Jedna jedina sporna odluka koja je namerno doneta bice iskoriscena kao primer protiv upotrebe VAR-a da bi se donosile sporne odluke radi prolaska dalje markentiski ispalitivijih klubova i da bi UEFA konacno dosla do finala LS koje montira vec godinama Real-Barselona.

avatar
Stalker
Tuesday, 28.08.2018
20:07

Nema reda i pravila, jer da ima, ne bi moglo da se mešetari. Kraj priče.

avatar
NikkiCFC
Tuesday, 28.08.2018
17:55

Da li je moguce da opet nece da uvedu u LS? Znaci sad samo da vidimo kog su odabrali za ovu sezonu Real ili Barsu...

avatar
NAJVECI IKADA
Tuesday, 28.08.2018
18:26

Pa plastiku sigurno nece

avatar
Rise up
Tuesday, 28.08.2018
17:49

VAR je svakako dobra stvar koja se desila u fudbalu i minimalne su greske. Ali eto bas na nasoj utakmici nadje da se ta greska desi. Jednostavno nemac nije smeo da sudi u utakmici na kojoj igra Svajcarska.

avatar
stevan_vasic90
Tuesday, 28.08.2018
17:05

Od 335 situacija gde je koriscen VAR na svetskom prvenstvu, greska se desila samo u jednoj. Da li znate koji je to procenat uspesnosti? Preko 99%, odnosno 99.702%. Da li postoji taj sudijski tim koji moze da odsudi mec a da mu procenat gresaka bude 0.298% ili manje? Ali kad bi se uveo VAR onda bi muljanje i namestanje bilo znatno teze, odnosno kostalo bi puno vise.