Posle Veljka Paunovića, Srbija dobija još jednog modernog stručnjaka!

  • Autor: Darko Mitrović

  • 06. april 2016.

  • 15:03

  • Izvor: Sportske.net, fss.rs

  • facebook
  • twitter
  • email

Desetak meseci posle istorijske titule svetskog prvaka koju je naša U20 reprezentacija osvojila na Novom Zelandu, još jedna talentovana generacija izbiija u prvi plan, zajedno sa svojim strategom sa klupe.

Posle Veljka Paunovića, Srbija dobija još jednog modernog stručnjaka!
Foto: fss.rs
Naravno, u pitanju je kadetska reprezentacija naše zemlje, koja je pre nekoliko dana uspela da stopostotnim učinkom u svojoj kvalifikacionoj grupi izbori plasman na Evropsko prvenstvo.

Ovu selekciju za sada sjajno predvodi selektor Ilija Stolica, koji je posle najnovijeg uspeha oduševio i svojim izjavama u intervjuu za zvanični sajt FSS-a.

Impresiionira njegova posvećenost poslu, ali pre svega konstantnom usavršavanju i što boljoj komunikaciji sa igračima, što je na svom primeru najbolje demonstrirao i Veljko Paunović sa svojim zlatnim ''Orlićima''.

Utisak je da i Stolica kreće njegovim stopama, pa bi Srbija uz buduće fudbalske asove mogla da dobije i još jednog vrhunskog, modernog stručnjaka.

''Nama je atmosfera ključ svega, ali ona je bitan faktor u svakom uzrastu, uostalom i kada govorimo o A timu. Sa A selekcijom ne možeš, ipak, mnogo da radiš, jer si hendikepiran vremenom koje nemaš, ali sa decom je drugačije, češća su okupljanja, više vremena provodimo zajedno.

Za moje igrače sam napravio knjigu, nešto kao mini priručnik, u kome sve piše. Šta se zahteva, kakvo je ponašanje potrebno, odnos prema grupi, pojedincu, na terenu i van njega...

Na kraju knjige ima nekoliko praznih strana koje su momci morali svako veče da popune sa pričom, tipa najlepše stvari koje su se desile tog dana, pričom o pozitivnoj afirmaciji, tome kako se stvaraju ciljevi, koji su ciljevi za sebe, svoju karijeru.

I tako ih pripremam ne samo za teren,nego i za život. I rad sa njima doživljavam kao edukaciju, a ne treniranje'',
objašnjava Stolica.

On je zatim otkrio i koje od vrhunskih evropskih trenera je posebno pratio, kako bi i neke od njihovih metoda primenio u svojoj praksi.

''Biti samo 'trener' je odavno prevaziđen termin, jer ovaj 'zanat' je suviše kompleksan. Uostalom kada sam se odlučio za ovaj poziv, u Bostonu sam upisao komunikologiju, jer pratio sam rad Murinja, Klopa i još nekih vrhunskih stručnjaka u ovom poslu, ljudi koji su fakultetski obrazovani, veoma edukovani, elokventni.

Komunikacija u našem poslu je veoma bitna, rekao bih suština cele priče. Od toga koliko sam naučio u pripremi, zavisi koliko sam sposoban sutra da izaberem kvalitetnog analitičara, dobrog kondicionog trenera i tako dalje. Sve to moram da objedinim i nosim, stvorim onda atmosferu i ambijent koji donose rezultat'',
ističe Stolica.

On je naglasio i da reprezentacija ne trpi egoiste i da svi moraju da budu u službi kolektiva. Takvo razmišljanje prenosi i na svoje igrače, koji za sada u praksi to primenjuju na najbolji način.
  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari