Posle najnovijih kazni Zvezdi i Partizanu - Da li se opet ignoriše suština problema?

  • Autor: Darko Mitrović

  • 08. januar 2018.

  • 14:41

  • Izvor: Sportske.net, TV Pink

  • facebook
  • twitter
  • email

I da li je suština cele priče ono na šta je proteklog vikenda ukazao član Sudijske komisije FSS Raka Đurović?

Posle najnovijih kazni Zvezdi i Partizanu - Da li se opet ignoriše suština problema?
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS
Najnovija odluka UEFA dugo je iščekivana u Srbiji, mnogi su na kraju iznenađeni epilogom, ali iako su i Partizan i Zvezda kažnjeni zbog ispada svojih navijača, previše je komentara pristalica jedne i druge ekipe po principu ''da komšiji crkne krava'', zato što je jedan komšija kažnjen drastičnije od ovog drugog.

Doduše, iz uprave Partizana je posle odluke UEFA ponuđena pomoć Zvezdinom pravnom timu u žalbenom postupku, ali poznati sudijski ekspert Raka Đurović je tokom gostovanja u Jutarnjem programu TV Pink naglasio da je suština u nečem drugom.

''Meni smeta to što umesto da se bavimo stvarnim problemom i da pokušamo da objasnimo tim navijačima zbog čega je sankcija proizvedena, mi se sada bavimo uspešnošću pravničkog, advokatskog tima i polemišemo o tome.

Ne, niste vi uspeli, sankcija je izrečena, vi danas plaćate novčanu kaznu, a sutra ćete zbog istog ili manjeg incidenta doživeti da igrate utakmicu bez publike.

Imam utisak da je ta informacija svesno i lansirana da bi se branili dobrim obrazloženjima. Ima najava da su kazne trebalo da budu i žešće. Bilo je najava i kažnjavanja oduzimanjem bodova.

Da su uradili po prijavama delegata i disciplinskog komesara, kazne bi bile još veće, ali pokazali su u UEFA da su autonomni.

Međutim, ta kazna je ovde iskorišćena da se sad javnosti prezentira ko je uspešniji sa koje strane, a opet se po strani ostavljaju problemi koje čine navijači, umesto da se objasni tim navijačima šta smeju, a šta ne smeju da rade'', poručio je Đurović.

Takođe, da se nadovežemo na ove Đurovićeve reči, postavlja se i pitanje zbog čega su naši klubovi, ali i Savez sa svojom kaznenom politikom, mnogo tolerantniji prema navijačima na domaćoj sceni, pa im se, na primer, dešava da unesu ogromne količine pirotehnike kao što smo pored ostalih skandaloznih stvari videli i tokom 156. večitog derbija.

Jer, ako već hoćemo da se što duže zadržimo u evropskim takmičenjima, da igramo po tim pravilima i da nas tamo ne kažnjavaju posle svake utakmice, ako želimo da što više dece sa svojim roditeljima dolazi na utakmice, zašto se i na domaćoj sceni ne primenjuju evropske norme kada je u pitanju ponašanje navijača?

Jeste, previše je naivno ovo pitanje...
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari