Počelo je, Englezi se plaše rasizma u Beogradu, da li je Savo uspeo da ih ubedi u suprotno? ''Grobari'', pamet u glavu!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 20.10.2019.
14:31
Izvor: Sportske.net

Iako je danas na Ostrvu u centru pažnje derbi između Mančester junajteda i Liverpula, tamošnji mediji se već, na svoj način, bave predstojećim gostovanjem kluba sa Old Traforda u Humskoj.

BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV

Povezane vesti

Još jednom ćemo podsetiti da Partizan u četvrtak od 19 časova dočekuje Mančester junajted u trećem kolu grupne faze Lige Evrope, a u susret toj utakmici, britanski ''San'' danas donosi opširan tekst, uz razgovor sa trenerom Partizana Savom Miloševićem, koga su predstavili kao ''legendu Aston Vile''.

Već se može videti da su i drugi vodeći britanski mediji, poput ''Dejli Mejla'' preneli ovaj tekst i razgovor sa Miloševićem, gde je, umesto pravih fudbalskih tema akcenat stavljen na ponašanje navijača Partizana, na kazne zbog rasizma koje je UEFA izricala crno-belima i ove i u nekim prethodnim sezonama, a sve u svetlu najnovijih dešavanja u Sofiji, na utakmici reprezentacija Bugarske i Engleske.

Naravno, nisu zaboravili ni gostovanje Totenhema u sezoni 2014/15, kada se u Humskoj, po proceni UEFA, pojavio jedan antisemitski transparent, a kao najsvežiji primer ističu vređanje Mičela Donalda na rasnoj osnovi u nedavnoj utakmici između Partizana i turske Malatije.

Nismo ni sumnjali, Englezi se zbog svega toga unapred ''plaše'' uvreda na rasnoj osnovi u Humskoj, a Savo Milošević je pokušao da ih uveri da će atmosfera biti prava sportska, uz poziv navijačima Partizana da se u skladu s tim i ponašaju u četvrtak uveče.

''Savo Milošević je pozvao navijače Partizana da ne sramote klub rasističkim porukama tokom gostovanja Mančester junajteda'', ističe ''San'' na početku teksta, a Milošević je  pokušao da tu sliku koju na Ostrvu imaju o nama Balkancima, ne samo Srbima koliko - toliko popravi.

''Reći ću našim navijačima: Veliki klub, gigant, dolazi nam u goste. Treba da nam bude čast što ćemo igrati protiv Mančester junajteda, prvi put od 1966. godine, što ćemo biti domaćini igračima, trenerima, rukovodstvu i navijačima tako velikog kluba'', istakao je Milošević.

Govoreći generalno o onima koji prave probleme svojim ispadima na tribinama, Milošević je istakao:

''Oni su niko i ništa, oni žele da skrenu pažnju na sebe, jer nemaju ništa drugo da pokažu, osim besa i primitivizma.

Možda tome ne bi trebalo pridavati toliko pažnje, jer oni koji to rade u tome uživaju, uživaju u svojoj gluposti i primitivizmu. Za mene i za sve normalne ljude teško je razumeti i nemoguće prihvatiti takvo ponašanje i pojave.

Posebno u sportovima, koji bi trebalo da budu most između različitih nacija, boje kože, religije, pola. Frustriran sam kad čujem i čitam o svim oblicima diskriminacije, uključujući rasnu naravno.

Fudbal i sport uopšte obogaćuje ljude, čini ih boljim, zbog prijateljstava koje ste stekli, upoznavanje drugih kultura, drugih naroda'', naglašava Milošević.

Usledilo je podsećanje na njegove igračke dane, u vreme ratova u bivšoj Jugoslaviji, kada je karijeru gradio širom Evrope, između ostalog i u Engleskoj.

''Ako sam, kao Srbin, dobio maksimalno poštovanje u Engleskoj, Španiji i Italiji gde sam igrao, onda im uzvraćam to poštovanje i to je zaista najmanje što mogu da učinim kada nas poseti Mančester junajted ili bilo koji drugi fudbalski rival", poručio je Milošević.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

13 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Monday, 21.10.2019
12:07

Da ako mi prethodni komentar na ovaj tekst objavite do kraja meseca, kada isti potpuno bude zastareo. Pozdrav administratoru

avatar
BenkovackiManitas31*
Monday, 21.10.2019
06:48

Kad englez nekoga uci da ne bude rasista

avatar
magister
Monday, 21.10.2019
02:53

Naplaćasmo se kazni, plus - odigravasmo utakmice pred praznim tribinama, plus, ima onih koji jedva čekaju da o nama pišu ružno. A šta rade neki navijači, koji kao vole Partizan i Srbiju. Vrlo su konsekventni, uporni, ne skreću sa svoje linije. Skoro da nije prošla utakmica da nije napravljena nekakva glupost. Mi se kao čudimo što kažu da kod nas ima rasizma?! Čekajte, da li je to zaista neko iznenađen? Pa koliko puta se desilo da se nešto skandira igračima afričkog porekla? Od imitiranja majmunskih glasova, do *kunta kinte* (skoro ceo stadion na Zvezda : WBA (mislim, neki engleski klub)... Pa onda transparent, kao duhovit, kojim se vređaju jevreji, a uzvici *cigani, cigani...*, koje Partizanovi upućuju Zvezdinim navijačima? Da li im to viču kao nekakvu pohvalu? Kao *--- baš ste muzikalni kao Romi...*? Mislim da ne, nego je to kao upućena uvreda Zvezdinim navijačima, a to znači, da ti koji to viču smatraju da je baš loše biti Ciganin (pa još namerno upotrebljena baš ta reč, a ne Rom, koja je već odavno odomaćena kao pristojniji način za oslovljavanje pripadnike romske manjine).

Sve ovo pišem jer mi je muka od toga što se pravimo ludi. Ovde ljudi mogu da pričaju šta hoće i sve prolazi, a narod veruje. Danas vam kažem kako je prijavljivanje zloupotrebe vlasti i korupcije herojski čin i da država treba da štiti takve ljude, jer oni sebe izlažu da bi štitili državu, a već sutra, dam nalog da uhapse čoveka koji je prijavio nezakonito ponašanje povezano s mojim ministrom. E, takve stvari u Evropi ne prolaze. Kažnjavaju sve koji vređaju po rasnoj i nacionalnoj osnovi, a ako se nekad desi da se neko izvuče bez kazne to je zaista izuzetak.

Pirotehnika? Kao, naši će bolje da igraju ako se zapale baklje, napravi dim da ne može da se diše ni da se gleda utakmica, ako se bacaju rakete...!? Ljudi, neko, ko trguje pirotehničkim sredstvima je navukao navijače da kupuju njegove proizvode, pucaju po stadionima i teraju normalne navijače, a to donosi ogromne kazne za klub, reprezentaciju itd.

I? Gde je tu ljubav prema klubu i Srbiji? I gde je tu policija? Gde je klub, da plati policiji da motri, da snima, da hapsi, da prazni deo tribina? Jer, ako nas vide da smo odmah poizbacivali sa tribina huligane koji rade stvari zbog kojih se klub kažnjava - skoro sam siguran da neće da nas kazne ili će kazna biti znatno blaža (a recimo će je ipak izreći zato što su takvi huligani uopšte ušli na stadion sa nedozvoljenim sredstvima ili nedozvoljenim transparentima). Za uvredljiva skandiranja pa pražnjenje tog dela tribina - siguran sam da bi kazna izostala. Hajde posle 100 plaćenih kazni, praznih tribina, oduzimanja bodova reprezentaciji, hajde da ti uvaženi političari u upravama klubova, u MUP-u, naprave jedan mali korak u zaštiti ugleda kluba, države, a bogami i kase.

avatar
Rio48
Monday, 21.10.2019
02:24

E ako su vama "Daily Mail" i "San" vodeci britanski mediji...

avatar
ŠDanilo
Sunday, 20.10.2019
22:12

Pričajte im koliko su kod nas jeftini pivo i roštilj i boleće ih trepavice za rasizam.

avatar
REVØLT
Sunday, 20.10.2019
20:48

Hoces li objaviti danas? Bolje i da odmah ne odobris nego da drzis citav dan na cekanju, nema frke i nema problema.

avatar
Sunday, 20.10.2019
18:13

Zvezdaš sam. Ovo pišem drugi put i nadam se bržoj kontroli administratora. Čudno je to da se rasistički ispadi na utakmicama dršavaju samo kad igra Engleska ili njihov neki tim (ubedljivo zemlja sa najviše rasizma pa to pritiskom prebacuje u tuđa dvorišta). Kada igraju druge zemlje koje u svojim timovima imaju igrače drugih boja kože toga nema i o tome se ne piše jer se ne dešava. Zaista zapanjujuće.

avatar
REVØLT
Sunday, 20.10.2019
15:29

Ono kad o rasizmu prica i pise ROBOVLASNICKA KOLONIJALISTICKA SILA. Ono nije bio antisemitski transparent (bar ne preterano uvredljivog sadrzaja - ako cemo vec tako jako osetljivi da budemo, onda treba uvesti tu kategoriju za sve narode i nacije, a cisto sumnjam da bi uvek bilo isto kaznjivo, znamo ko najvise lobira) isto kao sto Donaldu nisu porucili nista sto je bilo vezano za rasu, a ako i jesu, to je mozda ucinilo par njih, ima mnogo stvari koje treba iskoreniti. Nema nikakvog smisla da im svojim tekstovima dajete za pravo, ne radite jos i vi protiv nas.

avatar
KostolomacLB
Sunday, 20.10.2019
15:04

Oni stalno to vrte, cim krenu dalje s ostrva svi su rasisti, a oni su andjeli... Gostuju ovde i druge ekipe sa igracima koji nisu belci (afrikanci, azijati), ali nekako samo Engleze vredjaju.. Sesam se ono meca mladih u Krusevcu, 80% engleza bili crnci, a samo vredjali Rouza, a on psovao publiku i pokazao im srednji prst..

avatar
Marko HM
Sunday, 20.10.2019
15:49

Oni su oni, a mi treba da budemo onakvi kakvima se i smatramo, domaćini pravi.

avatar
Old_school
Sunday, 20.10.2019
15:03

Naravno, vec pripremaju teren za slucaj da izgube. Oni nekome da pricaju o rasizmu?! Generalno smo mi, i Zvezda i Partizan na tapetu sta god da se desi. I popreko kad ga pogledas. A pogledaj samo npr Holandjane. Veceg huliganstva na svetu ne postoji. Italija. Engleska. Al zato pravdu na nama isteruju. Doduse, mi se svesrdno potrudimo da im pomognemo dosta puta.

avatar
Marco Popovich
Sunday, 20.10.2019
14:45

Englezi i rasizam :D

avatar
Dorotej
Sunday, 20.10.2019
14:40

Nadamo se da neće biti izgreda. Po drugoj strani, kod naše publike (ne radi se o konkretnom klubu) nikada se ne zna.