Počelo je, Englezi se plaše rasizma u Beogradu, da li je Savo uspeo da ih ubedi u suprotno? ''Grobari'', pamet u glavu!

  • Autor: Darko Mitrović

  • 20. oktobar 2019.

  • 14:31

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Iako je danas na Ostrvu u centru pažnje derbi između Mančester junajteda i Liverpula, tamošnji mediji se već, na svoj način, bave predstojećim gostovanjem kluba sa Old Traforda u Humskoj.

Počelo je, Englezi se plaše rasizma u Beogradu, da li je Savo uspeo da ih ubedi u suprotno? ''Grobari'', pamet u glavu!
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV
Još jednom ćemo podsetiti da Partizan u četvrtak od 19 časova dočekuje Mančester junajted u trećem kolu grupne faze Lige Evrope, a u susret toj utakmici, britanski ''San'' danas donosi opširan tekst, uz razgovor sa trenerom Partizana Savom Miloševićem, koga su predstavili kao ''legendu Aston Vile''.

Već se može videti da su i drugi vodeći britanski mediji, poput ''Dejli Mejla'' preneli ovaj tekst i razgovor sa Miloševićem, gde je, umesto pravih fudbalskih tema akcenat stavljen na ponašanje navijača Partizana, na kazne zbog rasizma koje je UEFA izricala crno-belima i ove i u nekim prethodnim sezonama, a sve u svetlu najnovijih dešavanja u Sofiji, na utakmici reprezentacija Bugarske i Engleske.

Naravno, nisu zaboravili ni gostovanje Totenhema u sezoni 2014/15, kada se u Humskoj, po proceni UEFA, pojavio jedan antisemitski transparent, a kao najsvežiji primer ističu vređanje Mičela Donalda na rasnoj osnovi u nedavnoj utakmici između Partizana i turske Malatije.

Nismo ni sumnjali, Englezi se zbog svega toga unapred ''plaše'' uvreda na rasnoj osnovi u Humskoj, a Savo Milošević je pokušao da ih uveri da će atmosfera biti prava sportska, uz poziv navijačima Partizana da se u skladu s tim i ponašaju u četvrtak uveče.

''Savo Milošević je pozvao navijače Partizana da ne sramote klub rasističkim porukama tokom gostovanja Mančester junajteda'', ističe ''San'' na početku teksta, a Milošević je  pokušao da tu sliku koju na Ostrvu imaju o nama Balkancima, ne samo Srbima koliko - toliko popravi.

''Reći ću našim navijačima: Veliki klub, gigant, dolazi nam u goste. Treba da nam bude čast što ćemo igrati protiv Mančester junajteda, prvi put od 1966. godine, što ćemo biti domaćini igračima, trenerima, rukovodstvu i navijačima tako velikog kluba'', istakao je Milošević.

Govoreći generalno o onima koji prave probleme svojim ispadima na tribinama, Milošević je istakao:

''Oni su niko i ništa, oni žele da skrenu pažnju na sebe, jer nemaju ništa drugo da pokažu, osim besa i primitivizma.

Možda tome ne bi trebalo pridavati toliko pažnje, jer oni koji to rade u tome uživaju, uživaju u svojoj gluposti i primitivizmu. Za mene i za sve normalne ljude teško je razumeti i nemoguće prihvatiti takvo ponašanje i pojave.

Posebno u sportovima, koji bi trebalo da budu most između različitih nacija, boje kože, religije, pola. Frustriran sam kad čujem i čitam o svim oblicima diskriminacije, uključujući rasnu naravno.

Fudbal i sport uopšte obogaćuje ljude, čini ih boljim, zbog prijateljstava koje ste stekli, upoznavanje drugih kultura, drugih naroda'', naglašava Milošević.

Usledilo je podsećanje na njegove igračke dane, u vreme ratova u bivšoj Jugoslaviji, kada je karijeru gradio širom Evrope, između ostalog i u Engleskoj.

''Ako sam, kao Srbin, dobio maksimalno poštovanje u Engleskoj, Španiji i Italiji gde sam igrao, onda im uzvraćam to poštovanje i to je zaista najmanje što mogu da učinim kada nas poseti Mančester junajted ili bilo koji drugi fudbalski rival", poručio je Milošević.
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari