Pitanje svih pitanja - Hoće li Zvezda biti povlašćena u 2. kolu kvalifikacija za LŠ?

Autor: Mihajlo Vidojević
ponedeljak 30.04.2018.
18:20
Izvor: Sportske.net

Titula je "čekirana" a navijači Crvene zvezde već danas razmišljaju o tome kako će izgledati evropski put šampiona Srbije u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Epa/Christian Brun
Epa/Christian Brun

Povezane vesti

Pobedom nad kruševačkim Napretkom fudbaleri Crvene zvezde overili su šampionsku titulu, a samim tim "bukirali" kartu u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Mnogi izabranici Vladana Milojevića još uvek su mamurni od silnog slavlja koje je usledilo tokom prethodne noći ali se mora reći da su overom šampionske titule odradili lakši deo posla u tekućoj godini.

Titula je bila jedan od takmičarskih ciljeva crveno-belih u 2018. godini, ali i sami čelnici novog šampiona Srbije potvrđuju da će sve snage sada biti usmerene na uspešno odrađivanje prelaznog roka i pripremu ekipe za ono što sledi već početkom jula.

Prve utakmice kvalifikacija za Ligu šampiona Crvena zvezda će odigrati 10. ili 11 jula, a već 19. juna znaće šta je čeka u prva dva kola jer će istog dana biti održan žreb za prve dve runde kvalifikacija.

Pisali smo u nedelju, pre nego što je Zvezda overila titulu, da će crveno-beli ući u evropske kvalifikacije sa koeficijentom 10.750 i to je dovoljno za status povlašćenog tima pred žreb za prvo kolo.

Crvena zvezda će biti među sedamnaest klubova koji će na žrebu za prvo kolo kvalifikacija za LŠ imati povlašćen status i to znači da će na startu izbeći rivale kao što su Ludogorec (Bugarska), Seltik (Škotska), Astana (Kazahstan), Karabag (Azerbejdžan), BATE Borisov (Belorusija), Šerif (Moldavija)...

Potencijalni rivali crveno-belih na startu kvalifikacija biće klub koji uđe u prvo kolo iz preliminarne faze (šampioni Andore, Gibraltara, San Marina i takozvane države Kosovo), ali šampioni Gruzije, Estonije, Islanda, Letonije, Litvanije, Severne Irske, Republike Irske, Farskih Ostrva, Crne Gore...

Pošto smo utvrdili gradivo vreme je da se okrenemo pitanju koje muči sve navijače Crvene zvezde, a to je da li će srpski prvak biti povlašćen na žrebu za drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona koji se obavlja istog dana kada i žreb za prvo kolo.

Situacija se polako kristališe i slobodno možemo da kažemo da se Zvezda već sada nalazi na oštrici noža i da je veća verovatnoća da crveno-beli završe među nepovlašćenima na žrebu za drugo kolo kvalifikacija!

Od čega (koga) zavisi kakva će biti pozicija Crvene zvezde na žrebu za drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona?

Zavisi od toga ko će osvojiti titule u Rumuniji, Danskoj, Poljskoj, Sloveniji, na Kipru...

Situacija je takva da Zvezda mora da "navija" za klubove sa manjim koeficijentima kako bi na žrebu za drugo kolo ostala u grupi povlašćenih klubova.

Da krenemo od toga da pozitivnu okolnost predstavlja to što je iz šampionske trke u Danskoj ispao Kopenhagen, baš kao i Makabi iz Tel Aviva kada je u pitanju izraelsko prvenstvo. To ipak nije dovoljno da Zvezda ostane među povlašćenima pred žreb za drugo kolo i zbog toga će se do kraja sezone pratiti rasplet u Rumuniji, Danskoj, Poljskoj i Sloveniji, ali i na Kipru.

Recimo da je u Danskoj situacija takva da odgovara Zvezdi jer Brendbi ima pet bodova više od Midtjilanda. Poenta je da Brendbi (5.190) ima manji koeficijent od Zvezde, a Midtjiland (11.500) veći, tako da crveno-belima odgovara da tim sa slabijim koeficijentom uzme titulu.

U preostale četiri zemlje situacija nije tako dobra jer Legija (24.500) zauzima prvo mesto u Poljskoj, Steaua (27.500) u Rumuniji, APOEL (27.000) na Kipru, a Maribor (22.500) je potpuno istopio zaostatak za Olimpijom (2.900) i ponovo je u igri za titulu.

Jasno je da Zvezda zavisi od drugih i da će biti jako teško da i na žrebu za drugo kolo kvalifikacija bude povlašćena.

Kada bi nacionalni šampionati bili završeni u ovom momentu, Crvena zvezda ne bi bila povlašćena, a evo kako bi šampion Srbije bio pozicioniran na toj listi.

Povlašćeni na žrebu za drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona:


1. Salcburg (53.500)
2. Ludogorec (37.000)
3. Seltik (31.000)
4. Steaua (27.500)
5. APOEL (27.000)
6. Legija (24.500)
7. Astana (21.750)
8. Karabag (20.500)
9. BATE (20.500)
10. Dinamo (17.500)
==================
11. Šerif (14.750)
12. Malme (14.000)
13. Crvena zvezda (10.750)
.....

Na pomenutoj listi nema Maribora koji je trenutno drugoplasirani u Sloveniji sa koeficijentom 22.500, a eventualna rokada na čelu tabele predstavljala bi dodatni problem za Zvezdu.

Više je nego jasno, crveno-belima treba pravo malo čudo pa da na žrebu za drugo kolo kvalifikacija budu povlašćeni, ali ne treba očajavati u startu. Sačekaćemo rasplet u Rumuniji, Poljskoj, Sloveniji i na Kipru nakon čega će biti potpuno jasno šta Zvezdu čeka 19. juna u Nionu.

Ukoliko velika sreća ne pogleda srpskog šampiona, Crvenu zvezdu već u drugom kolu "vrebaju" rivali kao što su Salcburg, Ludogorec, Seltik, Steaua...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

13 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Cc
Tuesday, 01.05.2018
14:03

Neka noko od ova cetiri prvenstva osvoje dva slabije rangirana kluba od zvezde i valjda ce biti neko iznenadjenje u prvom kolu i eto ti Zvezde kao povlascene u drugom kolu.

avatar
Piksi G0L iz kornera
Tuesday, 01.05.2018
13:39

Zvezda je sa Milojem Murinjom toliko jaka da joj nisu potrebne nikakve povlastice.

avatar
Nemanja Duduk
Tuesday, 01.05.2018
13:34

Kataiiiiiiii. Samo on fali. I zadrzati tim na okupu. Moze i stoper ako Le Tallek ode. I nista vise. Ama bas nista ne fali.

avatar
Сотир Ђубре V.1.0
Tuesday, 01.05.2018
08:47

Ако би се гледало само по коефицијенту, Звезда је требало да испадне од Спарте, а камоли Краснодара! Нико није ни рекао да ће бити лако, а ако се поново домогнемо Лиге Европе, и то ће бити сјајна ствар!

avatar
Petar_83
Monday, 30.04.2018
21:17

Nista ovde nije problem. Cak i ako ne budemo povlasceni u drugom, to ne menja stvar-ako zelis u LS, moras da cepas ekipe poput Dinama, Legije, Astane i Salcburga, Steaue... Kada ce da ti padnu i u kojem kolu, nebitno gledano na LS tako da, prvo kolo je zagrevanje, drugo kolo na noz. Ako nam i padne neki Karabag i izbace nas- jasan pokazatelj da nisi za LS. Po meni, ovo je dobro. Ove ekipe nisu nikakav bauk niti cak krem evropskog fudbala. Sve ekipe sa renomeom iz nekih proslih vremena, bas kao i mi- Steaua, Seltik itd. Drugo, sto je lose ako nam padnu u drugom kolu Dinamo, Astana, Karabag, BATE? Pa mi sa BATE-om odigrali egal ovde, tamo kod njih bili cak i bolji. Znaci, to su ekipe tog ranga i tog kvaliteta. Opet, sve zavisi od nas, kako se pojacamo. Po meni, nikada lakse da se dodje do LS. Secam se onih godina kada smo igrali kval. pa ti dodje Milan, a oni te godine osvoje, pa ti padne PSV a oni te godine dodju do polu-finala, pa ti padne Leverkuzen, a oni te godine izgube u finalu... U odnosu na to, ovi su boranija, cak i trece i cetvrto kolo. Znaci, pojacamo se lepo, utegnemo ekipu i hrabro-neka oni razmisljaju o nama-oni su neki tamo,a mi smo ZVEZDA!!!

avatar
dejanera2
Tuesday, 01.05.2018
01:05

Sve je to lepo ali ... nama igra i LE a ne samo LS. Ako si u prva dva kola povlascen realno je da ta prva dva i prodjes i igras trece u kvalifikacijama za LS. Ako tada ispadnemo prelazimo u kvalifikacije za LE gde igrmo samo to zadnje kolo pa ako prodjemo igramo bar grupnu fazu LE sto bi nam puno znacilo i finansiski i za taj koeficient za tamo neku sledecu godinu. A ako smo povlasceni samo prvo kolo onda nas do grupne faze cekaju tri kola protiv ekipa koje su jace od nas a to je znacajno teze. Dakle nek budemo mi povlasceni u ta dva prva kola a onda nek udjemo u bilo koju grupnu fazu takmicenja i mi smo na konju. Ja sad pristajem da ni ove ni sledece godine ne vidimo LS ,nego da ponovimo ovu sezonu (cak bih pristao i da ne prodjemo u obe sezone do prolecnog dela) jer bi 3 ovakve vezane sezone nas stabilizovale i finansiski i igracki i organizaciono a i taj koeficient bi bio debelo preko 25 pa bi onda mi bili povlasceni u svim kolima kvalifikacija a tada bi se vec morala dogoditi i ta LS a to bi onda u konacnom ishodu imalo da svake godine igramo grupnu fazu evro takmicenja

avatar
Petar_83
Tuesday, 01.05.2018
15:09

Ne nisi u pravu, promenjen je sistem takmicenja za ovu godinu. Cak ako ispadnemo u prvom kolu, prebacice nas u LE. Znaci svi klubovi sampioni svojih drzava dobijaju jos jednu sansu. Naravno bolje je da se prebacimo u kval LE u trecem nego u prvom kolu ali ti kazem, ne ispadamo, kao sto bi ispali u prvom ili drugom da je stari sistem takmicenja. I naravno kada predjemo u kval. za LE, mozemo da igramo samo sa klubovima koji su sampioni, isto kao i mi, znaci ne moze da padne neki Krasnodar kao prosle godine itd. Ako meni ne verujes imas na zvanicnom sajtu to pravilo napisano samo pronadji a ja mogu da ti linkujem, ako mi moderatori dozvole.

avatar
BenkovackiManitas31*
Tuesday, 01.05.2018
05:22

Sve je to ok sta si napisao ali ima veze da li nam jaca ekipa dolazi 2 ili 3 kolo jer ako ispadnemo u 3 kolu idemo opet u kvalifikacije za Uefa ligu dok u drugom ne

avatar
MALI PLAVI
Monday, 30.04.2018
18:55

Bojim se da nećemo uspeti ponoviti prošlu sezonu u Evropi. Al videćemo...