Pet godina nakon zlata u Litvaniji - Neko bez kluba, neko vredi 100 miliona!

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 04.02.2018.
10:59
Izvor: Sportske.net

Trojica bivših omladinskih reprezentativaca Srbije koji su bili deo zlatne generacije iz Litvanije promenili su ove zime sredinu. Gde su trenutno "zlatni Litvanci" i kako napreduju njihove karijere?

uefa.com
uefa.com

Povezane vesti

Predstojećeg leta navršiće se pet godina od prvog velikog uspeha jedne reprezentativne selekcije samostalne Srbije. Omladinska reprezentacija je 1. avgusta 2013. godine postala šampion Evrope, a momci koje je predvodio Ljubinko Drulović nagovestili da bi u budućnosti mogli da naprave velike stvari u fudbalu.

Vreme jako brzo teče i verovatno mnogi ne mogu da veruju da će se već ovog leta navršiti pet godina od pomenutog uspeha, a za to vreme u životima i karijerama dečaka koji sada možemo zvati zrelim momcima izdešavalo se mnogo toga.

Veliki broj igrača je upravo nakon pomenutog Evropskog prvenstva krenuo "trbuhom za kruhom" ali je nekolicina zaista uspela da izgradi karijeru u inostranstvu, dok su ostali vremenom shvatili da moraju da se vrate na početak i krenu od nule.

Pred vama je spisak igrača koje je tadašnji selektor Ljubinko Drulović poveo na kontinentalnu smotru i predvodio do titule prvaka Evrope. U zagradama su imena klubova sa kojima su igrači tada bili pod ugovorom.

GOLMANI:
Predrag Rajković (Jagodina)
Stefan Čupić (OFK Beograd)

ODBRANA:
Nikola Antić (Rad)
Aleksandar Filipović (Jagodina)
Petar Golubović (OFK Beograd)
Slobodan Urošević (Rad)
Miloš Veljković (Totenhem)

VEZNI RED:
Andrija Luković (Rad)
Nemanja Maksimović (bez kluba)
Sergej Milinković-Savić (Vojvodina)
Marko Pavlovski (OFK Beograd)
Dejan Meleg (Vojvodina)
Mijat Gaćinović (Vojvodina)
Milan Vojvodić (Spartak ŽK)

NAPAD:
Aleksandar Čavrić (OFK Beograd)
Uroš Đurđević (Rad)
Aleksandar Mitrović (Partizan)
Ognjen Ožegović (Crvena zvezda)

Povod za pisanje ovog teksta bili su transferi trojice igrača sa pomenutog spiska koji su obavljeni u zimskom prelaznom roku. Reč je o Slobodanu Uroševiću, Aleksandru Filipoviću i Aleksandru Mitroviću.

Gotovo svi igrači sa ovog spiska okušali su se u inostranstvu, a jedan deo se posle iskustava koje je imao vratio u domaći fudbal. Primer Uroša Đurđevića koji se posle igranja za Vitese i Palermo vratio u Srbiju i u dresu Partizana napravio velike stvari ukazuje na to da preskakanje stepenika nije bila dobra ideja ali da je moguće vratiti se na pravi put.

Petorica igrača iz reprezentacije koja je osvojila Evropsko prvenstvo trenutno nastupa u Srbiji, a zanimljivo je da inostrano iskustvo nema samo još Nikola Antić. Aleksandar Filipović je do juče bio u istom košu sa levim bekom Vojvodine ali je ostvario transfer u BATE Borisov.

Slobodan Urošević je imao epizodu u Belgiji, ove zime je iz Napretka prešao u Partizan. Andrija Luković se posle inostranstva vratio u Zvezdu, trenutno nastupa za Voždovac, a saigrač mu je Marko Pavlovski koji se nije snašao u Portu i Splitu. Spisak kompletira Ognjen Ožegović koji je promenio veliki broj domaćih klubova i napravio kratak izlet u Kinu pre nego što se priključio Partizanu.

Najveći uspeh do sada napravili su Sergej Milinković-Savić, Aleksandar Mitrović, Nemanja Maksimović, Miloš Veljković, Mijat Gaćinović i Predrag Rajković koji su dogurali do "A" selekcije i nastupaju u ozbiljnim klubovima sa tendencijom da odu stepenicu više.

Neki se nisu proslavili, Petar Golubović uzalud pokušava da pronađe sebe u Italiji, a lošija situacija je kod Milana Vojvodića koji je trenutno bez kluba. Evo za koje klubove trenutno nastupaju naši "zlatni Litvanci".

GOLMANI:
Predrag Rajković (Makabi Tel Aviv, Izrael)
Stefan Čupić (Sarpsborg, Norveška)

ODBRANA:
Nikola Antić (Vojvodina)
Aleksandar Filipović (BATE Borisov, Belorusija)
Petar Golubović (Novara, Italija)
Slobodan Urošević (Partizan)
Miloš Veljković (Verder Bremen, Nemačka)

VEZNI RED:
Andrija Luković (Voždovac)
Nemanja Maksimović (Valensija, Španija)
Sergej Milinković-Savić (Lacio, Italija)
Marko Pavlovski (Voždovac)
Dejan Meleg (Kajzerispor, Turska)
Mijat Gaćinović (Ajntraht Frankfurt, Nemačka)
Milan Vojvodić (bez kluba)

NAPAD:
Aleksandar Čavrić (Slovan Bratislava, Slovačka)
Uroš Đurđević (Olimpijakos, Grčka)
Aleksandar Mitrović (Fulam, Engleska)
Ognjen Ožegović (Partizan)

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

13 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Vladan Đorđević Dačin
Thursday, 01.03.2018
13:29

Izvini ali ovo nije ceo spisak igrača sa tog takmičanja, gde su ti još Milan Gajić,Saša Zdjelar,Nemanja Antonov,Srđan Babić,Ivan Šaponjić,Staniša Mandić,Andreja Živković,Vukašin Jovanović,Stefa Ilić,Filip Manojlović,Vanja Milinković Savić,Stefan Milošević,Miladin Stevanović,Marko Grujić,Radovan Pavkov,Filip Janković

avatar
Archie
Tuesday, 06.02.2018
15:10

Zaključak: Više igrača iz Voše, manje iz Zvezde i Partizana povećava šanse za uspeh.

avatar
Milan_89
Sunday, 04.02.2018
22:36

Nije realno da svi naprave karijere svega 3-4 igraca ce mozda napraviti vrhunske karijere, to sto su kao klinci uradili nesto ne znaci apsolutno nista. Prost primer je brazilac Evandro koji je igrao u Zvezdi kad je bio u mladoj reprezentaciji Brazila bio je proglasen za najboljeg mladog igraca te zemlje

avatar
Sunday, 04.02.2018
20:30

* u mladoj, ni minut

avatar
Petar Đorđević
Sunday, 04.02.2018
19:22

Cupic se vratio u ofk bg ...

avatar
Стефан Лукић
Sunday, 04.02.2018
22:21

Ne, to je njegov brat. Stefan brani standardno.

avatar
Sunday, 04.02.2018
19:21

I Uros je stigao do A tima u smislu da je dobio poziv za najjacu selekciju, ali nije jos uvek i igrao za nju. Bio bi red da u dogledno vreme i on dobije sansu jer je prava pravcata sramota da neko sa onakvom statistikom mladoj ne dobije mi minut na terenu...

avatar
PratimFudbalOd2005:(
Sunday, 04.02.2018
17:53

Vala ako je vitese preskakanje stepenika onda nema sto van srbije ikad da ide

avatar
deki trbic
Sunday, 04.02.2018
17:33

ahahaha ma koji to vredi sto miliona? dajte ljudi nemojte da nas zasmejavate, to tolko Lacio ce traziti za njega, naravno da nije to njegova realna cena, mozda 40-50 miliona je max

avatar
neme
Sunday, 04.02.2018
16:49

Tri grupe igraca apsolutne prevare ,menadzerske izmisljotine i 2-3igraca koji imaju potencijal da postanu LS igraci .Nijedan top igrac koji bi sutra mogao u Barsu.Ali ovi po Vozdovcima Vosi Partizanu pa oni nisu ni za to .Gde osim u ovoj poluamaterskoj ligi moze da igra Ozeg Pavlovski Meleg Mitrovic mi smo gospodari prevare.

avatar
seoskifudbal
Sunday, 04.02.2018
12:55

Vojvodic igra za OFK Vrsac, Vojvodjanska liga Istok

avatar
Doktor Trax
Sunday, 04.02.2018
12:40

Ozegovic uspio u zivotu haha

avatar
Mangus
Sunday, 04.02.2018
12:11

Logicno je da nisu svi napravili vrhunsje karijere. Izbori, talenat, i sreca. Sve to utice na karijeru ovih momaka. Mnogi nisu imali kvalitet z nesto vece, nego su imali srecu da se nadju na pravom mestu u pravo vreme. Bar su neki napravili lepe karijere i mogu samo na gote da idu, sms, rajkovic, maksimovic, a ni za oce koji su ostlai u srbiji nije kasnl, jos su mladi i imaju vremena