Paun? Sistem i poverenje, ali ko će ga od "vojnika" slediti među seniorima?

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 03.11.2017.
20:10
Izvor: Sportske.net

Više od dve godine nakon najvećeg uspeha srpskog reprezentativnog fudbala "komandant" bi mogao da preuzme "A" selekciju.

Epa/John Cowpland
Epa/John Cowpland

Povezane vesti

Vest koja je odjeknula u domaćim medijima poslednjeg radnog dana tekuće nedelje oduševila je većinu ljubitelja fudbala u Srbiji koji su se posle smene Slavoljuba Muslina potajno nadali da će reprezentaciju preuzeti Veljko Paunović.

Poslednja vest glasi da će Paunović postati prva meta Saveza ukoliko Dragan Stojković Piksi ne bude mogao da reši probleme administrativne prirode sa kineskim Gvangžuom R&F.

Veljka Paunovića su svi videli za kormilom "A" reprezentacije u jesen 2015. godine ali je "komandant" smatrao da je još uvek rano da sedne na vruću stolicu tako da je karijeru nastavio "preko bare".

Sin Partizanove legende Blagoja Paunovića predvodio je sjajnu grupu momaka na Svetskom prvenstvu na Novom Zelandu pre dve godine i četiri meseca i u momentu kada se povezuje sa preuzimanjem "A" reprezentacije ne možemo a da se ne zapitamo ko bi od zlatnih "Orlića" mogao da dobije ozbiljnu ulogu u seniorskom nacionalnom timu.

srbija u20

Pojedinci su u prethodne dve i po godine često dobijali pozive ali se ne može reći da je bilo ko od članova omladinske selekcije koja je osvojila zlato na Novom Zelandu postao standardan član "A" reprezentacije Srbije.

Podsetimo se najpre ko je sve učestvovao od igrača u pohodu na titulu prvaka sveta pre više od dve godine.

Golmani: Predrag Rajković (Makabi Tel Aviv), Filip Manojlović (Hetafe), Vanja Milinković-Savić (Torino);

Odbrana: Nemanja Antonov (Partizan), Miloš Veljković (Verder), Srđan Babić (Crvena zvezda), Stefan Milošević (Crvena zvezda), Vukašin Jovanović (Bordo), Miladin Stevanović (Kajzeri), Radovan Pankov (AEK Larnaka), Milan Gajić (Bordo);

Vezni red: Saša Zdjelar (Olimpijakos), Nemanja Maksimović (Valensija), Mijat Gaćinović (Ajntraht Frankfurt), Andrija Živković (Benfika), Marko Grujić (Liverpul), Filip Janković (Ekstramadura B), Sergej Milinković-Savić (Lacio);

Napad: Ivan Šaponjić (Zulte Varegem), Stefan Ilić (Bežanija), Staniša Mandić (Sogndal)*

* Više nema pravo nastupa za Srbiju, upisao četiri nastupa za "A" selekciju Crne Gore;

Kao što možete da vidite iz priloženog, većina igrača koji su vodili Srbiju do svetskog trona uspeli su da se izbore za ugovore u velikim evropskim klubovima, ali nisu svi jednako uspešni u datom trenutku.

Nema nikakve sumnje da je najveći uspeh napravio Sergej Milinković-Savić koji u prethodnom periodu nije dobijao poziv u "A" selekciju iz dobro poznatih razloga.

Ukoliko vezistu Lacija izdvojimo od svih ostalih igrača u sledećoj grupi bili bi momci poput Mijata Gaćinovića, Andrije Živkovića, Nemanje Maksimovića i Predraga Rajkovića koji bi bez ikakve sumnje mogli da računaju na poziv Veljka Paunovića.

Šta je sa ostalima?

Među preostalim igračima sa gore pobrojanog spiska ima još dosta imena koja bi mogla da konkurišu za "A" selekciju ali pod određenim uslovima.

Pojedinci imaju ogroman potencijal a malu minutažu u klubovima za koje nastupaju. Ne treba biti pametan pa shvatiti da se radi o momcima kao što su Vanja Milinković-Savić, Marko Grujić i Saša Zdjelar.

Sa druge strane, tu su i pojedinci koji redovno nastupaju za svoje klubove što znači da samo od forme zavisi da li bi ih Veljko Paunović smatrao kandidatima za "A" selekciju.

Činjenica je da mnogi od gore navedenih igrača još uvek imaju pravo nastupa za mladu reprezentaciju i da bi za mnoge najbolje bilo da prođu prirodni proces jer nije realno očekivati da imamo desetoricu koji kao Sergej Milinković-Savić mogu odmah u startnu postavu seniorske reprezentacije.

Ukoliko bi Veljko Paunović preuzeo "A" reprezentaciju svi navedeni fudbaleri našli bi se pod posebnom lupom zbog istorije koju imaju sa "komandantom" i nema sumnje da bi predstavljali sjajnu bazu za ono što nas čeka u budućnosti.

Ako neko zna kvalitete pobrojanih igrača i shvata koji su njihovi dometi onda je to Veljko Paunović, a sa takvim selektorom za kormilom Srbija bi verovatno mogla da se nada nečemu velikom ukoliko Savez da vreme mladom treneru i omogući mu da uspostavi sistem koji će dati rezultate.

Za kraj, podsetite se čuvenog govora Veljka Paunovića pred finale Mundijalita koji se nalazi u priloženom snimku.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

23 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Sunday, 05.11.2017
00:56

Ja se iskreno nadam da Piksi nece proci. Paun je majstor. Zna ove momke, zna fudbal i treba mu dati sansu jer ju je i zasluzio. Kakav Piksi kakav Krstajic.

avatar
MARCO NICO
Sunday, 05.11.2017
13:38

Antonov je na pocetku igrao u Grashopersu, a vrlo cesto i treneri umeju da pogrese, za djukica sam siguran da je u ogromnoj zabludi da je Miletic bolji.

avatar
MARCO NICO
Sunday, 05.11.2017
22:58

Znam da nisi nista lose mislio. I drago mi je sto si mi i sada odgovorio, hteo sam da dodam da je Antonov u drugoj sezoni igrao jos vise nego u prvoj:-D

avatar
Sunday, 05.11.2017
22:28

Ne kazem da je Antonov los, samo kazem da jos nije za reprezentaciju. To je moje misljenje. Naravno selektor zna sta i ko mu treba na toj poziciji pa od toga dosta i zavisi. Jedini problem je....sto nemamo selektora :)

avatar
selonabar
Saturday, 04.11.2017
11:44

Pa realno i posteno bi bilo da on preuzme ,ako vec moramo polako da pravimo smenu generacije.

avatar
Realista92
Saturday, 04.11.2017
01:10

E ovo je sramota, vesti o svadjama i drugim glupostima ima po 60-70-80 komentara a vest o treneru koji je doneo nesta sto dok sam ja ziv vise niko nikad nece doneti u moju jadu Srbiju ima 7 komentara. Stidi se Srbijo.nnA sad komentar o Paunu ...nnJedina stvar koja mi ne uliva poverenje kod njega jeste taj pritisak da se zove mamim tatin ili Kokezin (sin, brat, kum, pobratim , od bratka micko, itd).

avatar
MARCO NICO
Saturday, 04.11.2017
16:46

Bravo za komentar.

avatar
Bojan Samardzic
Friday, 03.11.2017
22:02

Sta znam... da li je jos vrijeme za Paunovica i da li ima dovoljno iskustva... Zasto nije preuzeo reprezentaciju prije kvalifikacija... Shvatam da nam treba malo moderniji trener od Muslina, ali i neko barem isto toliko dokazan kao i Muslin. Nisam preveliki optimista.

avatar
indija durot
Saturday, 04.11.2017
10:07

a gde je to muslin bio dokazan majke ti

avatar
MARCO NICO
Friday, 03.11.2017
21:55

Stojkovic, Rajkovic, Jovanovic- Gajic, Basta/Rukavina, Ivanovic, Veljkovic, Nastasic, Spajic/Maksimovic, Kolarov, Obradovic- Maksimovic, Gudelj/Milivojevic, Matic, Radoja- Zivkovic, Sulejmani, SMS, Tadic, Ljajic, Gacinovic- Prijovic, Mitrovic.

avatar
MARCO NICO
Friday, 03.11.2017
21:35

Da li je moguce da toliko malo cenite Gajica, Veljkovica pa i Antonova? Od onih 20 igraca sa NZ, u Rusiji bi moglo/trebalo da se nadje njih cak sedmorica (Rajkovic, Gajic, Veljkovic, Maksimovic, Milinkovic-Savic, Zivkovic i Gacinovic); igraca, a o dvojici-trojici (Antonov, Zdjelar, Grujic, svakako i Manojlovic) treba ozbiljno razmisljati u narednom periodu.

avatar
Crveno boja ljubavi
Saturday, 04.11.2017
00:11

Po cemu Antonov,sem sto igra u Partizanu,tj. deo je ekipe? Momak je bio izmena Grashopersa koji nije ni bleda senka tog kluba od pre par godina,a u Partizanu nema minuta. Gledao sam ga kada je igrao za mlade par puta,slab je u duelima,nije brz,bukvalno igrac za Rad i tjt.

avatar
Sunday, 05.11.2017
00:57

Antonov je nazalost samo obican prosecan igrac. Bio je fizicki dominantan na NZL i to je bilo to. Nije igrao u Grashopersu, ne igra ni u partizanu. Za njega meta nema u reprezentaciji!

avatar
Crveno boja ljubavi
Saturday, 04.11.2017
01:01

Ne osporavam ja to sto je on osvojio sp za mlade,ali on je tada igrao protiv klincadije koja je da se ne lazemo smesna naspram pravog fudbala. Tipa tu nasu ekipu bi Bordo dobio 10:0,a ne smem da zamislim duel Lukaku-Antonov,pa naneo bi mu povredu. Cinjenica je da je on sada prosecan igrac za nasu ligu,e sad da li mu je maksimum bilo to sp ili ce krenuti da kida sa 27 godina,to vec ne znam,ima igraca koji stagniraju po 10 godina pa onda bljesnu i zadnjih 5 godina karijere pokidaju,ali po ovome kako sada igra,ne zasluzuje ni da se spominje za A selekciju. Sto se tice nekog drugog,ima sigurno neko bolji,koji se ne pominje toliko.

avatar
MARCO NICO
Saturday, 04.11.2017
00:48

Gledao si ga i kako osvaja svet. Koga bi ti drugog kroz koju godinu? Tu smo bas tanki.

avatar
Manitu
Friday, 03.11.2017
21:15

Zivkovic,Maksimovic,Rajkovic i SMS ostali voljno

avatar
MARCO NICO
Friday, 03.11.2017
21:57
avatar
Manitu
Sunday, 05.11.2017
09:47

na kojoj pozicije?

avatar
MARCO NICO
Saturday, 04.11.2017
21:09

Zato sto je jedan od nasih najboljih igraca na toj poziciji.

avatar
Manitu
Saturday, 04.11.2017
20:18

Ne vidim sta bi taj momak igrao, njega je malo posluzila pocetnicka sreca pa zar treba odmah da se palimo kao hepo kockice.