Partizanovi "kosturi iz ormara" - FIFA zapretila oduzimanjem bodova zbog duga od 500.000 evra!

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 30.01.2018.
14:11
Izvor: Sportske.net, TV Partizan

Neservisirani dugovi fudbalskog kluba Partizan još uvek su aktuelna tema u Humskoj, a zbog jednog takvog crno-beli su se suočili sa oduzimanjem bodova u domaćem prvenstvu.

Epa/Andrej Cukic
Epa/Andrej Cukic

Povezane vesti

Mnogo je puta od strane aktuelnog rukovodstva fudbalskog kluba Partizan isticano da dugovanja koja su nastala u vreme nekih prethodnih Uprava predstavljaju omču oko vrata, a potpredsednik crno-belih Vladimir Vuletić danas ih je okarakterisao kao "kosture iz ormara".

U obraćanju novinarima koji sa Kipra izveštavaju o pripremama crno-belih za prolećni deo sezone Vladimir Vuletić je, između ostalog, podrobno objasnio na šta se misli kada se pomenu "kosturi iz ormara" i kakvi to dugovi još uvek stižu na naplatu i prave dodatni balast za klupske finansije.

"Partizan je veliki i složen sistem, klub koji se u dobroj meri na dnevnom nivou suočava sa izuzetno značajnim i velikim iskušenjima koja nisu samo sportske prirode. Nekada su administrativne, vrlo često pravne, a u dobroj meri nam se neke stvari dešavaju iz dana u dan kao nepojavna posledica neverovatnog načina poslovanja prethodne ili prethodnih Uprava. U tom pogledu, kolokvijalno govoreći, nama se pojavljuju pravi kosturi iz ormara koji izleću nenadano i u tom jezivom napadu na finansije Partizana dolazi se u poziciju da smo izuzetno prepušteni jednoj vrsti ozbiljnih iskušenja", počeo je izlaganje na temu finansija profesor Vuletić.

Potpredsednik kluba iz Humske podsetio je da je klub pod vođstvom Dragana Đurića napravio velike sportske uspehe, ali je istakao da su ti uspesi Partizanu natovarili 15.000.000 evra na ime dugova.

"Od toga je samo 3 miliona bilo neplaćenog poreza. Taj neplaćeni porez plaćen je u periodu od dve godine, od strane uprave koja je sada aktivna u našem klubu. Partizan je imao priliku da se suoči sa radnom zajednicom kojoj su dugovane četiri plate. Ne samo da su sada plate redovne, nego su te četiri plate nadoknađene. Danas zaposleni u Partizanu nemaju problem sa zaostalim platama, nemaju problem sa neredovnim platama, svi zaposledni imaju redovna primanja, redovne prinadležnosti i danas u Partizanu nema ljudi koji bi želeli da se obese kao što je bilo u vreme gospodina Đurića", istakao je Vuletić.

On je napomenuo da radnici zaposleni u Partizanu mogu najbolje da posvedoče kako danas funkcioniše klub, a kako je to izgledalo u vreme kada je na čelu aktuelnog šampiona Srbije bio Dragan Đurić.

"Uprkos svemu tome, suočavamo se sa ozbiljnim problemima. U poslednjih nekoliko meseci Partizan se suočio sa tri neverovatna duga. Ta tri neverovatna duga u celini odnose se na nekoliko dugovanja određenim menadžerima i posrednicima još iz vremena kada je Upravnim odborom predsedavao gospodin Đurić", rekao je Vuletić.

Vladimir Vuletic
Foto: Beta/Branislav Božić/Mo

Ukupan iznos pomenutih dugova premašuje sumu od 1.000.000 evra, a strukturu dugovanja objasnio je taksativno potpredsednik crno-belih.

"Prvi takav dug za koji smo već pokrenuli realizaciju isplate, jeste dug jednom poznatom grčkom advokatu koji od Partizana potražuje 650.000 evra. Reč je o dugu koji je nastao 2010. godine u transferu Adema Ljajića u Fiorentinu. Naš pravni tim je uspeo uz pomoć advokatske kancelarije Kostić da ovaj dug prepolovi i da Partizan danas mora da plati 350.000 evra", objasnio je Vuletić.

Drugi slučaj je jednako problematičan u finansijskom smislu jer je FIFA donela pravosnažnu presudu po kojoj Partizan do kraja januara mora da plati 500.000 evra ili će mu biti oduzeto šest bodova.

"Drugi takav slučaj, ne manje težak po Partizan, slučaj je takođe jednog poznatog italijanskog posrednika koji je posredovao u slučaju transfera Stefana Savića u Mančester Siti. Taj transfer je prezentovao njegovu proviziju od 500.000 evra. Ništa od svega toga tom čoveku nije isplaćeno, jedan jedini evro. Čovek je tužio FK Partizan, a FIFA je donela pravosnažnu presudu. Partizan mora da isplati do kraja ovog meseca pola miliona evra, u suprotnom, oduzeće se šest bodova Partizanu u nacionalnom prvenstvu. To je zaostavština koju mi danas moramo da platimo, a mogla je da bude plaćena kada je Partizan igrao dve Lige šampiona", dodao je Vuletić.

Poslednji slučaj vezan je za isplatu provizije posredniku u transferu Meda Kamare u engleski Bolton.

"Ne manje značajno i ne manje teško jeste okolnost da je Partizan takođe isplatio ruskom posredniku Alekseju Tilmanu proviziju od 130.000 evra koja je bila predviđena za transfer Kamare u Bolton. Ni evro ovom posredniku nije plaćen iako se to rešavalo pre šest, sedam godina", istakao je potpredsednik Partizana.

Vladimir Vuletić je naveo još nekoliko "bizarnih primera" koji se tiču dugovanja, poput Kleove trening kompenzacije u iznosu od 80.000 evra ili 20.000 evra dugova autoprevozniku koji je na lokalnom nivou vršio usluge za Partizan u periodu od 2009. do 2011. godine.

"Ti kosturi iz ormara koji iskaču svakoga dana, Partizan se sa njima suočava i njih mora da rešava, ali ne zapostavlja investicije", poručio je Vuletić.

Na pitanje novinara koliko tih "kostura" još ima Vladimir Vuletić nije mogao da da odgovor.

"Verujete da ne znam. Voleo bih da su ovo poslednji, ali ne mogu da garantujem", istakao je potpredsednik crno-belih.

Profesor Vuletić obznanio je javnosti da se ukupni dug FK Partizan trenutno kreće oko 12.000.000 evra i da nije lako smanjiti ga kada se ima u vidu da pored servisiranja tekućih obaveza i izmirivanja dugova klub mora da ulaže u infrastrukturu.

Vladimir Vuletić je podsetio na ulaganja u SC Partizan-Teleoptik u Zemunu i video nadzor na stadionu u Humskoj, a preneo je informaciju da su danas u Beograd stigle kapije koje Borusija iz Dortmunda ima na svom stadionu, a koje su crno-bele koštale 500.000 evra.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

12 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Wednesday, 31.01.2018
12:18

A sta smo mi to tacno trebali da platimo Kinezima? Ko je od koga kupio Klea?

avatar
El Matador PFC-FCB
Tuesday, 30.01.2018
16:49

Strašno koliko je Đurinog smeća ostalo i sve izlazi na površinu. Dogodilo se, ne povratilo se!

avatar
Baxter Stockman
Tuesday, 30.01.2018
16:04

A sta ce nam te kapije? Nismo mogli neke jeftinije.

avatar
Tuesday, 30.01.2018
19:24

Pranje para...

avatar
Al-Ahli najtrofejniji na svetu
Tuesday, 30.01.2018
15:42

Ahhaahh nikom od igraca se ne duguje...a za svakog igraca koji ode iz kluba zahvaljuju mu sto je oprostio dug...ko koga laze?

avatar
DeXy \'92
Wednesday, 31.01.2018
01:57

To su premije budalo

avatar
????JULEN 8 GUERRERO????
Wednesday, 31.01.2018
14:19

Elementarno neznanje!

avatar
Diskretni heroj
Tuesday, 30.01.2018
15:35

Ove godine od evrope i prodaje igraca ostace vam cisto 10 miliona eu, znaci dug bi trebao da spadne na barem 5 miliona. Ne razumem vec 2 god dug varira od 10 do 13 miliona .. a ove god je stvarno ogromna zarada napravljena.

avatar
????JULEN 8 GUERRERO????
Wednesday, 31.01.2018
14:22

Računaj i budžet plus ova konstantna potraživanja menadžera i igrača za koje ih je Djura zavrnuo.. I ja sam mislio da se dug može lakše smanjiti ali na žalost u praksi je to malo teže.. Takodje ne treba zaboraviti ni činjenicu da smo brdo para dali uefi i fss na razne kazne.. A povrh svega ako se uprava ugradi dug će da stagnira..

avatar
Diskretni heroj
Tuesday, 06.02.2018
01:34

Pa ja sam napisao 10 miliona cisto, jer su ove godine prihodovali 20 miliona do sad ne racunajuci sponzore, da ode na budzet i na ova nova potrazivanja, ostaje 10 miliona cisto , ako je bio dug 15 miliona, realno je da spadne na 5.

avatar
RIP KOBE
Tuesday, 30.01.2018
15:30

pa zasto onda nema nikakve prodaje igraca? imamo bar 2-3 koja mogu a i moraju da se prodaju i onda izlazi ovo kukanje u javnost ccc

avatar
Saša Ilić
Tuesday, 30.01.2018
15:26

Ovako je i Đurić kukao kad se spremao da rasproda ekipu i kad je dug rastao a pare od transfera i UEFA takmičenja misteriozno nestajale.