Partizanova decenija - 100 miliona € za deset godina!

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 22.05.2015.
22:17
Izvor: Sportske.net

Partizanov rasadnik fudbalskih talenata doneo je šampionu Srbije zaradu od 107 miliona evra u periodu od prethodnih deset godina, a kada se oduzmu cifre uložene u pojačanja bruto zarada crno-belih iznosi neverovatnih 96 miliona evra.

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Omladinska škola fudbalskog kluba Partizan prepoznata je i priznata kao druga najbolja u Evropi a to sa sobom nosi i bogatu zaradu. Crno-beli su u poslednjih deset godina put Evrope poslali veliki broj fantastičnih igrača za koje su kupci umeli da plate velika obeštećenja.

Samo u periodu od 2004. godine do danas Partizan je od prodaje igrača zaradio 107 miliona evra što su podaci koje je lansirao specijalizovani sajt "Transfermarkt".

Mnogi će se odmah složiti sa time da bi zbir obeštećenja od prodaje igrača mogao da bude mnogo veći da su čelnici Partizana malo bolje vodili transfer politiku ali suma od 107 miliona evra deluje impozantno čak i u evropskim okvirima.

Partizan je sa pomenutom zaradom od 107 miliona evra neprikosnoveni lider regiona iako će vam to na prvu loptu zazvučati čudno. Da odmah razotkrijemo tajnu, zagrebački Dinamo zaostaje za Partizanom po zaradi od transfera samo zbog toga što su "Modri" od dobijenog novca velike sume ulagali u pojačanja pa njihova bruto zarada iznosi 88 miliona evra.

Kada je u pitanju Partizan, crno-beli zauzimaju 13. mesto na listi klubova čija bruto zarada od prodaje igrača iznosi 96 miliona evra u prethodnih deset godina. Do te cifre dolazi se prostom operacijom oduzimanja 11 miliona uloženih u pojačanja od 107 zarađenih na prodaji!

Najveću zaradu Partizan je ostvario od transfera Stefana Savića u Mančester Siti (12 miliona evra), potom sledi transfer Lazara Markovića u Benfiku (10 miliona), pa Aleksandra Mitrovića u Anderleht (5 miliona).

Na "starom kontinentu", ali i na čitavoj planeti, neprikosnoveni lider u ovoj kategoriji je portuglaski Porto koji je u pomenutom periodu zaradio 347.686.339 miliona evra, odnosno 34 miliona po jednoj sezoni.

Aktuelni šampion Srbije godinama je funkcionisao zahvaljujući ovakvoj zaradi od prodaje igrača ali se čini da je Partizan morao mnogo bolje da iskoristi dobijenu zaradu što postaje jasno kada uzmete u obzir da crno-beli duguju 14 miliona evra.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

38 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Pavle Bosnić
Sunday, 24.05.2015
09:20

347.686.339 miliona? ne razumijem broj.

avatar
milanlane1
Saturday, 23.05.2015
22:52

Drugari, slazem se u potpunosti sa svima. Moja poenta je bila, da je mnogo para nestalo. I to ne mogu nikakve pripreme, odrzavanje terena i nzm koliki broj zaposljenih da opravda.. Da je bar malo reda, odgovaralo bi se i za proneveru od 10 E. Zasto su mogle sve drzavne firme da budu privatizovane, a za klubove se i dalje trazi neki specijalni model? Prodaje se Telekom koji ima prihode, a ne klubovi koji su do guse u dugovima. Ni jedna uprava koja radi u interesu kluba ne bi smela da napravi ni dinara duga. Jer ako se svakom plati onoliko na koliko je potpisao, moze samo da bude klub u plusu na kraju.. Stavite sve na papir i videcete

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Saturday, 23.05.2015
18:45

Magister, ne znam sta da ti kazem na to, racunica je sve samo ne prosta u startu, a jos kad znamo ko je vodio nas klub, nema tu ni plana ni projekcije, nema odgovornosti ni moralne ni bilo koje druge. Ne postoji crno na belo u sta niko ne bi posumnjao i sto bi eventualno moglo da se proveri za one koji su izrazito podozrivi, a da im nije u opisu posla da to proveravaju. Vidis i da se od strane djure (namerno malim) spominju neki ugovori koji mozda finansijski poprave nasu sliku, a navodno se nalaze na stadionu samo ih treba naci. Najveci problemi kod nas su ti sto nismo imali sponzora, sto su igraci odlazili prerano i ispod cene (prodaja investicionim fondovima je posebna prica jer se tu dalje deli(o) profit da vise nije moglo da se udje u trag koliko je kome pripalo), sto su igraci odlazili ranije, a ostajali kod nas, a kad bi otisli, nije bilo odgovarajuce zamene za njih, sto smo ulagali malo i to u igrace koji su vec isluzeni, povratak igraca iz nase skole je isto minus po meni jer je to trend koji je démodé i passé sto znaci da zapravo i nije trend vec prevazidjeni manir - naravno, iz svega toga proizilazi slabo prihodovanje od UEFE koja je izdasna, a o marketinskoj (ne)aktivnosti kluba necu jer mi i bez tog aspekta skace pritisak kad shvatim koliko smo mi zapravo srozani do granice neoporavka u narednih 10 godina, teska dubioza!

avatar
magister
Sunday, 24.05.2015
20:30

Pametan komentar, plusirao sam. Pitam se samo, nije li čudno što se nije zvanično obaveštavalo o ugovorima i što nije davano medijima na uvid. To nije činjeno samo iz razloga da bi se moglo loviti u mutnom, a da se sakriješ iza tobož politike kluba. Kao, to su naše male tajne. Šta je tu tajanstveno. Šta je tajanstveno i u državnoj politici. Sve što je tajanstveno olupalo se, društvu u ukupnosti, o glavu. Čak i velikim silama. Ono što CIA radi to plaća i platiće običan svet u Americi. Sve kao, samo oni znaju, a onda kad se dobija po dupetu, dobija plebs. Zato je važno uvek insistirati da se stvari obelodane do kraja, a ovi koji zastrašuju institucije i novinare, one koji pitaju i pokušavaju da stvari isteraju na čistinu, oni su, ništa drugo nego, kancer. U svakom, pa i u našem društvu. Puna usta istine i pravde, a sve što rade rade u mraku.

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Sunday, 24.05.2015
21:55

P.S. Hvala na pohvalama i plusu za komentar, a podrazumeva se da mi adekvatne zamene za svoje kljucne igrace najcesce nismo imali i kada nije bilo prodaje koja je bila dogovorena mnogo pre same realizacije transfera, to nisam napisao gore...

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Sunday, 24.05.2015
21:46

I tvoj komentar je pametan, ima(s) podrsku od mene. Ova uprava je obecala da ce promeniti takvu praksu i da ce sve javnosti biti davano na uvid, videcemo da li ce odrzati rec...

avatar
Sad il\' nikad!
Saturday, 23.05.2015
14:01

Ouuu super, oni za 10 godina 100 miliona e a norič ako udje u premier ligu dobija 132 miliona. Eee državo i ligo...

avatar
Колатерална Штета
Monday, 25.05.2015
11:52
avatar
ImaginaryBoy977
Saturday, 23.05.2015
10:45

I onda Djura prodaje price kako je on radio dobar posao strasno, pa nije moglo na plate igracima i zaposlenima svim da ode 90 miliona bre!

avatar
indija durot
Saturday, 23.05.2015
10:44

Pare su zavrsile kod ivice i dacice preko ruza i to leba

avatar
Doki Daki
Saturday, 23.05.2015
10:36

Čekajte, ali niste računali plate igračima, održavanje stadiona, administracija, Zemunelo, pripreme, menadžment, skauting...Nama država ko Zvezdi ne upumpava novac od Gazproma i sličnih? Imamo do duše i novac od Evrope, ali to nije ni približna suma od pomenute. Mi smo od EPSA dobili 800000 evra tek kad smo ušli u LŠ i tek sad imamo neke sponzore koji su smešni u odnosu na Gazprom. Ja se slažem da je moglo mnogo bolje i da se kralo, ali onda stavite sve cifre na sto, pa onda da vidimo realno stanje.

avatar
Saturday, 23.05.2015
10:20

Mala ulaganja, a velika zarada su dobri parametri za potencijalnog kupca samo i dalje čekamo privatizaciju i prodaju kluba i dalje čekamo zakon o sportu koji bi sprečio onakvu predigru derbija na tribinama i vratio legende u klub i tako zajedno sa gazdom kluba krenuli da hvatamo korak sa najboljima u Evropi.

avatar
Fungineer Ahkhobh
Saturday, 23.05.2015
10:14

Casovi ljubavi... ;)

avatar
Pope el Berraco
Saturday, 23.05.2015
06:54

Znaci para je bilo pa recimo da daju nekom mladom igracu milion eura godisnje ne verujem da bi odmah zbrisao u inostranstvo,tako bi sigurno mogli nesto i u evropi da trazimo

avatar
Sportska Kladionica
Saturday, 23.05.2015
03:12

Jednostavna stvar. Prodas igraca za 10 miliona, od toga maznes bar pola. Ne cimas se zbog komentara hiljadu nebitnih ljudi koji komentarisu preko internet sajtova o tome gde su pare blablabla i slicno. Jednostavno, to je Srbija. I onda krece prica, pravi se tim za LS, dolaze igraci Lomic, Jovanovic, Smiljanic, i Scepovic. Povratnici, da su dobri ne bi se vracali u Srbiju nego bi uzimali neki kes u inostranstvu.

avatar
Komreolne
Saturday, 23.05.2015
17:19

I vrapci na grani to vec znaju ali sta ces kad su ti vrapci intelektualci za mnoge komentatore ovde ili na drugim stranicama .Privatizacije nece nikada biti koja jos drzavna firma pravi takav obrt a moze da se maznjava.Povratnici su skart pohabana roba.Svako od njih bi pre igrao u Madjarskoj nego u Srbiji ali nema ponudu.

avatar
Pera Zambula opet
Saturday, 23.05.2015
02:43

Koji rasadnik imamo i imali smo, koliko smo samo prodali igraca i za koje pare, mamic bi zaradio bar duplo vise za svaki transfer....ali sta to vredi kad neko to sve pokrade i sve nestane kao u bermudskom trouglu :)

avatar
Patrick Bateman
Saturday, 23.05.2015
00:32
avatar
booksofknjige
Friday, 22.05.2015
23:45

kad pogledam bolje,pa partizan je vise pokraden od zvezde jbt..i niiiko se ne obazire na ovako ocigledne optuzbe....koliko luda drzava,ne verujem :D

avatar
Marko Kralj
Friday, 22.05.2015
23:37

Djura cita ovo i trlja ruke..

avatar
sashki
Saturday, 23.05.2015
11:45

Djuro cita I smeje se Na sav glas Kako ih je zajebo, Da je ukrao Jos Toliko hehe

avatar
magister
Friday, 22.05.2015
23:24

Sam sam sebi dosadan pošto sam na ovu temu, ne znajući tačnu cifru, pisao mnogo puta. I pored ovakvog prihoda mi smo kobajagi u nekakvim dugovima!? I? ... Nikom ništa. Da u svojoj kući imaš nekog za koga znaš da prihoduje velike novce, ne vidiš da ih troši, ali je stalno u dugovima... znao bi da se drogira. Ovako... Partizanov primer u fudbalu i košarci je obeshrabrujući. Ako neko ko je apsolutno dominirao godinama, igrao evrokupove i evroutakmice, prodavao igrače velikima, naravno usput prihodovao i od tv prava, marketinga... itd, ako je neko takav gubitaš, pa šta ostaje ostalima? Kako da žive mali klubovi? Kako da bilo ko kupi bilo koji klub, ako mu čak i osvajanje svega mogućeg uvek donosi gubitak? Ili ja, ali ne samo ja, nego većina navijača, nešto ne vidimo? Jedan mi prijatelj kaže, ma treba neki Putin da udari pesnicom u sto i naredi tajkunima, da svaki izdržava po dva tri kluba. Znači, da im prvo omogući da se nakradu, a onda da ulažu u održavanje iluzije da smo srećno društvo. Taman posla! Treba da se napravi analiza i napravi plan razvoja sporta i sportskih takmičenja, koji će da obezbedi trajni napredak. Regionalne lige, dobri prenosi, koje će i drugi da otkupljuju, neizvesnost, a ne da sudije navlače za velike... itd.

avatar
Bata
Friday, 22.05.2015
23:20
avatar
milanlane1
Friday, 22.05.2015
23:07

Ako je u minusu 14, a zaradili 107, to znaci da su godisnje trosili po 12,1 milion... Dalje, moja racunica prostog coveka, ide ovako. Neka je pri prvom timu ukupno 40 ljudi ( igraci, treneri, lekari ). Nek svako od njih ima platu 20 000 E!!! Slovima: DVADESETHILJADA EVRA!!!! ( to nikad nije bilo u istoriji, niti ce da bude, ali recimo da je tako ) mesecno je 800 000 E, godisnje 9 600 000 E rashoda. Meni pri ovoj racunici fali 2 500 000 E na godisnjem nivou! Za 10 godina su pojeli 25 000 000!!! Slovima: DVADESETPETMILIONA EVRA!!! Nisam racunao sponzore, jer se nigde nije pojavilo koliki su prihodi od istih.. Cifra POJEDENIH para je naravno mnogo, mnogo, mnogo veca. I posle se pitamo sta, kako, gde, zasto..
Jasan odgovor: ZATO!

avatar
Bender
Friday, 22.05.2015
23:42

A gde je jos 15 miliona od LS i 6-7 od LE...

avatar
sashki
Saturday, 23.05.2015
11:43

kod dacica,tadica,toleta,djure... Sta Ti Mislis Da se titule dobijaju Na lepe oci?

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Saturday, 23.05.2015
08:30

Nisu zaradili 107 nego 96:-) Pise ti da je 11 miliona potroseno na ulaganja u pojacanja. Naravno da prosek zarada nije bas toliki, alinima ih MNOGO vise u nasoj radnoj zajednici, pre godinu i po dana ih je bilo 250 sto mozda na kraju i dodje na isto i bez ostalih stavki koje nisi naveo, a koje su obavezne- gde su ti tu troskovi priprema, putovanja, troskovi takmicenja, odrzavanja terena i stadiona to jest oba terena i citavih objekata (stadiona u Humskoj i SC u Teleoptiku), izdaci za redare (obezbedjenje na stadionu), poreske obaveze prema drzavi itd.

avatar
Marko Mare Lazic
Friday, 22.05.2015
22:53

Djurooooooooo ... :D

avatar
Vojnik
Friday, 22.05.2015
22:44

nije ovde rec o poslovanju kluba vec u tome sto su vladini ljudi u klub i pare nestaju na cudan nacin , a mi se cudimo zasto se ta privatizacija odugovlaci i neko ne zeli privatizaciju klubova bas zbog ovoga i ove zarade :)

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Friday, 22.05.2015
22:39

Jedinstvo Putevi-FAP Priboj, omladinci. Negde to moram da postavim.

avatar
Povratak_Doctora!
Saturday, 23.05.2015
02:13

Ovde je problem u sledecem. Jedna stranka se uvukla u klub svi znamo koja, i poput pijavica je isisala sav novac. To funkcionise ovako. Mi cemo partizan da poguramo do titule. Titula donosi igranje u Evropi i tu prezentujemo nase mlade igrace jer je Evropa najbolji izlog. Igrace prodajemo, najveci deo novca ide za finansiranje stranke a manji deo novca ide u dzepove onih koji nam posao zavrsavaju. I tako sve u krug.

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Sunday, 24.05.2015
10:10

Preko puta nas je problem u sledecem. Svi moguci su se uvukli u taj klub (ne zna se ko, niko ziv vise ne vodi evidenciju (ako je ikad i vodio) ko se sve grebe na najrazlicitije nacine), sistemski dodatno unistavaju fk i placaju navijace manipulisuci njihovim plitkim i povrsnim umovima, a oni dolaze kao da je sve bolje, a ne sve gore, dice se nekom posetom kao da su na parastosu ili u najboljem slucaju stoje oko pokojnika dok je na izdisaju, a tad je uvek najvise rodbine, uvek se apostrofira juznoamericka atmosfera, koreografija i pirotehnika, povecavaju dug iz dana u dan, hiljadu hipoteka, a zemljiste oko stadiona i cela lokacija sve vrednija, a igraci im srednje zalosni, zasto je gazda otisao?

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Saturday, 23.05.2015
12:56

Onaj upad svinja na teren, nije bas rec o seoskom fudbalu.

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Friday, 22.05.2015
22:31

Deset puta manje ulozili nego sto smo dobili na ime prodaje igraca, a kada se pomisli koliko bismo dobili prilikom odlazaka da imamo i samo pola Mamiceve sposobnosti, a da bismo jos sa takvim na celu i mnogo vise ulagali sto bi dodatno doprinelo vecim obestecenjima- i vecim i cescim primerima obrtanja kapitala i oplodjivanja novca...