Partizane, ''zgazi tu boraniju''!

Autor: Darko Mitrović
utorak 27.09.2022.
18:54
Izvor: Sportske.net

"Grobarima" neka jače zakuca srce, ali i aktuelnom treneru crno-belih Gordanu Petriću koji je bio akter ovog nezaboravnog meča.

Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube

Povezane vesti

Nas u Srbiji neretko sa strane prozivaju kako umemo da slavimo poraze kao pobede, ali Partizanov poraz od  5-4 u Glazgovu, 27. septembra 1989. godine se i dan danas među navijačima crno-belih slavi kao jedna od najvećih pobeda kluba iz Humske na evro-sceni.

I zaista za to ima razloga!

Taj legendarni dvomeč Seltika i Partizana igran je u okviru šesnaestine finala tadašnjeg Kupa pobednika kupova. Partizan je, zbog izgreda svojih navijača iz prethodne sezone protiv Rome, morao prvu utakmicu kao domaćin da igra najmanje 200 kilometara daleko od Humske, a izbor je pao na Mostar.

Partizan je prvi meč dobio rezultatom 2-1, golovima Gorana Milojevića u 21. i Milana Đurđevića u 55. minutu, a gol koji je izazvao brojne sumnje u mogućnosti crno-belih u revanšu, postigao je Tim Galovej u finišu prvog poluvremena.

Petnaest dana kasnije, usledio je revanš u ''paklu'' Glazgova, pred 50.000 bučnih navijača Seltika.

Ali, crno-beli se nisu uplašili! Naprotiv, njihov novi trener Ivan Golac, koji je u međuvremenu nasledio Mocu Vukotića, i koji je kroz svoju karijeru imao dragocena iskustva sa Ostrva, tražio je od crno-belih da napadnu domaćina, uz motivacionu poruku igračima neposredno pred početak meča: ''Hajde da zgazimo tu boraniju!''

Utakmica počinje na najbolji mogući način po crno-bele - Budimir Vujačić posle samo osam minuta igre dovodi Partizan u vođstvo i znatno uvećava nadu svom timu da može u nastavak takmičenja.

Bilo je jasno da će Seltik žestoko odgovoriti, a glavna uloga u njihovom timu pripala je Darijusu Đekanovskom, koji je te večeri bio ''nerešiva enigma'' za odbranu Partizana. On je najpre u 25. minutu poravnao na 1-1, da bi tek što je počelo drugo poluvreme svojim drugim golom u potpunosti anulirao prednost Partizana iz prvog meča.

Tada je počelo sve od nule, ali crno-beli nisu odustajali od svoje igre - i dalje na gol više!

Kako je samo Aca Đorđević, dva minuta posle drugog gola Đekanovskog, utišao domaće navijače! Sjajna je to bila kontra crno-belih, Partizanov ''univerzalac'' je bio egzekutor, a gol je proslavio onim čuvenim saltom - 2:2!

Goleada se nastavlja, Seltik je u 55. minutu preko Đekanovskog poveo sa 3-2, ali ne zaustavljaju se ni crno-beli i već u 61. minutu Milko Đurovski na asistenciju Gorana Milojevića i posle majstorskog driblinga u kaznenom prostoru donosi novo izjednačenje, 3-3! Činilo se tada da je Partizan na pragu sledeće faze takmičenja, domaćinu je trebalo još dva gola u preostalih pola sata da bi eliminisao crno-bele, ali tek tada počinje prava drama!

Najpre je Voker, već u 65. minutu vratio nadu Seltiku, da bi Đekanovski u 80. postigao svoj četvrti gol za ''eksploziju'' na tribinama u Glazgovu - 5:3, Seltik na ulasku u finiš meča ima rezultat koji ga vodi u osminu Partizana.

Ali, Partizan je te večeri bio ''lavljeg srca'', kako je to pred kraj meča u radio-prenosu savršeno opisao legendarni komentator Radio Beograda Jordan Ivanović!

Sama završnica meča, 90 minuta polako ističe, a onda neumorni Partizanov ''Brigel'' Predrag Spasić kreće po levoj strani, sledi centaršut na drugu stativu, Milko Đurovski vraća za Slađana Šćepovića, a ''devetka'' Partizana postiže gol koji navijači Partizana nikada neće zaboraviti - 5:4! Partizan ide dalje!

Posle ovog velikog podviga, usledio je dvomeč sa Groningenom, pa nove goleade i nova uzbuđenja u režiji ekipe Ivana Golca, ali i ''proleće u Evropi''!

O tome nekom drugom prilikom...

SELTIK: Boner, Eliot, Vajt, Rogan, Galovej, Mekstej, Grant, Etken, Voker, Miler, Đekanovski.

PARTIZAN: Pandurović, Vujačić, Stanojković, Petrić, Spasić, Milanič, Đorđević (od 79. Bajović), Milojević, Bogdanović (od 62. Đurđević), Šćepović, Đurovski.

Ne propustite

Komentari

17 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
neymar-junior-10
Thursday, 28.09.2017
17:24

ga vodi u osminu Partizana?

avatar
Glava
Tuesday, 27.09.2016
16:42

Dobro pamtim sve..nije bilo tv prenosa,nego pored radija čupali kosu i skakali.Luda tekma.

avatar
Гроф Доктор фудбала
Tuesday, 27.09.2016
13:14

Свако слави по својим достигнућима. Неко слави учешћа и поразе а неко победе и трофеје.

avatar
Tuesday, 27.09.2016
12:36

И чувени коментари вероватно најбољег коментатора икада - ЈОРДАНА ИВАНОВИЋА! :)

avatar
Crveno boja ljubavi
Tuesday, 27.09.2016
12:07

Neko igrao,neko osvojio. Nekom legende vrhunski igraci Milana,Intera,Mancestera,nekom legenda izmena Salzburga. Nekom najveci uspeh isti kao Realov,nekom najveci uspeh poraz

avatar
DONI SPALIO VESTICU
Tuesday, 27.09.2016
12:25

Vi imate 11 titula prvaka Evrope?

avatar
Crveno boja ljubavi
Tuesday, 27.09.2016
13:03

Pa isti je kao Realov,Real je bio prvak Evrope i sveta,Zvezda je bila prvak Evrope i sveta,sve sto su oni osvojili,osvojili smo i mi,samo naravno manje puta,sto opet ne menja cinjenicu,da jesmo osvojili. Sto se drugog komentara tice,da li si mi pored nasih (Savicevic,Mihajlovic,Vidic,Piksi,Stankovic,itd.) Nabrojao neke Vasovice,Cirice i Bambija,ej Bambija :D Jedini igrac koji je bio neka klasa je Mijatovic,ostali nisu ni da vodu donose

avatar
DONI SPALIO VESTICU
Tuesday, 27.09.2016
12:30

Vasovic- Ajaks (dva finala KES, jedan trofej), Mijatovic- Real Madrid (jedno finale LS, jedan diskutabilan trofej:-)), Ciric- Barselona, Mirkovic- Juventus, a i mi smo imali igraca u Mancesteru (Z. Tosic) samo sto nije ostavio trag kao Vidic. Seltik je barem bivsi prvak Evrope (imao jos jedno finale pored toga) za razliku od Kajzerslauterna o kojem tvoji juce napisase epopeje...

avatar
DONI SPALIO VESTICU
Tuesday, 27.09.2016
11:50

PARTIZAN LAVLJEG SRCA