Partizan pred velikim izazovom - Ove "mine" treba izbeći na startu kvalifikacija!

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 07.06.2018.
13:27
Izvor: Sportske.net

Crno-beli su dobro zapamtili leto 2016. godine i dvomeč sa Zaglebjem. Ko su ove godine potencijalne "mine" na startu kvalifikacija za Ligu Evrope?

Sportske.net/Mihajlo Vidojević
Sportske.net/Mihajlo Vidojević

Povezane vesti

Nakon sezone u kojoj su kao šampioni Srbije dogurali do šesnaestine finala Lige Evrope crno-beli se okreću novim evropskim izazovima.

Partizan će ovoga leta kao vicešampion krenuti u pohod na grupnu fazu masovnijeg takmičenja pod okriljem UEFA i to će biti vraški težak posao.

Kvalifikacije za Ligu Evrope deluju kao "džungla" u kojoj ni oni najkvalitetniji ne mogu da računaju na siguran plasman u grupnu fazu takmičenja.

Narednog utorka u Nionu će biti održan žreb za preliminarnu rundu kvalifikacija u kojoj učestvuje 14 klubova, a sedam će iz te grupe proći u prvo kolo.

Upravo se od prvog kola u kvalifikacije uključuje Partizan, baš kao i Radnički iz Niša i Spartak. Žreb za prvo i drugo kolo kvalifikacija za LE biće održan 19. juna.

U prvom kolu kvalifikacija učestvovaće 94 kluba (!?) među kojima i tri srpska koji će na žrebu imati status nosilaca. Partizan sapda među klubove sa najboljim koeficijentom na žrebu za prvo kolo (17.000), ali to nije garant da će na startu imati lak posao.

Henrik Larson Partizan

Svi navijači kluba iz Humske dobro se sećaju leta 2016. godine i dvomeča sa Zaglebjem iz Lubina i upravo zbog toga niko ne može da tvrdi da će crno-bele na startu kvalifikacija sačekati lagan posao.

Partizan na raspolaganju ima 47 potencijalnih rivala, a među njima je mnogo kvalitetnih ekipa, zatim klubova koji zbog geografskog položaja treba izbeći kao i onih koji su nepoželjni zbog situacije u regionu.

Krenimo redom, da vidimo ko su potencijalne "mine" po kvalitetu, premda se u startu mora reći da su to ipak klubovi koje Partizan u dvomeču svakako može da savlada.

U navedenu grupu spada mađarska trojka Ferencvaroš, Ujpešt i Honved, kao slovačka Dunajska Sreda i moldavski Milsami. Ko prati manje evropske lige zna da se Ferencvaroš do poslednjeg kola borio za titulu u Mađarskoj i da je Milsami pre koju sezonu u kvalifikacijama za Ligu šampiona eliminisao Ludogorec, a da ga je u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope teškom mukom izbacio Sent Etjen. O tome zašto slovački klub nije poželjan rival ne treba trošiti reči. Uglavnom se radi o ekipama koje podsećaju na Zaglebje i na kojima se lako "lome zubi".

Druga kategorija su klubovi koji zbog svog geografskog položaja nisu poželjni na žrebu. Poslednje što crno-belima treba na startu kvalifikacija jesu putovanja na Farska Ostrva, Island, u Gruziju i Jermeniju. To znači da bi valjalo zaobići Strajrnan, Pjunik, Čihuru, IB Vestmaneju, B36 Toršavn, Samtrediju, NSI Runavik...

Ostavili smo za kraj grupu klubova koji zbog svega što nam se dešavalo u skorijoj prošlosti nisu baš najbolja varijanta za crno-bele. Gostovao je Partizan u prošlosti u Elbasanu, Skoplju, Podgorici i nije bilo većih problema, ali je u sećanju i dvomeč sa Zrinjskim koji opominje.

Zbog toga su albanski klubovi nepoželjni, baš kao i oni iz Makedonije koji su usko povezani za Albancima, poput Škupija. U ovu grupu valja ubrojati i Široki Brijeg, dok Budućnost i OFK Grbalj verovatno ne treba stavljati u isti koš.

Marko Jankovic

Kada smo već kod Budućnosti, ovoga leta ponovo bi moglo da dođe do okršaja najpoznatijeg crnogorskog kluba i Partizana, samo što bi to bio okšaj vicešampiona zemalja koje su do pre desetak godina bile jedno.

Za kraj da pomenemo i one rivale koji su dobrodošli. Tu su klubovi iz Luksemburga, San Marina, sa Gibraltara, Malte, Lihtenštajna i to bi u datom trenutku verovatno bila najbolja solucija za Partizan.

Odlazak na "stenu" u goste Evropi ili dvomeč sa Foljoreom nadomak Rima predstavljaju odličan izbor za početak takmičenja.

Podsećamo, Partizan će u istom danu saznati i imena potencijalnih rivala u drugom kolu gde će takođe biti povlašćen, ali je u datom momentu nezahvalno prognozirati ko bi to mogao da bude.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke